Ξέρετε ότι τα λαχανικά είναι πολύ υγιεινά. Και ξέρετε ότι πιθανότατα θα έπρεπε να τρώτε περισσότερα. Μπορεί επίσης να πιστεύετε ότι τρώτε αρκετά. Η αλήθεια είναι, ότι μάλλον δεν τρώτε αρκετά. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το σώμα σας λέει ότι χρειάζεται περισσότερα φρούτα και λαχανικά και ποια θρεπτικά συστατικά επιθυμεί, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Reader’s Digest.
Πόσα λαχανικά χρειάζεστε;
Μπορεί να νομίζετε ότι τρώτε αρκετά λαχανικά, αλλά πιθανότατα δεν το κάνετε. Κατά μέσο όρο, λαμβάνουμε μόνο δύο μερίδες λαχανικών την ημέρα. Οι Αυστραλιανές Διατροφικές Οδηγίες συνιστούν στους ενήλικες να τρώνε πέντε μερίδες λαχανικών (μία μερίδα ισούται με 75 γραμμάρια λαχανικών, περίπου μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο ή ένα φλιτζάνι ωμή σαλάτα λαχανικών) και δύο μερίδες φρούτων (μία μερίδα ισούται με 150 γραμμάρια, περίπου ένα μήλο ή δύο βερίκοκα) ανά ημέρα. Η παράλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη συνολική υγεία σας.
1.Υπάρχει έλλειψη χρωμάτων στο πιάτο σας
Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν την απλή φόρμουλα της ‘’πολυχρωμίας’’. Ωστόσο, «το πιάτο των περισσότερων δεν είναι πολύχρωμο ή γεμάτο με ισορροπημένη διατροφή», λέει ο διαιτολόγος Abby Sauer. «Και παρόλο που μπορεί να είναι αγαπημένα, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί δεν προσθέτουν πολύ χρώμα ή πολλά θρεπτικά συστατικά στα γεύματά σας όσον αφορά τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.»
2.Κάνετε εύκολα μελανιές
Η κατανάλωση πολύ λίγης βιταμίνης C μπορεί να σας προκαλέσει μώλωπες εύκολα ( αύξηση της ευθραυστότητας των αγγείων), καθώς και να αυξήσει την αιμορραγία γύρω από τα ούλα και να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης. Η βιταμίνη C μπορεί να καταναλωθεί τρώγοντας κόκκινη πιπεριά, λάχανο, κόκκινες πιπεριές τσίλι, σκούρα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, λαχανάκια και ντομάτες.
3.Είστε κουρασμένοι όλη την ώρα
Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αναιμία. Αυτή η βιταμίνη Β μπορεί να βρεθεί σε σκούρα φυλλώδη πράσινα, όσπρια και αμυλούχα λαχανικά όπως μαύρα μπιζέλια, φασόλια, σπαράγγια και φακές.
4.Συνέχεια θα σας ταλαιπωρούν κρυολογήματα
“Εάν δεν έχετε λαχανικά στη διατροφή σας και τις σημαντικές βιταμίνες που παρέχουν, το σώμα σας μπορεί να μην έχει τις άμυνες που χρειάζεται για να απελευθερώσει μαχητές ελεύθερων ριζών ενάντια σε ιούς”, λέει ο Sauer. «Φτιάξτε το ψυγείο σας με σκούρα πράσινα λαχανικά, μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, για να δώσετε ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και να συντομεύσετε τον χρόνο ανάρρωσης».
5.Η μνήμη σας είναι ‘’ομιχλώδης’’
Ενώ το να ξεχνάτε περιστασιακά μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικίες, εάν διαπιστώσετε ότι η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα της επεξεργασίας του εγκεφάλου σας εξασθενεί καθώς μεγαλώνετε, η έλλειψη θρεπτικών ουσιών θα μπορούσε να είναι ο ένοχος. «Η λουτεΐνη, ένα θρεπτικό συστατικό που έχει αποδειχθεί σε πρώιμη έρευνα για την ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης, μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία λαχανικών, όπως φυλλώδη χόρτα, καρότα, μπρόκολο, καλαμπόκι και ντομάτες», λέει ο Sauer. “Η προσθήκη μερικών ή όλων αυτών των λαχανικών στα εβδομαδιαία γεύματά σας μπορεί να προσφέρει μια χρήσιμη και φυσική ώθηση στον εγκέφαλο.”
6.Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες
Ενώ το άγχος είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής, το πώς τρώμε και αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας επηρεάζει άμεσα την ανταπόκριση του σώματός μας. «Η φλεγμονή είναι η φυσική απόκριση του σώματός σας στο άγχος, οπότε αν δεν αντιμετωπίζετε καλά το άγχος, θα μπορούσε να συμβεί φλεγμονή και οι βλαβερές επιπτώσεις από αυτό», λέει ο Sauer. «Τροφές πλούσιες σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως ακόρεστα λιπαρά οξέα [όπως ο σολομός και ο τόνος], αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και καροτενοειδή (όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα καψικά με έντονα χρώματα) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής στο σώμα και να αυξήσουν διανοητικές ικανότητες για τη διαχείριση των καμπυλών της ζωής. ”
7.Είστε επιρρεπείς σε μυϊκές κράμπες
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν κάλιο που μπορεί να αποτρέψει τις μυϊκές κράμπες, ειδικά εάν ασκείστε τακτικά ή περνάτε πολύ χρόνο έξω τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, λέει η διαιτολόγος Dr. Emily Rubin. «Μια μεσαία μπανάνα έχει 422 mg καλίου.»
PHOTOS BY PEXELS