38fe20681f534a6f8d889900c889de72

5 απλές αλλαγές στη διατροφή σου αντί να ξεκινήσεις δίαιτα

Δεν είναι πάντα εύκολο να πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε δίαιτα. Μερικές φορές μας φαίνεται πολύ δύσκολο, ακόμα και τρομακτικό να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε στερήσεις –και όχι άδικα.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήσεις ένα πολύ αυστηρό ή συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής προκειμένου να χάσεις μερικά παραπανίσια κιλά ή να διατηρηθείς στα κιλά σου. Κάποιες μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στις καθημερινές σου συνήθειες –σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης- μπορούν να έχουν αποτέλεσμα σαν της δίαιτας.

Δοκίμασε να κάνεις αυτές τις αλλαγές στη διατροφή σου από σήμερα κιόλας:

Βάλε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια όχι μόνο σε βιταμίνες αλλά και σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να χαρίζουν αίσθημα κορεσμού, χωρίς να παχαίνουν. Οι φυτικές ίνες δρουν επιπλέον ρυθμιστικά στα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας στη συνολική υγεία σου. Όταν λέμε ότι πρέπει να περιλαμβάνεις σε κάθε γεύμα, εννοούμε όχι μόνο στο γεύμα και το δείπνο, αλλά και στο πρωινό και τα ενδιάμεσα σνακ.

Πιες πολύ νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για να διατηρείται ο οργανισμός ενυδατωμένος, ενώ παράλληλα βοηθά στη λειτουργία της πέψης και του μεταβολισμού. Επίσης, μπορεί να σου αποσπάσει για λίγο την προσοχή εάν πεινάς, με αποτέλεσμα να καταφέρεις να κρατήσεις ένα σταθερό ωράριο στα γεύματά σου, που είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση του βάρους.

Μείνε νηστική για 12 ώρες

Παρόλο που η διαλειμματική νηστεία είναι μια πολύ hot τάση στο αδυνάτισμα, δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις κάποια συγκεκριμένη παραλλαγή της εάν έχεις στο νου σου αυτόν τον βασικό κανόνα: Μπορείς να φας το πρωινό σου 12 ώρες μετά το τελευταίο σου γεύμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν έφαγες βραδινό στις 8 το βράδυ, καλό είναι να μην πάρεις πρωινό πριν τις 8 το πρωί. Αυτό το 12ωρο “παράθυρο” νηστείας μέσα στη μέρα είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να ελέγξεις τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνεις και να αυξήσεις το μεταβολικό ρυθμό.

Δώσε σημασία στο φαγητό σου

Με την τηλεργασία είναι πολύ εύκολο να καταλήξεις να χάσεις το όριο ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή σου, το γραφείο και την κουζίνα. Έτσι, ίσως έχεις κι εσύ διαπιστώσει ότι πολλές φορές τρως ενώ παράλληλα τσεκάρεις τα email σου ή τσιμπολογάς όρθια ανάμεσα στα zoom meetings. Προσπάθησε να διαχωρίσεις την ώρα του φαγητού, παίρνοντας πάντα τα γεύματά σου σερβιρισμένα σε πιάτο και καθισμένη στο τραπέζι, σε ένα χώρο ότι δεν έχει θέση η τεχνολογία (με άλλα λόγια, άφησε κάπου μακριά το κινητό, το τάμπλετ και το laptop σου). Μακριά από τους περισπασμούς θα μπορείς πιο εύκολα να αφουγκραστείς το σώμα σου και να εντοπίσεις τα σημάδια της πείνας ή του κορεσμού, ώστε να αποφύγεις την υπερκατανάλωση φαγητού.

Φρόντισε να τρως επειδή πεινάς και όχι από ανία

Τώρα που περνάμε πολλές ώρες μέσα στο σπίτι, όλοι μας συχνά καταλήγουμε να τρώμε όλη την ώρα, όχι απαραίτητα επειδή πεινάμε αλλά επειδή δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Είναι σημαντικό, πριν φας οτιδήποτε να αναρωτηθείς: “έχω πραγματικά ανάγκη να το φάω αυτό ή μήπως απλά βαριέμαι;”. Την επόμενη φορά που θα κάνεις τη διαδρομή προς το ψυγείο, βαθμολόγησε την αίσθηση της πείνας σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5 (όπου 1 σημαίνει “λιμοκτονώ” και 5 “νιώθω υπερπλήρης”). Ο στόχος είναι να μην βρεθείς ποτέ στο σημείο 1, αλλά ούτε και στο 5.

Εάν νιώθεις ότι το επίπεδο της πείνας σου είναι μεταξύ 1 και 2 (“αρκετά πεινασμένη”), τότε σίγουρα πρέπει να φας κάτι. Αν είναι μεταξύ 2 και 3 (“ικανοποιημένη, ούτε πεινάω ούτε νιώθω το στομάχι μου γεμάτο”), πιες ένα ποτήρι νερό ή πήγαινε μια βόλτα. Στη συνέχεια, εάν εξακολουθείς να πεινάς, φάε ένα σνακ. Εάν είσαι στο 4 (“το στομάχι μου είναι ευχάριστα γεμάτο”) ή στο 5, σίγουρα δεν χρειάζεσαι φαγητό αλλά κάτι άλλο που θα σε κάνει να γεμίσεις ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο σου.