Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο, η μείωση των θερμίδων και της κατανάλωσης ζάχαρης έχουν καταστεί βασικές προτεραιότητες για τη δημόσια υγεία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο, δεδομένου ότι επιτρέπουν την αντικατάσταση της ζάχαρης και τη μείωση των θερμίδων σε τρόφιμα και ποτά, προσφέροντας παράλληλα τη χαρά της γλυκιάς γεύσης.
Στο πλαίσιο πρόσφατου συμποσίου που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA), ο καθηγητής Jason Halford, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, η καθηγήτρια Anne Raben, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και η Δρ. Margaret Ashwell παρουσίασαν όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σχετικά τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες. Τα βασικά οφέλη των ολιοθερμιδικών γλυκαντικών υλών, όπως παρουσιάστηκαν στο συμπόσιο, συνοψίζονται στα εξής:
- Έλεγχος βάρους. Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να διατηρήσουν την απόλαυση και τη γλυκιά γεύση στη διατροφή τους, ελέγχοντας παράλληλα το σωματικό τους βάρος.
- Αποτελεσματική ρύθμιση του διαβήτη. Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν αποδείξει τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ουσιών στον έλεγχο της γλυκόζης, όταν χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των σακχάρων και των θερμίδων στη διατροφή.
- Τέλος, οι γλυκαντικές ύλες μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον μετασχηματισμό των τροφίμων, καθώς επιτρέπουν την αντικατάσταση της ζάχαρης και τη μείωση των θερμίδων σε τρόφιμα και ποτά, διατηρώντας παράλληλα τη χαρά της γλυκιάς γεύσης.