Φράγμα προστασίας κατά της…χειμωνιάτικης ξηροδερμίας

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Φράγμα προστασίας κατά της…χειμωνιάτικης ξηροδερμίας
ksirodermia fulla

 Ας μιλήσουμε για τον φραγμό του δέρματος σας! Το δέρμα σας, ως όργανο, έχει μερικές βασικές λειτουργίες. Και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι λειτουργεί ως εμπόδιο: παγιδεύοντας την υγρασία και όλα τα άλλα καλά πράγματα στο εσωτερικό και αποκλείοντας τους περιβαλλοντικούς επιθετικούς και ερεθιστικούς παράγοντες από το να εισέλθουν στον οργανισμό! Ωστόσο, το εμπόδιο μπορεί να εξασθενήσει ή να τεθεί σε κίνδυνο. Αυτό κάνει το δέρμα στεγνό, πιο ευαίσθητο και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα. Ο κρύος, ξηρός καιρός μπορεί να αποδυναμώσει τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος.  Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του χρόνου, είναι ύψιστης σημασίας να κάνετε ό, τι μπορείτε για να διορθώσετε και να υποστηρίξετε τον φραγμό του δέρματος σας. Αλλά πως; Μην ανησυχείτε, σας καλύψαμε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Mind Body Green.

Πώς να στηρίξετε τον φραγμό της επιδερμίδας σας τον χειμώνα;

Με το χειμώνα έρχεται ξηρός αέρας, κρύοι άνεμοι και εσωτερικά συστήματα θέρμανσης. Αυτό το είδος περιβάλλοντος συμβάλλει στην αύξηση της απώλειας υγρασίας (ή όταν το νερό εξατμίζεται κυριολεκτικά από το δέρμα σας). Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι το δέρμα σας να χάνει νερό πιο εύκολα. Πώς μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό; Λοιπόν, πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στη φροντίδα του δέρματος τους των λιπιδίων που φυσιολογικά βρίσκονται σε αυτό (ceramides).

Αυτά είναι πολικά λιπίδια, βασικά λιπίδια που υπάρχουν φυσικά στα κύτταρα του δέρματος μας. Αποτελούν το φράγμα μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και του σώματός μας, κλειδώνοντας την υγρασία και προστατεύοντας το δέρμα μας από ζημιές. Στην πραγματικότητα, ο δερματολόγος Hadley King, MD, πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο, μας είπε κάποτε ότι “τα ceramides πιστεύεται ότι είναι το πιο σημαντικό συστατικό για τη διατήρηση της λειτουργίας του φραγμού” καθώς είναι ένα από τα πολύ δομικά στοιχεία των δερματικών κυττάρων μας. Εάν σκέφτεστε το φράγμα του δέρματος ως “τούβλα και κονίαμα”, τα ceramides είναι μέρος του κονιάματος που τα κρατά όλα μαζί. Εάν το κονίαμα υποβαθμιστεί με ρωγμές και ανοίγματα, τότε το νερό θα γλιστρήσει και όλα τα είδη των πραγμάτων μπορούν να εισέλθουν και να προκαλέσουν καταστροφή. Έτσι, διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της επιδερμίδας σας ενυδατωμένης, λαμπερής και νεανικής, καθώς ο πρωταρχικός ρόλος τους στη λειτουργία του φραγμού του δέρματος είναι η προστασία από την απώλεια νερού.

Τα λιπίδια αυτά, όπως τα περισσότερα πράγματα που υπάρχουν στο δέρμα μας, μπορούν να εξαντληθούν με την πάροδο του χρόνου με την ηλικία και μέσω του περιβάλλοντος που ζουν. Ο καλύτερος τρόπος για να τα αναπληρώσετε φυσικά είναι μέσω συμπληρωμάτων διατροφής με φυτοκεραμίδες (λιπόφιλα συστατικά).

Σε μία μελέτη, οι συμμετέχοντες με κλινικά ξηρό δέρμα που έλαβαν εκχύλισμα σιταριού πλούσιο σε φυτοκεραμίδη για τρεις μήνες, σημείωσαν βελτίωση κατά 35% στην ενυδάτωση του δέρματος. Και ίσως να μην χρειαστεί καν να περιμένετε τόσο πολύ για αποτελέσματα. Σε μια άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες είδαν βελτιωμένη ενυδάτωση του δέρματος μετά από μόλις 15 ημέρες. Είτε θέλετε να καταπολεμήσετε το ήδη φολιδωτό δέρμα ή να το προστατέψετε από την ξηρότητα του χειμώνα, σκεφτείτε να προσθέσετε φυτοκεραμίδια στην καθημερινή  φροντίδα του δέρματος σας.

Αλλά λάβετε υπόψη: Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψετε την εξωτερική ενυδάτωση. Οι ενυδατικές ουσίες είναι σημαντικές για κάθε τύπο δέρματος σε κάθε περιβάλλον, αλλά αν μπορείτε να βοηθήσετε το δέρμα σας εσωτερικά, αυτό σημαίνει απλώς ότι οι κρέμες ενυδάτωσης κάνουν ευκολότερα τη δουλειά τους.

PHOTOS BY FREEPIK