Προτεραιότητα στην υγεία των πνευμόνων μας!

Home ΥΓΕΙΑ Προτεραιότητα στην υγεία των πνευμόνων μας!
pnevmones marouli

Μερικές φορές θεωρούμε δεδομένους τους πνεύμονές μας. Μας κρατούν ζωντανούς και καλά και ως επί το πλείστον, δεν χρειάζεται να  τους σκεφτούμε. Για αυτό είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία των πνευμόνων σας.

Το σώμα σας διαθέτει ένα φυσικό σύστημα άμυνας σχεδιασμένο για την προστασία των πνευμόνων, διατηρώντας τη βρωμιά και τα μικρόβια μακριά τους. Υπάρχουν όμως μερικά σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο πνευμονικής νόσου. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Αμερικανική Ένωση Πνευμονολόγων  (American Lung Association).

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου (ΧΑΠ), η οποία περιλαμβάνει χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα. Ο καπνός τσιγάρων μπορεί να περιορίσει τις διόδους του αέρα και να κάνει την αναπνοή πιο δύσκολη. Προκαλεί χρόνια φλεγμονή ή πρήξιμο στον πνεύμονα, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια βρογχίτιδα. Με τον καιρό ο καπνός του τσιγάρου καταστρέφει τον πνευμονικό ιστό και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που αναπτύσσονται σε καρκίνο. Εάν καπνίζετε, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να επωφεληθείτε από τη διακοπή.

Αποφύγετε την έκθεση σε εσωτερικούς ρύπους που μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονές σας

Ο παθητικός καπνός, οι χημικές ουσίες στο σπίτι και στο χώρο εργασίας κτλ, μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την πνευμονική νόσο. Προσπαθήστε να απαγορεύσετε το κάπνισμα στο αμάξι και το σπίτι σας. Αποφύγετε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους σε κακές ημέρες. Και μιλήστε με τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε ότι κάτι στο  περιβάλλον του σπιτιού, του σχολείου ή της εργασίας σας μπορεί να σας ενοχλεί και να σας κάνει να αρρωστήσετε.

Ελαχιστοποιήστε την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ποιότητα του αέρα έξω μπορεί να ποικίλλει από μέρα σε μέρα και μερικές φορές είναι κακή για την υγεία σας. Η γνώση του τρόπου με τον οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση του εξωτερικού περιβάλλοντος επηρεάζει την υγεία σας και χρήσιμες στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση της παρατεταμένης έκθεσης μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε καλά εσάς και την οικογένειά σας. Η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές μπορούν επίσης να επηρεάσουν άμεσα την υγεία των πνευμόνων.

Αποτρέψτε τη μόλυνση

Ένα κρυολόγημα ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη, μπορεί μερικές φορές να γίνει πολύ σοβαρή. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε:

  • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό. Το αντισηπτικό είναι ένα καλό υποκατάστατο εάν δεν μπορείτε να τα πλύνετε
  • Αποφεύγετε τα πλήθη και τον συχνωτισμό κατά τη διάρκεια του κρύου και της γρίπης
  • Η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να σας προστατεύσει από τα μικρόβια στο στόμα σας που οδηγούν σε λοιμώξεις. Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον κάθε έξι μήνες
  • Κάντε το εμβόλιο  κατά της γρίπης κάθε χρόνο. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να μάθετε εάν το εμβόλιο πνευμονίας είναι κατάλληλο για εσάς
  • Εάν αρρωστήσετε, προστατέψτε τους ανθρώπους γύρω σας, συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων σας, διατηρώντας την απόσταση σας. Μείνετε σπίτι μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

Κάντε τακτικά check-ups

Οι τακτικοί έλεγχοι βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών, ακόμα και όταν αισθάνεστε καλά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την πνευμονική νόσο, η οποία μερικές φορές δεν ανιχνεύεται έως ότου είναι σοβαρή. Κατά τον έλεγχο, ο γιατρός σας θα ακούσει την αναπνοή σας και θα ακούσει τις ανησυχίες σας.

Ασκηθείτε                                    

Είτε είστε νέος ή ηλικιωμένος, λεπτός ή υπέρβαρος, υγιής ή ζείτε με χρόνια ασθένεια ή αναπηρία, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς.

PHOTOS BY FREEPIK