Θαλής Παναγιώτου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.allazwdiatrofi.gr
Η οστεοπόρωση πρόκειται για μια από τις συχνότερες παθήσεις των οστών, με χαρακτηριστικό του νοσήματος αυτού την μειωμένη οστική μάζα και λοιπές διαταραχές στην δομή των οστών. Δεδομένου ότι αποτελεί μία εξελισσόμενη νόσο, η ηλικία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες. Μεταξύ άλλων είναι και το φύλο, η κληρονομικότητα, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η φαρμακευτική αγωγή, τυχόν συν-νοσηρότητες, αλλά φυσικά και η διατροφή.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΠΡΟ-ΔΙΑΘΕΣΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Ο τρόπος με τον οποίο η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των πιθανοτήτων εκδήλωσης οστεοπόρωσης είναι μέσω των πιθανών ελλείψεων σε καθοριστικά θρεπτικά συστατικά. Μία στερητική/αυστηρή δίαιτα, μία δίαιτα χαμηλή σε ασβέστιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνη, ή ακόμη και η υπερβολική πρόσληψη συστατικών όπως το νάτριο, η κα-
φεΐνη, το αλκοόλ είναι συνθήκες που έχουν συσχετιστεί με διαταραχή στην οστική υγεία. Πέρα από την μη κάλυψη των καθημερινών αναγκών του οργανισμού, η εκδήλωση της οστεοπόρωσης, είναι ακόμη συχνότερη σε συνθήκες αυξημένων αναγκών, όπως είναι η περίοδος της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
ΣΗΜΕΙΑ – ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πέρα από το πώς η διατροφή μπορεί να αποτελέσει προ-διαθεσιακό τρόπο για την εμφάνιση οστεοπόρωσης, σημαντικό είναι να επισημάνουμε και τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένα διατροφικό σχήμα, για να εξασφαλίζεται η υγεία των οστών.
✤ Όπως ήδη αναφέραμε, ιδιαίτερα σημαντική είναι η κάλυψη της συνιστάμενης ποσότητας βιταμίνης D και ασβεστίου. Επιπλέον θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της οστικής μάζας και είναι σημαντικό να καλύπτονται επαρκώς είναι η βιταμίνη K, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.
Για τη βέλτιστη διαχείριση των αποθεμάτων αυτών των θρεπτικών συστατικών, για την κατάλληλη πρόσληψη, αλλά και για την εκπαίδευση όσον αφορά την περιεκτικότητα των διαφόρων τροφίμων σε αυτά συμβουλευτείτε έναν επιστήμονα διαιτολόγο – διατροφολόγο.
✤ Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί. Με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην επαρκή κατανάλωση λαχανικών και πηγών πρωτεΐνης, απαραίτητη είναι η ένταξη και των υπολοίπων ομάδων τροφίμων.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;
Όπως σε κάθε περίπτωση, τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να «συμπληρώνουν» τη διατροφή μας και όχι να την αντικαθιστούν. Φροντίστε να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα των θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή σας και έπειτα αξιολογήστε αν χρειάζεται επιπλέον. Για την καλύτερη αξιολόγηση αυτών, πραγματοποιήστε αιματολογικές εξετάσεις και εξετάστε τους δείκτες του ασβεστίου και της 25 – υδροξυ βιταμίνης D. Ιδιαίτερη διαχείριση απαιτούν ομάδες ανθρώπων, όπου η κάλυψη μπορεί να είναι πιο δύσκολη, όπως είναι οι χορτοφάγοι, οι προ- και μετ–εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εγκυμονούσες ή/και θηλάζουσες. Ειδικά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις συστήνεται η συμβολή διαιτολόγου – διατροφολόγου.