Αλλεργία στα κατοικίδια: Μάθετε τα συμπτώματα και ποια αίτια τη προκαλούν

Home ΥΓΕΙΑ Αλλεργία στα κατοικίδια: Μάθετε τα συμπτώματα και ποια αίτια τη προκαλούν
katoikidia cover

Η αλλεργία κατοικίδιων ζώων είναι μια αλλεργική αντίδραση στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στα κύτταρα του δέρματος ενός ζώου, στο σάλιο ή στα ούρα.

Τις περισσότερες φορές, η αλλεργία των κατοικίδιων ζώων προκαλείται από την έκθεση στις νεκρές νιφάδες του δέρματος (βροχή) ενός κατοικιδίου. Κάθε ζώο με γούνα μπορεί να είναι πηγή αλλεργίας σε κατοικίδια ζώα, αλλά οι αλλεργίες των κατοικίδιων ζώων συνδέονται συνήθως με γάτες και σκύλους.

Εάν έχετε αλλεργία στα κατοικίδια, η καλύτερη στρατηγική είναι να αποφύγετε ή να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση στο ζώο. Μπορεί να είναι απαραίτητα φάρμακα ή άλλες θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη διαχείριση του άσθματος. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδα της Αμερικανικής Mayo Clinic.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στα κατοικίδια;

 • Φτέρνισμα
 • Καταρροή
 • Φαγούρα, κόκκινα ή υγρά μάτια
 • Ρινική συμφόρηση
 • Φαγούρα στην μύτη, στον ουρανίσκο ή λαιμό
 • Απέκκριση
 • Βήχας
 • Πίεση και πόνος στο πρόσωπο
 • Συχνή αφύπνιση
 • Πρησμένο, μπλε χρώμα δέρματος κάτω από τα μάτια σας
 • Σε ένα παιδί, συχνό τρίψιμο της μύτης προς τα πάνω

Εάν έχετε άσθμα μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:

 • Δυσκολία αναπνοής
 • Σφίξιμο στο στήθος ή πόνος
 • Ακούγεται ήχος σφυρίγματος ή συριγμού κατά την εκπνοή
 • Πρόβλημα ύπνου που προκαλείται από δύσπνοια, βήχα ή συριγμό

Συμπτώματα δέρματος :

Μερικά άτομα με αλλεργία στα κατοικίδια μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα δέρματος, γνωστό ως αλλεργική δερματίτιδα. Αυτός ο τύπος δερματίτιδας είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί φλεγμονή του δέρματος. Η άμεση επαφή με ένα κατοικίδιο ζώο που προκαλεί αλλεργία μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα, προκαλώντας σημεία και συμπτώματα, όπως:

 • κόκκινες κηλίδες στο  δέρμα (κυψέλες)
 • Εκζεμα
 • Φαγούρα στο δέρμα

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν αυτή την είδους αλλεργία;

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά σε μια ξένη ουσία όπως η γύρη, τη μούχλα και  το δέρμα, το σάλιο ή η ουρά του  κατοικίδιου ζώου.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει πρωτεΐνες γνωστές ως αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα σας προστατεύουν από ανεπιθύμητους εισβολείς που θα μπορούσαν να σας κάνουν να αρρωστήσετε ή να σας προκαλέσουν μόλυνση. Όταν έχετε αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δημιουργεί αντισώματα που αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο σας ως κάτι επιβλαβές, παρόλο που δεν είναι.

Όταν εισπνέετε το αλλεργιογόνο ή έρθετε σε επαφή με αυτό, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποκρίνεται και προκαλεί φλεγμονώδη απόκριση στις ρινικές οδούς ή τους πνεύμονες. Η παρατεταμένη ή τακτική έκθεση στο αλλεργιογόνο μπορεί να προκαλέσει τη συνεχιζόμενη (χρόνια) φλεγμονή των αεραγωγών που σχετίζεται με το άσθμα

Αλλεργία στις γάτες και στους σκύλους:

Οι αλλεργίες  από γάτες και σκύλους βρίσκονται στα κύτταρα του δέρματος τα ζώα ρίχνουν (πιτυρίδα), καθώς και στο σάλιο, τα ούρα και τον ιδρώτα και στη γούνα τους. Η πιτυρίδα είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα επειδή είναι πολύ μικρό και μπορεί να παραμείνει στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα με την παραμικρή κίνηση  της κυκλοφορίας του αέρα. Συλλέγεται επίσης εύκολα σε επικαλυμμένα έπιπλα και κολλάει στα ρούχα σας.

Το σάλιο κατοικίδιων ζώων μπορεί να κολλήσει σε χαλιά, κλινοσκεπάσματα, έπιπλα και ρούχα. Το αποξηραμένο σάλιο μπορεί να μεταφερθεί στον αέρα.

Οι λεγόμενες υποαλλεργικές γάτες και σκύλοι μπορεί να έχουν λιγότερη γούνα από ότι οι άλλοι τύποι, αλλά καμία φυλή δεν είναι πραγματικά υποαλλεργική.

Τρωκτικά και κουνέλια:

Τα κατοικίδια τρωκτικά περιλαμβάνουν ποντίκια, γερβίλους, χάμστερ και ινδικά χοιρίδια. Τα αλλεργιογόνα από τα τρωκτικά συνήθως υπάρχουν στα μαλλιά, στο σάλιο και στα ούρα. Η σκόνη από σκουπίδια ή πριονίδι στο κάτω μέρος των κλωβών μπορεί να συμβάλει σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα από τρωκτικά.

Τα αλλεργιογόνα κουνελιού υπάρχουν στο δέρμα, μαλλιά και σάλιο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν την αλλεργία από κατοικίδια:

Οι αλλεργίες στα κατοικίδια είναι συχνές. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αλλεργία σε κατοικίδια ζώα εάν εμφανιστούν αλλεργίες ή άσθμα στην οικογένειά σας.

Η έκθεση σε κατοικίδια σε νεαρή ηλικία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αλλεργίες από κατοικίδια. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ζουν με ένα σκύλο κατά το πρώτο έτος της ζωής τους μπορεί να έχουν καλύτερη αντίσταση στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας από τα παιδιά που δεν έχουν σκύλο σε αυτήν την ηλικία.

Επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από την αλλεργία αυτή:

Λοιμώξεις του ρινικού  κόλπου

Η συνεχιζόμενη (χρόνια) φλεγμονή των ιστών στις ρινικές διόδους που προκαλείται από αλλεργία στο κατοικίδιο ζώο μπορεί να εμποδίσει τις κοίλες κοιλότητες που συνδέονται με τις ρινικές διόδους σας (κόλποι). Αυτά τα εμπόδια μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξετε βακτηριακές λοιμώξεις των κόλπων, όπως η ιγμορίτιδα.

Βρογχικό Άσθμα

Τα άτομα με αλλεργία στο άσθμα και στα κατοικίδια συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συμπτώματα του άσθματος. Ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο επιθέσεων άσθματος που απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη ή επείγουσα περίθαλψη.

Μερικά συμπτώματα αλλεργίας για κατοικίδια, όπως ρινική καταρροή ή φτέρνισμα, είναι παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Μερικές φορές είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν έχετε κρυολόγημα ή αλλεργία. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες μπορεί να έχετε αλλεργία οπότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.


 

 


Η Health Editor Προτείνει: