5 λόγοι που πρέπει να τρώτε περισσότερη καρύδα

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 5 λόγοι που πρέπει να τρώτε περισσότερη καρύδα
coconut34

Δεν είναι μυστικό ότι η καρύδα είναι απίστευτα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Το νερό καρύδας είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία, χάρη στους ηλεκτρολύτες, τα αντιοξειδωτικά και τη βιταμίνη C. Ακολουθούν οι πέντε κορυφαίοι υγιεινοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αρχίσετε να τρώτε καρύδα, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα διατροφής Susan Hewlings, PhD, RD, και Kelly Springer, MS, RD, CDN, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Real Simple.

Η καρύδα μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή

Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η καρύδα παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση λόγω της περιεκτικότητάς της σε πολυφαινόλες. Το παρθένο έλαιο καρύδας είναι μια πλούσια πηγή φαινολικών ενώσεων, όπως το καφεϊκό οξύ, το φερουλικό οξύ και άλλα. Επειδή αυτές οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των οξειδωτικών ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή. Συνιστάτε να αναζητάτε φρέσκια, μη επεξεργασμένη ωμή καρύδα ή/και λάδι καρύδας για να αποκομίσετε τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Είναι ιδανικό για την υγεία του εντέρου

Η κατανάλωση καρύδας είναι ιδανική για την υγεία του εντέρου, επειδή περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν το μικροβίωμά σας να ευδοκιμήσει παρέχοντας τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου σας. Η καρύδα έχει επίσης σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες D, E, A και K. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή οι βιταμίνες D και Κ μπορεί να σχετίζονται με ένα πιο ποικιλόμορφο, και επομένως πιο ανθεκτικό, μικροβίωμα του εντέρου. Ένα ισχυρότερο μικροβίωμα του εντέρου σημαίνει καλύτερη πέψη, ανοσία και συνολική υγεία. Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές κουταλιές τριμμένης καρύδας στο πλιγούρι βρώμης ή το γιαούρτι σας το πρωί για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη.

Η καρύδα είναι μια υπερτροφή για λαμπερό δέρμα

Η καρύδα μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για το δέρμα, ειδικά με τη μορφή ελαίου καρύδας. Δεδομένου ότι το λάδι καρύδας έχει σημαντική ποσότητα λίπους, θα βοηθήσει επίσης το σώμα σας να απορροφήσει τις βιταμίνες Ε και Α, οι οποίες είναι και οι δύο αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προστατεύουν και αποκαθιστούν το δέρμα. (Σημειώστε ότι το έλαιο καρύδας είναι κομεδογόνο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να φράξει τους πόρους, οπότε θα πρέπει να αποφεύγετε να το χρησιμοποιείτε σε περιοχές με τάση ακμής).

Μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η μειωμένη ικανότητα του εγκεφάλου να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως καύσιμο, η οποία μπορεί να αρχίσει περίπου 10-15 χρόνια πριν από τη διάγνωση. Όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη (την κύρια πηγή καυσίμου του), μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κετονικά σώματα ως εναλλακτική πηγή καυσίμου. Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε πρόδρομες ουσίες για τα κετονικά σώματα. Ως εκ τούτου, το λάδι καρύδας ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής θεωρείται ότι ωφελεί τη γνωστική υγεία παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενέργειας στον εγκέφαλο.

Η καρύδα είναι μια πιο ευνοϊκή πηγή λίπους στη διατροφή σε σύγκριση με το βούτυρο ή/και το λίπος του βοείου κρέατος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καρύδα περιέχει κορεσμένα λιπαρά, αλλά πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η καρύδα περιέχει κυρίως λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας. Αυτά απορροφώνται διαφορετικά και έχουν πιο ευνοϊκό λιπιδικό προφίλ σε σύγκριση με τα λιπαρά οξέα μακρύτερης αλυσίδας, όπως αυτά που βρίσκονται στα ζωικά λίπη όπως το κρέας και το βούτυρο. Τα έλαια περιέχουν περισσότερα από τα λιπαρά οξέα που τα απαρτίζουν, συμπεριλαμβανομένων άλλων θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, τα οποία μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Επιπλέον, τα διατροφικά λίπη παρέχουν ενέργεια, είναι το κλειδί για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, παρέχουν κυτταρική δομή, αποτελούν τη βάση για πολλές ορμόνες, χρησιμεύουν ως φορείς σε όλο το σώμα, παρέχουν προστασία για τα όργανα και τόσα άλλα. Οι καρύδες περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτά τα διαιτητικά λίπη και παρέχουν μια υγιεινή πηγή κορεσμένων λιπαρών ενώ παράλληλα παρέχουν και αντιοξειδωτικά.