dyo-logo-200

Γιατί όλοι μιλούν πια για υγιές τριχωτό;

Οι ειδικοί επιμένουν. Το μυστικό για να διατηρούν πάντα τα μαλλιά μας τη φυσική τους λάμψη και ζωντάνια κρύβεται στη …ρίζα της τρίχας, στην καλή υγεία του τριχωτού, του δέρματος δηλαδή, της κεφαλής. Καιρός λοιπόν να του δώσουμε την προσοχή που του αξίζει.

Είναι κοινό μυστικό πως τα πλούσια και λαμπερά μαλλιά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξωτερική μας εμφάνιση όπως και στην άποψη που έχουμε εμείς οι ίδιες για την εικόνα μας. Και φυσικά κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τα διατηρούμε όμορφα και περιποιημένα. Συμβαίνει όμως σε κάποιες χρονικές περιόδους να είναι πιο αδύναμα, άτονα, να χάνουν τη στιλπνάδα τους, άλλοτε πάλι να εμφανίζεται ενοχλητική πιτυρίδα ή έντονος κνησμός. Ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στο τριχωτό της κεφαλής, στη βάση δηλαδή της τρίχας, από εκεί που όλα… ξεκινούν.

Τι είναι το τριχωτό. Έτσι ονομάζουμε το σημείο που η τρίχα ενώνεται με το δέρμα του κεφαλιού. Είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος – διαθέτει 230 νευρικούς υποδοχείς ανά cm² – που σηματοδοτεί την ανάπτυξη νέων, υγιών τριχών για δυνατά, πλούσια και λαμπερά μαλλιά. Το δέρμα του τριχωτού αποτελείται από 3 στιβάδες, όπως, άλλωστε και στα άλλα μέρη του σώματος, την επιφανειακή ή κεράτινη, το χόριο και το κυρίως δέρμα.

Τι χρειάζεται να ξέρουμε για το τριχωτό.

-Η παραγωγή σμήγματος είναι πολύ μεγαλύτερη από το υπόλοιπο σώμα.

-Έχει υψηλό -τον υψηλότερο- αριθμό τριχοθυλακίων.

-Όπως ακριβώς και το δέρμα του προσώπου ή και του υπόλοιπου σώματος είναι εκτεθειμένο στην UV ακτινοβολία, την αστική ρύπανση, όπως και στα σαμπουάν με σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες που διαταράσσουν το φυσιολογικό pH του, ενώ καταπονείται σε σημαντικό βαθμό από τις τεχνικές επεξεργασίες στις οποίες υποβάλλουμε τα μαλλιά, τις υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του styling και φυσικά από το στρες ή τις ορμονικές διαταραχές του οργανισμού.

4 σημάδια μη ισορροπημένου τριχωτού.

Αίσθηση κνησμού. Είναι η πρώτη ένδειξη ευαισθητοποίησης και αναδεικνύει τη διαταραχή της φυσιολογικής ισορροπίας της υγρασίας στο τριχωτό.

Πιτυρίδα. Ο λόγος για τις λιπαρές, σχετικά μεγάλες σε μέγεθος, νιφάδες που δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα νεκρά κύτταρα από το τριχωτό της κεφαλής τα οποία αποβάλλονται νωρίτερα από το φυσιολογικό χρονικό διάστημα των 28 ημερών λόγω επιτάχυνσης της διαδικασίας απολέπισης που πυροδοτεί η υπερπαραγωγή του μικροοργανισμού Malassezia, ενός ζυμομύκητα που αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος.

Ξηροδερμία. Εκδηλώνεται με αυξημένη απολέπιση, έντονη ξηρότητα, φαγούρα ή κοκκινίλες στο τριχωτό της κεφαλής και οφείλεται είτε στην εκ φύσεως μειωμένη παραγωγή φυσικών ελαίων από τους σμηγματογόνους αδένες είτε στη έλλειψη υγρασίας. Ξεχωρίζει από την πιτυρίδα από το μέγεθος των νιφάδων. Στην ξηροδερμία είναι μικρές, λεπτές και ξηρές.

Αραίωση. Σε φυσιολογικές συνθήκες και με υγιές τριχωτό καθημερινά χάνουμε 50-80 τρίχες. Συμβαίνει όμως συχνά τα μαλλιά να γίνονται εύθραυστα και αδύναμα ή να χάνουν την πυκνότητά τους και να αραιώνουν. Το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά διαιτολόγιο, η παρατεταμένη έκθεση στην UV ακτινοβολία, οι υψηλές θερμοκρασίες στη διαδικασία του styling αλλά και οι έντονες ορμονικές ανακατατάξεις σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους όπως είναι η εμμηνόπαυση ή και μετά τον τοκετό συνοδεύονται πολύ συχνά από την υπολειτουργία του θύλακα της τρίχας με αποτέλεσμα τα μαλλιά να δείχνουν και να είναι πιο λίγα.

Πηγή: https://skingurus.gr/

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao