Το σκόρδο μειώνει τις μολύνσεις σε πληγές, προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, την υγεία των οστών και την υγεία του ήπατος. Οι περισσότερες από τις θεραπείες στο σπίτι είναι αποτελεσματικές μόνο εάν το σκόρδο καταναλώνεται ωμό.
Διαβάστε τα 10 οφέλη του σκόρδου στην υγεία μας σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας PharmEasy.
· Βήχας και κρύωμα
Το σκόρδο έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τα μικρόβια που προκαλούν βήχα και κρύωμα (έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες). Η κατανάλωση δύο σκελίδων σκόρδου με άδειο στομάχι έχει το μέγιστο όφελος. Για τα παιδιά και τα μωρά, το κρέμασμα γαρίφαλων σκόρδου σε ένα νήμα γύρω από το λαιμό τους υποτίθεται ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα συμφόρησης.
· Είναι καλό για την καρδιακή υγεία
Η αλικίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο σκόρδο σταματά την οξείδωση της LDL (κακή χοληστερόλη). Αυτό μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Η τακτική κατανάλωση σκόρδου μειώνει την εμφάνιση θρόμβων αίματος και έτσι βοηθά στην πρόληψη του θρομβοεμβολισμού. Το σκόρδο μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση, επομένως είναι καλό για ασθενείς με υπέρταση.
· Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Το σκόρδο προάγει την υγεία του εγκεφάλου λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Είναι αποτελεσματικό κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.
· Βελτιώνει την πέψη
Τα πεπτικά προβλήματα βελτιώνονται με τη κατανάλωση σκόρδου στη διατροφή. Ωφελεί τα έντερα και μειώνει τη φλεγμονή. Η κατανάλωση σκόρδου βοηθά στην απομάκρυνση των εντερικών σκουληκιών. Το καλό είναι ότι καταστρέφει τα κακά βακτήρια και προστατεύει τα καλά βακτήρια στο έντερο.
· Εξισορροπεί τη ζάχαρη στο αίμα
Όσοι πάσχουν από διαβήτη παρατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους να ρυθμίζονται από την κατανάλωση σκόρδου.
· Ενισχύει την ανοσία
Το σκόρδο προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπει βλάβες στο DNA. Ο ψευδάργυρος στο σκόρδο προάγει την ανοσία. Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Είναι πολύ ευεργετικό για τις λοιμώξεις των ματιών και του αυτιού καθώς έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
· Βελτιώνει την υγεία του δέρματος
Το σκόρδο βοηθά στην πρόληψη της ακμής και ελαφρύνει τα σημάδια της ακμής. Οι κρύες πληγές, η ψωρίαση, τα εξανθήματα και οι φουσκάλες μπορούν να επωφεληθούν από την εφαρμογή χυμού σκόρδου. Προστατεύει επίσης από τις υπεριώδεις ακτίνες και επομένως αποτρέπει τη γήρανση.
· Αποτρέπει τον καρκίνο και το πεπτικό έλκος
Λόγω της υψηλής ποσότητας αντιοξειδωτικών, το σκόρδο προστατεύει το σώμα από τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου, του ήπατος και του παχέος εντέρου. Η αντιβακτηριακή δράση του σκόρδου αποτρέπει τα πεπτικά έλκη καθώς εξαλείφει τη μετάδοση από το έντερο.
· Καλό για την απώλεια βάρους
Το σκόρδο μειώνει την έκφραση των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό λιποκυττάρων που αποθηκεύουν λίπος. Αυξάνει επίσης τη θερμογένεση στο σώμα και οδηγεί σε καύση περισσότερου λίπους και μείωση της LDL (κακή χοληστερόλη).
· Καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις και βελτιώνει την νεφρική υγεία
Ο φρέσκος χυμός σκόρδου έχει τη δυνατότητα να μειώσει την ανάπτυξη βακτηριδίων E. Coli που προκαλούν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Βοηθά επίσης στην πρόληψη των λοιμώξεων των νεφρών.