Εγκυμοσύνη και Διατροφή: Τι πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Εγκυμοσύνη και Διατροφή: Τι πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο;
grape apple

Όλα όσα τρώτε μεταφέρονται στο έμβρυο. Έτσι, το να τρώτε ένα ευρύ φάσμα υγιεινών τροφίμων είναι το κλειδί για να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας έχει την καλύτερη αρχή. Επιλέξτε φρέσκα και όχι επεξεργασμένα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν – όσο λιγότερα πρόσθετα καταναλώνετε, τόσο πιο ασφαλές θα είναι το μωρό σας, Best Health Magazine of Canada.

Πρωτεΐνη

Συνιστάται λίγη επιπλέον πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά οι περισσότερες γυναίκες τρώνε περισσότερο από αρκετό. Αρκεί ένα μικρό μέρος άπαχου κρέατος, ψαριού, αυγών, οσπρίων ή ξηρών καρπών δύο φορές την ημέρα. Εάν είστε χορτοφάγος, η πρόσληψη πρωτεΐνης και σιδήρου μπορεί να είναι χαμηλότερη. Πρέπει πάντα να τρώτε φασόλια ή όσπρια σε συνδυασμό με τροφές με δημητριακά όπως ζυμαρικά, κουσκούς και ρύζι και μπορεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος σιδήρου. Μετά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης σας, θα χρειαστείτε ένα συμπλήρωμα φολικού οξέος. Αλλά πρέπει να συνεχίσετε να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ.

Ασβέστιο

Το σώμα σας απορροφά ασβέστιο πιο αποτελεσματικά όταν είστε έγκυος και πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 700 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Μπορείτε εύκολα να το επιτύχετε αυτό τρώγοντας γάλα, τυρί ή γιαούρτι δύο φορές την ημέρα – ένα ποτήρι γάλα 225 ml (8 fl oz) περιέχει 297 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου. Εάν προτιμάτε να μην τρώτε πάρα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέξτε ποτά σόγιας και γιαούρτια (ελέγξτε τις πληροφορίες διατροφής για τις ποσότητες ασβεστίου).

Βιταμίνη Α

Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης σας, μπορείτε να καταναλώσετε λίγο περισσότερη βιταμίνη Α. Αλλά προχωρήστε με προσοχή. Τρώτε άφθονα πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά όπως βερίκοκα, πιπεριές και καρότα. Όλα αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από το σώμα σας όταν το χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας. Αλλά μην ξεχνάτε ότι τα προϊόντα του ήπατος όπως το πατέ πρέπει να αποφεύγονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, καθώς περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α.

Σίδηρο

Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει εάν έχετε επαρκή επίπεδα σιδήρου στην αρχή της εγκυμοσύνης σας. Εάν αυτά είναι ικανοποιητικά, δεν θα χρειαστεί να πάρετε κάποιο  συμπλήρωμα. Η απορρόφηση του σιδήρου ενισχύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, σκούρο κρέας πουλερικών, αυγά, όσπρια (φακές) και ξηρούς καρπούς. Επίσης, το τσάι παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματός σας να λαμβάνει σίδηρο, οπότε είναι καλύτερο να το πίνετε μεταξύ των γευμάτων παρά με το φαγητό.

Βιταμίνες C και Ε

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμινών C και E μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας. Αυτή η σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή κατά την εγκυμοσύνη προκαλεί σοβαρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Οι πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C είναι εσπεριδοειδή, πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια, ανανάς και ντομάτες. Για να αποκτήσετε άφθονη βιταμίνη Ε, τρώτε αβοκάντο, ηλιέλαιο, ηλιόσπορους, αμύγδαλα, φουντούκια, βούτυρο και μαργαρίνη.