Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, ελαφρείς υδατάνθρακες, άφθονα πράσινα λαχανικά και τσάι από βότανα, η ιαπωνική διατροφή θεωρείται από καιρό ως μια από τις πιο υγιεινές δίαιτες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Γιαπωνέζες είναι γνωστές για τις λεπτές σιλουέτες τους, για τα λαμπερά μαλλιά και την καθαρή επιδερμίδα τους. Γιατί λοιπόν δεν υιοθετούμε περισσότερα αυτή τη διατροφή;
Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Woman and Home:
Οι Ιάπωνες τρώνε με ξυλάκια
Με το να τρώτε αργά, επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να συνειδητοποιήσει ότι έχετε χορτάσει. Οι Ιάπωνες αισθάνονται ευκολότερα ότι χόρτασαν, επειδή χρησιμοποιούν ξυλάκια, τα οποία είναι ένας πιο χρονοβόρος τρόπος κατανάλωσης φαγητού.
Κάνουν τα λιγότερα να φαίνονται περισσότερα
Λόγω του τρόπου με τον οποίο φαίνονται, τρία ή τέσσερα πιάτα, τα ιαπωνικά γεύματα δίνουν την εντύπωση ότι είναι πολλά. Τουλάχιστον ένα από τα πιάτα θα είναι μια σούπα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Ένα τυπικό σύνολο σούσι περιέχει περίπου 300 θερμίδες. Ένα πιάτο φαγητού μπορεί να είναι 500 θερμίδες.
Χρησιμοποιούν μυστικό συστατικό
Το ξίδι και άλλα τουρσιά με βάση το οξικό οξύ, που υπάρχουν στα ιαπωνικά τρόφιμα, έχουν ξεχωριστή επίδραση στον τρόπο με τον οποίο χωνεύεται το λίπος όταν τρώγονται ως μέρος ενός γεύματος. Οι Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν πρόσφατα ότι το οξικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην καύση λίπους.
Τρώνε από νωρίς τα γεύματα τους
Τρώνε συχνά μια ποικιλία πιάτων το πρωί όπως σούπα miso, ρύζι, ομελέτα και σολομό στη σχάρα. Οι Ιάπωνες τείνουν να μην τρώνε μετά τις 16:00 και τρώνε ένα βραδινό δείπνο που εστιάζει στα ψάρια και τα λαχανικά. Επίσης, δεν συνηθίζουν να τρώνε επιδόρπια στο σπίτι.
Πίνουν τσάι χωρίς θερμίδες
Οι Ιάπωνες πίνουν πράσινο τσάι όλη την ημέρα και είναι άμεσα διαθέσιμο από μηχανήματα αυτόματης πώλησης που προθερμαίνονται σε δοχεία.
Αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά και το κρέας
Οι Ιάπωνες τρώνε λίγο κρέας. Αλλά όχι πολύ σε σύγκριση με τη δυτική διατροφή. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν τρώγονταν σε μια παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή και εξακολουθούν να μην αποτελούν μεγάλο μέρος αυτής. Αυτά τα δύο τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ευθύνονται για μεγάλο μέρος της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων.