7 αλήθειες (και 1 ψέμα) που πρέπει να γνωρίζεις για τις ρυτίδες

Home ΟΜΟΡΦΙΑ 7 αλήθειες (και 1 ψέμα) που πρέπει να γνωρίζεις για τις ρυτίδες
ritides

Σύμφωνα με τον Δερματολόγο, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιο Αγγελίδη, οι περισσότερες ρυτίδες και λεπτές γραμμές που βλέπουμε οφείλονται στον ήλιο. Οι εκφράσεις του προσώπου, όπως το χαμόγελο και το συνοφρύωμα, συμβάλλουν στην δημιουργία τους κατά 20%. Με το κάπνισμα, ο ρυθμός εμφάνισης των ρυτίδων επιταχύνεται σε μεγάλο βαθμό. Σ’ ένα αφυδατωμένο και θαμπό δέρμα μάλιστα, οι ρυτίδες γίνονται ακόμα περισσότερες.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Σ’ ένα νεανικό δέρμα:

Το πλέγμα του κολλαγόνου μένει άθικτο.

Το δέρμα παραμένει ενυδατωμένο και ελαστικό.

Είναι ανθεκτικό.

Με την πάροδο του χρόνου:

Το κολλαγόνο εξασθενίζει.

Το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τον τόνο του.

Η στήριξή του από το κολλαγόνο μειώνεται .

Κάθε φορά που χαμογελάμε ή κατσουφιάζουμε ασκούμε πίεση πάνω στο κολλαγόνο.

Το αποτέλεσμα των εκφράσεων αυτών είναι αθροιστικό και αρχίζουν να εμφανίζονται γραμμές και ρυτίδες στο πρόσωπο.

Γιατί όμως έχουμε ρυτίδες;

Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, εμφανίζει σταδιακά αλλαγές στο δέρμα του, οι οποίες συνοψίζονται με τον όρο “γήρανση”.

Η διαδικασία αυτή ξεκινά κυρίως στις στοιβάδες του δέρματος που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα, αφήνουν όμως ορατά τα σημάδια τους και στην επιφάνεια, που βλέπουμε όλοι μας.

Τα λιπώδη κύτταρα κάτω από την επιδερμίδα ατροφούν και το δίκτυο των ελαστικών και κολλαγόνων ινών χαλαρώνει και διαρρηγνύεται. Έτσι, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του .

Ταυτόχρονα, η πολύτιμη υγρασία του βαθμιαία χάνεται και έτσι γίνεται ξηρό. Οι πληγές είναι πιο δύσκολο και χρονοβόρο να επουλωθούν.

Ως αποτέλεσμα, στα σημεία όπου συμβαίνουν οι συχνότερες και δυνατότερες συσπάσεις μυών, όπως γύρω από τα μάτια, αλλά και στις περιοχές όπου οι χαρακτηριστικές εκφράσεις μας σχηματίζουν γραμμές, εμφανίζονται οι ρυτίδες. Στη διαδικασία της γήρανσης σημαντικός είναι ο ρόλος και άλλων παραγόντων. Ένας από τους κυριότερους είναι ο ήλιος.

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά το πέρασμα του χρόνου καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου μέσω πολύπλοκων χημικών και ενζυμικών διαδικασιών, οι οποίες προκαλούν ακόμα και καταστροφή κυττάρων της επιδερμίδας.

Το κάπνισμα, η μόλυνση της ατμόσφαιρας αλλά και οι δίαιτες για απώλεια βάρους, συμβάλλουν επίσης, με διαφορετικούς τρόπους, στη γήρανση του δέρματος.

Τι πρέπει να κάνουμε (ή να μην κάνουμε)

  1. 1Μην καπνίζεις. Βλάπτει την επιδερμίδα κάνοντάς της να χάνει τη λάμψη της. Έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στα μαλλιά και επιταχύνει τη διαμόρφωση ρυτίδων, κυρίως γύρω από το στόμα.
  2. Περιόρισε τα αλκοολούχα ποτά.
  3. Κάνε καλή διατροφή συμπεριλαμβάνοντας φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό σου πρόγραμμα.
  4. Γυμνάσου.
  5. Προφυλάξου από τον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει το κολλαγόνο και προκαλεί μακροπρόθεσμα ρυτίδες.

6 . Κοιμήσου όσο μπορείς περισσότερο

  1. Καταπολέμησε το άγχος

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι αντιρυτιδικές κρέμες για το πρόσωπό μας;

Οι κρέμες που περιέχουν κολλαγόνο δρουν ΜΟΝΟ στην επιφάνεια του δέρματος, συνεπώς μια υδατική κρέμα, με ή χωρίς κολλαγόνο, δεν μπορεί να διαπεράσει το δέρμα και δεν είναι κατασκευασμένη για να απορροφηθεί.

Κανένας υδατικός παράγοντας δεν μπορεί να ανατρέψει το συσσωρευτικό αποτέλεσμα της απώλειας κολλαγόνου. Οι κρέμες επιβραδύνουν κυρίως το ρυθμό απώλειας του νερού από το δέρμα και βοηθούν να κρατηθεί το δέρμα μαλακό και ευλύγιστο.

Πηγή: https://www.narcissusangelidis.gr/