Γιατί δεν πρέπει να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι, Μάθετε εδώ!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Γιατί δεν πρέπει να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι, Μάθετε εδώ!
coffee smile

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους ο καφές δεν είναι εξαιρετικός  το πρωί, ειδικά για τις γυναίκες », αναφέρει η Διατροφολόγος Carlyn Rosenblum, MS, RD,. «Πρώτον, αυξάνει την κορτιζόλη, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ωορρηξία, το βάρος και την ορμονική ισορροπία». Η λεγόμενη ορμόνη του στρες – η οποία, μεταξύ άλλων, βοηθά στη ρύθμιση της ενέργειας και σε κάνει να νιώθεις σε εγρήγορση – κυμαίνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά γενικά είναι υψηλή το πρωί και χαμηλή το βράδυ. «Η κατανάλωση καφεΐνης το πρωί, όταν η κορτιζόλη είναι υψηλή, αμβλύνει την παραγωγή της ορμόνης και μετατοπίζει το χρονοδιάγραμμα του κύκλου», εξηγεί η Rosenblum. Αυτό μπορεί να σας κάνει να παράγετε κορτιζόλη σε περιόδους που θα πέσει κανονικά (όπως τη νύχτα). “Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση καφεΐνης όταν η κορτιζόλη είναι υψηλή μπορεί πραγματικά να σας κάνει να παράγετε περισσότερη κορτιζόλη”, λέει. «Ενώ ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητός, μέρος του λόγου θα μπορούσε να σχετίζεται με τον αντίκτυπο του καφέ σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα.

Γιατί η κορτιζόλη είναι κακή για τον οργανισμό μας;

«Η κορτιζόλη είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι όταν είμαστε συνεχώς αγχωμένοι, το σώμα μας παράγει συνεχώς κορτιζόλη », εξηγεί η Rosenblum. “Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ορμονών ινσουλίνης, οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη.” Η περίσσεια κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσει σε επιδράσεις όπως αύξηση βάρους, προβλήματα ύπνου και μειωμένη ανοσοαπόκριση.

Γιατί πρέπει να αποφεύγω να πίνω καφέ με άδειο στομάχι;

«Η πρώτη κατανάλωση καφέ το πρωί μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα υγείας του εντέρου», λέει η Rosenblum. Ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης αναμιγνύονται σχετικά με το πώς ο καφές επηρεάζει το μικρό-βιωμα του εντέρου σας (μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμο), διεγείρει την παραγωγή οξέων στο στομάχι. Εάν είστε επιρρεπείς σε παλινδρόμηση οξέος ή άλλα προβλήματα, αξίζει να δώσετε προσοχή στα συμπτώματά σας για να δείτε εάν ο καφές τα  επιδεινώνει. Η Rosenblum συνιστά να τρώτε πρωινό με πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα (όπως γιαούρτι, αμύγδαλα, σπανάκι, λάχανο ή σπόρους chia), τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση τόσο της οξύτητας του καφέ όσο και του οξέος του στομάχου σας. Σημειώνει επίσης ότι η κρύα παρασκευή έχει περίπου 70% λιγότερο οξύ από τον ζεστό καφέ.

Πότε πρέπει να πίνουμε καφέ;

Εάν ξυπνήσετε με ένα σχετικά τυπικό πρόγραμμα, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να καταναλώνετε φλιτζάνι μετά το πρωινό, μεταξύ 9:30 π.μ. και μεσημέρι, μια περίοδο που τα επίπεδα κορτιζόλης σας είναι συνήθως χαμηλά. (Συνδέεται με τη δραστηριότητα, οπότε αν η «ημέρα» σας ξεκινά σημαντικά νωρίτερα ή αργότερα από το μέσο όρο, προσαρμόστε ανάλογα.) Σε αυτό το σημείο, ο καφές θα σας δώσει πραγματικά μια απαραίτητη ώθηση, ισορροπώντας μια πιθανή μείωση της ενέργειας.