1. Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και καλίου, καθώς έχει μονοακόρεστα λίπη και αντιοξειδωτικά. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα στα αβοκάντο έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Τα αβοκάντο είναι επίσης πλούσια σε φολικά άλατα (ονομάζονται επίσης φολικό οξύ ή βιταμίνη Β). Τα φολικά άλατα έχουν συνδεθεί με την πρόληψη της καρδιακής προσβολής και τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης. Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λίπος που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και προστατεύει από τους θρόμβους του αίματος. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας How stuff works.
2. Σκόρδο
Το σκόρδο θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως ένα υγιεινό και γευστικό φαγητό, που τρώγεται από μόνο του ή έχει προστεθεί σε μια ποικιλία από νόστιμα πιάτα. Τα αντιγηραντικά του οφέλη περιλαμβάνουν τη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση της φλεγμονής και την προστασία και διατήρηση της υγείας των κυττάρων. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη από την κατανάλωση σκόρδου είναι ότι είναι ένας φυσικός τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική για να βοηθήσει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της λοίμωξης για αιώνες, και επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν το όφελος ως αντι-ιική και αντι-βακτηριακή τροφή. Επιπλέον, το σκόρδο έχει συνδεθεί με τη συμβολή στη μείωση της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο σκόρδο ένα άτομο τρώει, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου ή του εντέρου. Έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένα ποσοστά καρκίνου του μαστού και του παγκρέατος.
3. Προϊόντα ολικής αλέσεως
Είναι πολύ γνωστό ότι η κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως είναι καλή για το πεπτικό σας σύστημα βοηθούν να απαλλαγείτε το σώμα από ανεπιθύμητες ουσίες, όπως η κακή χοληστερόλη και τα λίπη. Οι ίνες αυτές βοηθούν επίσης στον έλεγχο της όρεξής σας και διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα χαμηλό. Αλλά μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι, έχει άλλα οφέλη κατά της γήρανσης, επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.
Το κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι οι κόκκοι που τρώτε δεν είναι εξευγενισμένοι, επειδή η διαδικασία εξευγενισμού αφαιρεί πολλές από τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που κάνουν τους σπόρους τόσο επωφελείς για την υγεία σας.
4. Κόκκινο κρασί
Ίσως έχετε ακούσει ότι το να πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε μέρα είναι καλό για την καρδιά σας. Λοιπόν, είναι αλήθεια! Τα αντιοξειδωτικά και τα θρεπτικά συστατικά του κόκκινου κρασιού, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, προστατεύοντας τις αρτηρίες και την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων. Ένα από τα πιο γνωστά αντιγηραντικά συστατικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί είναι ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη θρόμβων στο αίμα, στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση της κακής χοληστερόλης.
5. Καρύδια
Τα καρύδια είναι γνωστά για την πρωτεΐνη που παρέχουν, άλλα επίσης τα καρύδια όλων των ειδών αποτελούν καλή πηγή ακόρεστων λιπών. Όπως τα ψάρια κρύου νερού, τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ιδανικά για την υγεία της καρδιάς. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. βιταμίνη Ε, που βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. και ασβέστιο για τη διατήρηση ισχυρών οστών. Ένα άλλο μεγάλο όφελος από την κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ότι μπορούν να σας χορτάσουν χωρίς να πάρετε κιλά. Αυτό συμβαίνει επειδή έως και το 20% των θερμίδων στα καρύδια δεν απορροφάται από το σώμα, καθιστώντας τα ένα υπέροχο σνακ μεταξύ των γευμάτων.
6. Λαχανικά
Τα λαχανικά είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών που διατίθενται και μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της γήρανσης. Τα καλύτερα λαχανικά για την ανίχνευση αντιοξειδωτικών είναι τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο. Δύο από τα αντιοξειδωτικά που βρέθηκαν είναι η λουτίνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τις υπεριώδης ακτινοβολίες.
Τα λαχανικά είναι μια φανταστική πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C, K και E. Είναι επίσης υπέροχα για το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να ενισχυθεί κατά των ασθενειών. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα γεμάτη λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και, μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, να μειώσει τη χοληστερόλη και τις μη αρτηρίες. . Η κατανάλωση πολλών λαχανικών (και φρούτων) θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στην πεπτική οδό (συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου και του στομάχου) έως και 25%.
7. Ψάρια
Ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής τα τελευταία χρόνια ήταν το ιχθυέλαιο και σίγουρα υπάρχει καλός λόγος για αυτήν την τάση. Η κατανάλωση ψαριών ή η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου παρέχει στον οργανισμό λιπαρά οξέα ωμέγα-3 που βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, μειώνουν τη φλεγμονή, μειώνουν τον κίνδυνο αρρυθμίας και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε ψάρια κρύου νερού, συμπεριλαμβανομένων σολομού, ρέγγας, τόνου και σαρδέλας. Μελέτες έχουν δείξει ακόμη και ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά ψάρια ζουν περισσότερο. Μία μελέτη για μεσήλικες αμερικανούς άνδρες διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν ψάρια δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 40% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εκείνους που δεν το έκαναν. Σε άνδρες που είχαν προηγουμένως υποστεί καρδιακή προσβολή, η κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα μείωσε πραγματικά τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 29%. Το ψάρι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και, σε αντίθεση με άλλα κρέατα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Η American Heart Association συνιστά να τρώτε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
8. Φασόλια
Τα φασόλια κάνουν πολύ καλό στην κάρδια σας. Τα φασόλια παίρνουν συχνά κακή φήμη επειδή μπορούν να σας προκαλούν πολλά αέρια, αλλά είναι πραγματικά ένα από τα σπουδαία διατροφικά είδη. Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά, ειδικά για όσους δεν τρώνε κρέας. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες (που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης), είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και είναι γεμάτα από κάθε είδους βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, της βιταμίνης Β και του καλίου.
9. Μαύρη σοκολάτα
Μερικά από τα πιο ορατά σημάδια της διαδικασίας γήρανσης εμφανίζονται στο δέρμα μας. Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV) γερνά το δέρμα πιο γρήγορα. Αλλά ξέρατε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία;
Οι κόκκοι του κακάου από τους οποίους παράγεται η σοκολάτα, έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα από οποιαδήποτε άλλη τροφή και η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών φλαβανολών στους κόκκους του κακάου συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση σε υπεριώδες φως. Επιπλέον, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία στο δέρμα και να βελτιώσει την ικανότητά της να διατηρεί την υγρασία, η οποία μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων και να σας βοηθήσει να φαίνεστε νεότεροι.
10. Μούρα
Τα μούρα όλων των τύπων – τα βατόμουρα, τα σμέουρα, οι φράουλες είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι φλαβονόλες και οι ανθοκυανίνες, που προάγουν την υγεία των κυττάρων και μπορούν να προστατεύσουν από τις ασθένειες. Οι ανθοκυανίνες ειδικότερα, που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα βατόμουρα, πιστεύεται ότι βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο και τον διαβήτη.
Τα πιο σκούρα μούρα – ειδικά εκείνα που έχουν μαύρο ή μπλε χρώμα – τείνουν να παρέχουν τα καλύτερα οφέλη κατά της γήρανσης, επειδή έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.