Ένα από τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φλαβανόλες. Μια μελέτη του 2011 συνέκρινε τη μαύρη σοκολάτα και το κακάο σε σκόνη με “σούπερ φρούτα” λόγω της συμπυκνωμένης πηγής αυτών των φυτοθρεπτικών συστατικών, τα οποία βρέθηκαν υψηλότερα από εκείνα των βατόμουρων και των ροδιών, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας BBC good food.
Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες βελτιώνουν τη λειτουργία του αγγειακού ενδοθηλίου (τα κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων μας) και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Απολαμβανόμενη ως μέρος μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να συνεισφέρει πολύτιμα σε φλαβανόλες.
Μελέτες καταδεικνύουν επίσης ότι οι φλαβανόλες προσφέρουν επίσης κάποια νευροπροστατευτικά οφέλη και μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία και πάλι σε καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, καθώς και να προσφέρουν μια πιθανή αντιφλεγμονώδη δράση σε πεπτικά ζητήματα όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.