Θάνος Δημόπουλος: Μέχρι τέλος Μαρτίου, η επιδημία θα έχει περιοριστεί

Home ΥΓΕΙΑ Θάνος Δημόπουλος: Μέχρι τέλος Μαρτίου, η επιδημία θα έχει περιοριστεί
koronoios anoiksi

Μείωση στα νέα κρούσματα του κορωνοϊού παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, αφού για πρώτη φορά ο αριθμός των εξιτηρίων των ασθενών με κορωνοϊό ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, σημειώνει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Θάνος Δημόπουλος. Παρά τα 77.891 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 32 χώρες παγκοσμίως, ο κ. Δημόπουλος επισημαίνει πως εφόσον συνεχιστεί αυτή η μείωση, υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η επιδημία θα έχει περιοριστεί σημαντικά.

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων εκτός Κίνας, και συγκεκριμένα σε Νότια Κορέα, Ιταλία, Ιράν καθώς και το πρώτο κρούσμα σε Λίβανο και Ισραήλ και οι δύο πρώτοι θάνατοι στην Ιταλία, υποδηλώνουν την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση.

Όπως ανακοίνωσε άλλωστε το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας:

  • Συνεχίζονται οι στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμιακαι λιμάνια
  • Πραγματοποιείται ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)»
  • Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς
  •  Όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας -νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ -βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.