Ελληνικό Τσάι Βουνού: Εσείς γνωρίζατε τα οφέλη του;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ελληνικό Τσάι Βουνού: Εσείς γνωρίζατε τα οφέλη του;
tsai cover

Το ελληνικό τσάι βουνού χωρίς καφεΐνη αποτελεί μοναδικό αφέψημα εδώ και 1000 χρόνια στη Μεσόγειο για τα οφέλη για την υγεία και τη νόστιμη γεύση του, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Teapro UK.

Διάφορα οφέλη του τσαγιού

Το 2011, το “Journal of Ethnopharmacology” εξέτασε την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και των 150+ φυτών ‘’Σιδερίτη’’ και διαπίστωσε ότι κάθε φυτό ήταν πλούσιο σε φλαβονοειδή και έχει απίστευτα αποτελέσματα ως αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αντιβακτηριακό, αντιμυκητιασικό και αντι-σπασμωδικό. Φαίνεται ότι σχεδόν όλα τα είδη περιέχουν αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών αντιοξειδωτικών και μια μελέτη διαπίστωσε ότι το τσάι του βουνού ήταν εξίσου ισχυρό με το πράσινο τσάι στη διέγερση των κυτταρικών αντιοξειδωτικών αμυντικών και στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

  1. Αλτσχάιμερ

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Magdeburg κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πίνοντας τσάι βουνού για 6 μήνες οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ βελτίωσαν τη μνήμη στο επίπεδο που ήταν 9 μήνες πριν από τη θεραπεία! Το κάνει αυτό με την  πρόληψη και τη μείωση των αποθέσεων βλαβών στον εγκέφαλο.

  1. Πεπτική υγεία

Το “Planta Medica” το 2012 δημοσίευσε τα αποτελέσματα του ελληνικού τσαγιού High Mountain στις γαστρεντερικές διαταραχές. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση του τσαγιού οδήγησε σε λιγότερη φλεγμονή ως αποτέλεσμα των φαινολών και των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται φυσικά στο φυτό. Μείωσε επίσης την τοξικότητα μακροπρόθεσμα αποδεικνύοντας την ικανότητα του τσαγιού να προστατεύει το σώμα και είναι αποτελεσματικό στη βελτίωση της πεπτικής υγείας.

  1. Υπόταση

“Journal of Physiology and Pharmacology” μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα Σιδερίτη βοήθησε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης διαπιστώθηκε ότι μείωσε το άγχος στον καρδιακό μυ και την πίεση.

  1. Οστεοπόρωση

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ελληνικό τσάι που προέρχεται από τα ψηλά βουνά έχει θετική επίδραση στην πυκνότητα των οστών και μπορεί να δράσει για να αντισταθεί στις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης.

  1. Κρυολογήματα, πόνοι και ανοσοποιητική ενίσχυση

Το ελληνικό τσάι που προέρχεται από τα ψηλά βουνά είναι γνωστό ότι είναι ένα ήπιο παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες που έχει χρησιμοποιηθεί από τους Αρχαίους Έλληνες ως θεραπεία για κρυολογήματα, πόνους, αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

  1. Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη

Ο Ιπποκράτης στην Αρχαία Ελλάδα περιέγραψε ότι πίνοντας το ελληνικό τσάι που προέρχεται από τα ψηλά βουνά έχει θετικό αποτέλεσμα στην μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Τον Απρίλιο ου 2015, το Molecules Journey εντόπισε 4 φλαβονοειδή που βρέθηκαν στο Σιδερίτη που μπορούν να δράσουν πιο ισχυρά από τα μονοειδικά φάρμακα στην αύξηση της εξωκυτταρικής συγκέντρωσης και των τριών νευροδιαβιβαστών  μονοαμίνης (σεροτονίνη, νοραδρεναλίνη και ντοπαμίνη). Η αύξηση οποιουδήποτε από αυτούς τους τρεις νευροδιαβιβαστές θα αυξήσει τη διάθεση και ορισμένα στοιχεία της θεραπείας διάθεσης μπορεί να ανταποκρίνονται περισσότερο στις αυξήσεις ενός συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή. Το σύστημα μονοαμίνης αποτελείται από πολλαπλά υποσυστήματα που περιλαμβάνουν μετάδοση σεροτονίνης για τον έλεγχο του άγχους, της εμμονής, της νοραδρεναλίνης που σχετίζεται με την εγρήγορση, την ενέργεια και τη ντοπαμίνη που σχετίζεται με την προσοχή, τα κίνητρα, την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή καθώς και το ενδιαφέρον για τη ζωή.