Είναι τα αποξηραμένα φρούτα καλά για την υγεία μας;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Είναι τα αποξηραμένα φρούτα καλά για την υγεία μας;
apoksiramena frouta c

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Το ακούτε όλη την ώρα – από διατροφολόγους, και μάλλον από τη μαμά σας – αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν τις συμβουλές.  Ο άλλος τρόπος να καταναλώσετε αυτά τα φρούτα είναι σε διαφορετική μορφή δηλ. αποξηραμένα. Είναι όμως αρκετά υγιεινή επιλογή;

Αποξηραμένα φρούτα vs  φρέσκα φρούτων;

Στην πιο βασική τους μορφή, τα αποξηραμένα φρούτα είναι απλά φρέσκα φρούτα που έχουν στεγνώσει, είτε στον ήλιο ή με κάποια άλλη διαδικασία. Όταν αφαιρείται το νερό των φρέσκων φρούτων, τα φρούτα συρρικνώνονται φυσικά, οπότε μένει περίπου το ένα τέταρτο του αρχικού τους μεγέθους.

Είναι τα  αποξηραμένα φρούτα υγιεινά;

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας για τα φρούτα και επίσης μια υγιεινή εναλλακτική λύση όταν δεν διατίθενται φρέσκα φρούτα, λέει η Lauren Manaker, M.S., R.D.N., L.D. Αρχικά, τα αποξηραμένα φρούτα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχουν όλα τα συστατικά  των φρέσκων φρούτων αλλά σε συμπαγή μορφή. Για παράδειγμα, το ένα τέταρτο φλιτζάνι σταφίδας, που παρασκευάζονται από σταφύλια που στεγνώνουν στον ήλιο, περιέχουν περίπου 6 % της ημερήσιας τιμής του καλίου, την ίδια ποσότητα που θα λάβατε από ένα φλιτζάνι φρέσκα σταφύλια.

Ενώ όλα τα φρούτα έχουν κάποια θρεπτική αξία, όπως ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, μερικά κερδίζουν χρυσά μετάλλια. Σταφύλια (επομένως, σταφίδες), κεράσια, εσπεριδοειδή και ρόδια είναι μεταξύ αυτών των κορυφαίων επιλογών, λέει η Danielle Gaffen, M.S., R.D.N.  Οι ίνες είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους να τρώτε αποξηραμένα φρούτα. Παίρνετε όλα τα ισχυρά οφέλη των ινών από φρέσκα φρούτα, αλλά ενοποιημένα και συμπυκνωμένα.

Photo: Pexels.com

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι παίρνετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερη μορφή, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για όσους αγωνίζονται να τρώνε αρκετά φρούτα στην καθημερινή τους διατροφή, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μακροθρεπτικοί και οι στόχοι βάρους. Εάν ο στόχος σας είναι να αυξήσετε τους υδατάνθρακες ή να αυξήσετε ενδεχομένως το βάρος σας, ταιριάζοντας με υγιεινά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σνακ όπως οι ξηροί καρποί, μπορεί να βοηθήσει Από την άλλη πλευρά, εάν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στις θερμίδες ή στα μεγέθη μερίδων, οι ξηροί καρποί δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς τα φρέσκα φρούτα σε μεγαλύτερο όγκο θα ήταν πιο χορταστικά.

Πότε τα αποξηραμένα φρούτα δεν θεωρούνται υγιεινά;

Είναι μια κοινή υπόθεση ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι γεμάτα με ζάχαρη, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Πολλές μάρκες προϊόντων αποξηραμένων φρούτων περιέχουν μόνο φρούτα και τίποτα άλλο, αλλά επίσης σε αποξηραμένα φρούτα χρησιμοποιούνται γλυκαντικά όπως σακχαρόζη, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, λέει η Gaffen. Οι πιο υγιεινές ποικιλίες αποξηραμένων φρούτων δεν θα περιέχουν κανένα από αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τυχόν αποξηραμένα φρούτα που φέρουν την ένδειξη “ζαχαρωμένα” ή “κρυσταλλωμένα” – σημαίνει απλά ότι έχει προστεθεί ζάχαρη.

Επειδή τα αποξηραμένα φρούτα έχουν ήδη φυσική ζάχαρη, έχουν αρκετά γλυκιά γεύση χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι επίσης γεμάτα φυτικές ίνες (η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενός φρούτου δεν θα αλλάξει από τη φρέσκια σε ξηρή μορφή) και έτσι επιβραδύνεται η αύξηση του σακχάρου στο αίμα.