dyo-logo-200

Διατροφή: Ασπίδα προστασίας και όπλο κατά των αυτοάνοσων

Τι είναι αυτό που ωθεί ένα θαυμαστό σύστημα, όπως είναι το ανοσοποιητικό, να επιτεθεί σε φίλιους ιστούς και να λειτουργήσει αυτοκαταστροφικά; Ένα ερώτημα στο οποίο προσπαθεί εδώ και χρόνια να απαντήσει η επιστήμη, βρήκε την απάντησή του στη διατροφολογία.

Ολοένα και περισσότερες μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα οφείλονται σε ένα βαθμό στη διατροφή μας. Και όπως η διατροφή εμπλέκεται στην αιτιολογία των αυτοάνοσων νοσημάτων, συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους και στην αποκατάσταση της βλάβης του ανοσοποιητικού.

«Σύμφωνα με τους Ermann & Fathman (2011), ευρύτεροι περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες εμπλέκονται κατά 2/3 στην αιτιοπαθογένεια μιας αυτοάνοσης διαταραχής. Η διατροφή μπορεί να δώσει απαντήσεις, καθώς με τη βοήθειά της μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά, ακόμη και να αντιστραφεί ένα αυτοάνοσο νόσημα. Με τη βοήθεια της διατροφής στοχεύουμε το καταστροφικό τρίπτυχο ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ», εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD, Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης, ο οποίος θα αναλύσει διεξοδικά το συγκεκριμένο θέμα, στην ομιλία του με τίτλο «Διατροφή και αυτοάνοσα νοσήματα» και στο πάνελ συζήτησης που οργανώνει η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 στο πλαίσιο του ΔΥΟ Forum (ώρα 15.30 -17.30).

Σε αντίθεση με τη φαρμακευτική αντιμετώπιση, η οποία σε τουλάχιστον 50% των περιπτώσεων είναι καθαρά συμπτωματική (αφορά το σύμπτωμα και όχι το αίτιο), η «ανοσοπροστατευτική» διατροφή και η λήψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων, προσθέτει ο Dr. Γρηγοράκης, ο οποίος στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του στο Ζάππειο θα παρουσιάσει συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες για τα 23 πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα.

Tο ΔΥΟ Forum, ο θεσμός που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας, κοινό και επιχειρήσεις, πιστό στο ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό επιστρέφει στις 14 και 15 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο φέτος γεμάτο καινοτομίες!

Δείτε ολόκληρο το επιστημονικό πρόγραμμα του ΔΥΟ FORUM https://dyoforum.gr/

Στο 6ο ΔΥΟ Forum συμμετέχουν οι: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Εταιρεία Επιγενετικής, Ελληνική Ακαδημία Αντιγήρανσης, Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία, Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ελληνικός Σύνδεσμος Τουρισμού Υγείας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, Ελληνικό Ινστιτούτο  Χαλκού.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao