Από τις συνήθειες μαγειρέματος έως τις διατροφικές συνήθειες, εδώ μάθετε τι επιθυμούν οι ειδικοί διατροφής να σταματήσετε να κάνετε και τι να αλλάξετε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Taste of Home.
-
Μαγειρεύετε το κρέας υπερβολικά
To να ψήνετε ή να μαγειρεύετε το κρέας έως ότου γίνει υπερβολικά ψημένο θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, γι ‘αυτό η Lisa Richards, διατροφολόγος και δημιουργός του TheCandidaDiet.com, εύχεται να σταματήσουν οι άνθρωποι αυτή την κακή συνήθεια. «Η υπερβολική μαγειρική του κρέατος σας μπορεί να σχηματίσει ενώσεις που αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, μπορεί ακόμη να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων», λέει η Richards. «Ο πιο συνηθισμένος ένοχος είναι το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες». Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες που το κρέας μαγειρεύεται ή το ψήνεται στα κάρβουνα είναι αυτό που πρέπει να αποφύγετε. Ως επί το πλείστον, η Richards προτείνει, να ψήνετε ή να μαγειρεύετε αργά το κρέας, ως πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, διότι το κάρβουνο είναι ένα από τα λάθη στη σχάρα που θα μπορούσαν να σας κάνουν να αρρωστήσετε.
-
Μαγείρεμα με πολύ ή λίγο λίπος
Το υπερβολικό λάδι ή υγιές λίπος, προσθέτει θερμίδες χωρίς επιπλέον θρεπτικά συστατικά, αλλά και το πολύ λίγο, σημαίνει ότι κάποια οφέλη για την υγεία χάνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Kris Sollid, RD, ανώτερος διευθυντής διατροφικών επικοινωνιών για το Ίδρυμα του Διεθνούς Συμβουλίου Πληροφοριών Τροφίμων (International Food Information Council Foundation). «Λίγο είναι καλό για τη γεύση, αλλά περισσότερο δεν είναι καλύτερο για την υγεία σας», λέει. «Τα μαγειρικά έλαια όπως η ελιά και η σόγια είναι εξαιρετικές πηγές υγιών λιπών αλλά έχουν επίσης πολλές θερμίδες». Μην πηγαίνετε στο άλλο άκρο και αποφύγετε όλα τα λάδια. Στην πραγματικότητα, η Hillary Cecere, MS, RDN, διαιτολόγος για το Eat Clean Bro, σημειώνει ότι το λίπος είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών. Ο στόχος πρέπει να είναι το μαγείρεμα με μια υγιή ισορροπία λιπών.
-
Μαγείρεμα με το ίδιο λίπος όλων των φαγητών
Η εξισορρόπηση της χρήσης λιπαρών και λαδιών είναι απαραίτητη. Είναι επίσης σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα είδη που χρησιμοποιείτε, ειδικά όταν μαγειρεύετε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, λέει ο Cecere. «Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ελαιόλαδο για να μαγειρέψουν, αλλά αυτό έχει χαμηλότερο σημείο εξάτμισης», λέει. (Είναι πιθανό να καπνίσει εάν υπερβεί τους 162 βαθμούς Κέλσιου). Όταν τα λάδια βγάζουν καπνούς, διαλύονται και χάνουν τη γεύση τους καθώς και μέρος της θρεπτικής τους αξίας, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Επιλέξτε αβοκάντο για μαγείρεμα σε υψηλότερες θερμοκρασίες για να αποφευχθεί η καύση, συνιστά ο Cecere. Ανατρέξτε στον οδηγό μαγειρικού λαδιού για περισσότερες πληροφορίες.
-
Μαγειρεύετε πάντα τα ίδια τρόφιμα
Είστε ένοχοι που τρώτε τα ίδια γεύματα ξανά και ξανά; Εάν ναι, δοκιμάστε να πιέσετε τον εαυτό σας σε μερικά νέα τρόφιμα ή πρακτικές μαγειρέματος. Δεν θα ξέρετε αν σας αρέσει κάτι, εκτός αν το δοκιμάσετε. «Μισώ όταν οι άνθρωποι λένε ότι δεν τους αρέσει ένα φαγητό πριν καν το δοκιμάσουν ή να το προετοιμάσουν με διαφορετικούς τρόπους», λέει ο Cecere. Μισείτε τα ωμά καρότα; Δοκιμάστε να τα ψήσετε με ελαιόλαδο και φρέσκα βότανα, προτείνει ο Cecere. Η δοκιμή νέων τροφίμων ή τεχνικών μαγειρέματος όχι μόνο θα ανοίξει τους ορίζοντες της γεύσης σας, αλλά θα προσθέσει επίσης μια μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών ουσιών στη διατροφή σας.
-
Χρησιμοποιείτε μόνο τα ασπράδια αυγών
Εάν επιλέγετε πάντα ασπράδια αυγών αντί για ολόκληρα αυγά, χάνετε κάποια πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τον Cecere. «Μακάρι να μαγείρευαν περισσότεροι άνθρωποι με τους κρόκους των αυγών», λέει ο Cecere. «Πολλοί άνθρωποι τρώνε απλά ασπράδια αυγών για να εξοικονομήσουν θερμίδες, αλλά ο κρόκος είναι εκεί που είναι όλη η διατροφή». Έτσι, παρόλο που τα ασπράδια αυγών είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά από τα ολόκληρα αυγά.
-
Μαγειρεύετε τα πάντα χωρίς γλουτένη
Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή αλλεργία στη γλουτένη, ευαισθησία ή δυσανεξία πρέπει να περιορίσουν ή να εξαλείψουν τη γλουτένη. Εάν δεν είστε μέλος αυτής της ομάδας, ωστόσο, να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ένας τρόπος ζωής χωρίς γλουτένη θα σας κάνει πιο υγιείς ή θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, σύμφωνα με την Malina Malkani, MS, RDN, CDN. Παρόλο που μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι υγιεινή, η αφαίρεση της γλουτένης άσκοπα, καθιστά δυσκολότερη την λήψη αρκετών ινών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών που χρειάζεται το σώμα, δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι σε κόκκους που περιέχουν γλουτένη, λέει η Malkani, εκπρόσωπος Τύπου της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας όταν δεν έχετε γλουτένη.
-
Προσθέτετε αλάτι πριν δοκιμάσετε το φαγητό
Ο Sollid επιθυμεί οι άνθρωποι να δοκιμάσουν το φαγητό τους πριν προσθέσουν ‘’τυφλά’’ περισσότερο αλάτι. «Ενώ το αλάτι προσθέτει υπέροχη γεύση, ορισμένα πιάτα δεν χρειάζονται επιπλέον», λέει. “Διατηρήστε την πρόσληψη νατρίου υπό έλεγχο ακολουθώντας τις συμβουλές του σεφ: αλάτι για γεύση.”
-
Αποφεύγετε τα φρούτα λόγω της ζάχαρης
Μην συνηθίζετε να αποφεύγετε τα φρούτα επειδή περιέχουν υπερβολική ζάχαρη, λέει η Malkani. Το σώμα δεν χωνεύει τη φυσική ζάχαρη στα φρούτα με τον ίδιο τρόπο όπως και η επιτραπέζια ζάχαρη, οπότε δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα στην ινσουλίνη. Σε αντίθεση με τα εξευγενισμένα και επεξεργασμένα σάκχαρα, τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της φρουκτόζης στην κυκλοφορία του αίματος, εξηγεί η Malkani. «Η ίνα συμβάλλει επίσης στα καλά βακτήρια στο έντερο μας, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του εντέρου και μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι περισσότερο», λέει η Malkani.
-
Απόψυξη κατεψυγμένων τροφίμων στον πάγκο
Και η Malkani όσο και ο Cecere επιθυμούν οι άνθρωποι να σταματήσουν την απόψυξη των κατεψυγμένων τροφίμων τους στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου. Κάτι τέτοιο δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τροφικές ασθένειες, λέει ο Malkani. Είναι ασφαλέστερο να αποψύξετε κατεψυγμένα τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο ψυγείο όλη τη νύχτα, συνιστά ο Cecere. Η χρήση δροσερού τρεχούμενου νερού για την απόψυξη κατεψυγμένων τροφίμων είναι επίσης μια επιλογή.