Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β (υψηλή περιεκτικότητα σε Β5, Β6 και φολικό οξύ), βιταμίνες Ε και Κ, έχει το διπλάσιο κάλιο από τις μπανάνες, υψηλές διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες 8,6 gms / 100 gms (υψηλότερα από τα μήλα), ενώ είναι χαμηλό σε σάκχαρα / υδατάνθρακες.
Το αβοκάντο έχει τη δεύτερη υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι όλων των γνωστών φρούτων (η ελιά είναι υψηλότερη) και αυτά τα έλαια / λίπη είναι υγιή λίπη. Καθώς ο καρπός ωριμάζει, τα κορεσμένα λίπη μειώνονται και τα μονοακόρεστα λίπη (MUFAs) αυξάνονται. Περίπου το 75% της ενέργειας του αβοκάντο προέρχεται από τα MUFAs – ωμέγα-9 ελαϊκό οξύ (πλούσιο σε ελαιόλαδο). Το λάδι αβοκάντο περιέχει επίσης λινελαϊκό οξύ και παλμιτικό οξύ με κορεσμένο λίπος περίπου 14% Συνολικά, η αναλογία λιπών είναι ωμέγα -3 – 1%, ωμέγα-6 – 14%, ωμέγα-9 – 71 % και κορεσμένα λίπη – 14 τοις εκατό. Αυτές οι αναλογίες βελτιώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα λιποδιαλυτών βιταμινών και φυτοχημικών από το αβοκάντο, καθώς και εκείνων σε άλλα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται στο ίδιο γεύμα, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Well Being Magazine.
Τα φρούτα αβοκάντο περιέχουν επίσης δραστικά συστατικά όπως φυτοστερόλες και καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Αυτά δίνουν στα φρούτα το πράσινο χρώμα του. Υπάρχουν αντιοξειδωτικές προκυανιδίνες και φαινολικές ενώσεις (και ιδιαίτερα υψηλές στους σπόρους).
Ενδοκρινικό σύστημα
Το αβοκάντο μειώνει τους κινδύνους του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2. Σε κλινικές δοκιμές, η κατανάλωση αβοκάντο συσχετίστηκε με 50% μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, αλλά αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση αβοκάντο συσχετίστηκε με βελτιωμένη ποιότητα διατροφής και αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών συνολικά, καθώς εκείνοι που κατανάλωναν αβοκάντο ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών και φρούτων. Το σωματικό βάρος, ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) και η περιφέρεια της μέσης ήταν σημαντικά χαμηλότερα και η HDL (η καλή χοληστερόλη) ήταν υψηλότερη στους καταναλωτές αβοκάντο.
Καρδιαγγειακό σύστημα
Με την ικανότητά του να βελτιώνει τους λόγους υγιεινών λιπών και τα αντιοξειδωτικά του, η κατανάλωση αβοκάντο βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Το υψηλό επίπεδο β-σιτοστερόλης ιδιαίτερα (περίπου 57 mg σε μισό αβοκάντο), αναστέλλει την απορρόφηση της χοληστερόλης και μειώνει τη σύνθεσή της, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης συνολικά.
Τα υψηλά επίπεδα καλίου βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, η οποία είναι σημαντική για την ηλεκτρική ρύθμιση της καρδιάς, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση της κατακράτησης υγρών. Και μαζί με τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, έχει αποδειχθεί ότι είναι αντι-παχυσαρκία, αντι-θρομβωτική, αντι-αθηροσκληρωτική και αντι-διαβητική, που είναι όλες καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Διαχείριση βάρους
Σε μια κλινική δοκιμή, μια ομάδα ενηλίκων δοκιμάστηκε για κατανάλωση αβοκάντο και αλλαγές στο βάρος. Παραδόξως, το αβοκάντο είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο σε κάποιον να γίνει υπέρβαρος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνήθης κατανάλωση αβοκάντο (πάνω από 32g την ημέρα – ένα αβοκάντο ζυγίζει 120-150g) συνέβαλε στη μείωση της αύξησης βάρους. Οι καταναλωτές αβοκάντο κέρδισαν σημαντικά μικρότερο βάρος από τους μη καταναλωτές. Ωστόσο, εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι καλύτερο να περιορίσετε την πρόσληψη αβοκάντο σε μισή έως μία ανά ημέρα.
Μακροζωία, υγεία του δέρματος και των ματιών
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στο αβοκάντο έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την πρόοδο του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, του καταρράκτη και της επιδείνωσης του χόνδρου που συμβαίνουν συχνά με τη γήρανση. Τα καροτενοειδή προστατεύουν το δέρμα από την οξείδωση και τη φλεγμονή που σχετίζεται με βλάβη από τον ήλιο, καθώς και για τη μείωση των ουλών.
Η τοπική χρήση ελαίου αβοκάντο προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου και βοηθά στην επούλωση πληγών και τις δερματικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης.