5 ενδείξεις ότι μπορεί να έχετε ενδομητρίωση

Home ΥΓΕΙΑ 5 ενδείξεις ότι μπορεί να έχετε ενδομητρίωση
uterus

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση που επηρεάζει τα κύτταρα ακριβώς έξω από τη μήτρα. Συνήθως περιλαμβάνει όγκους.  Το γιατί αναπτύσσεται η ενδομητρίωση δεν είναι προς το παρόν γνωστό. Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση είναι πιο πιθανό να βιώσουν περιόδους υπογονιμότητας.

Πολλές γυναίκες με την πάθηση δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Σε αυτή την περίπτωση, ο μονός τρόπος διάγνωσης της πάθησης είναι να υποβληθούν σε σπινθηρογράφημα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αποκαλυπτικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε την πάθηση. Ακολουθούν αυτά που πρέπει να προσέξετε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Art of Healthy Living.

Πόνος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Εάν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης, θα μπορούσε να είναι σημάδι ενδομητρίωσης. συνήθως, οι εξετάσεις δεν πρέπει να πονάνε, εκτός αν έχετε κάποια γνωστή πάθηση. Εάν πονάνε, τότε είναι εάν σημάδι ότι μπορεί να έχετε όγκους σε ανεπιθύμητες περιοχές.

Δυσκολία στην εγκυμοσύνη

ομοίως, αν δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ενδομητρίωσης. οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να μείνουν έγκυες μέσα σε δώδεκα μήνες συνεπούς προσπάθειας, ωστόσο, αν σας πάρει περισσότερο χρόνο από αυτό, τότε θα μπορούσε να είναι σημάδι υπογονιμότητας. Τα ζευγάρια συνήθως αναζητούν θεραπεία  υπογονιμότητας εάν δεν προκύψει εγκυμοσύνη μέσα σε δυο χρονιά.

 Κράμπες

Μπορεί να εμφανίσετε διαφορετικούς τύπους κράμπας ανάλογα με τη θέση των όγκων. Τα συμπτώματα των κραμπών διαφέρουν δραματικά μεταξύ των ατόμων.

Ορισμένες γυναίκες, για παράδειγμα, βιώνουν κράμπες κατά τη διάρκεια της ούρησης. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι όγκοι παρεμβαίνουν στα νεύρα που τροφοδοτούν την ουροδόχο κύστη. Οι κράμπες μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Και πάλι, αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή οι όγκοι παρεμβαίνουν στη φυσιολογική λειτουργία του ιστού.

Το πόσο πονάει η κράμπα μπορεί να ποικίλλει σημαντικά σε ασθενείς με ενδομητρίωση. Ορισμένες φορές, οι κράμπες είναι ελάχιστες και δύσκολα αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν. Άλλες φορές, μπορεί να σας εμποδίζουν να εργαστείτε.

Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ένα άλλο κοινό σημάδι της ενδομητρίωσης. Αν πονάτε κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξεις, τότε θα πρέπει να πάτε σε κάποιο γυναικολόγο για έναν έλεγχο για να δείτε τι προκαλεί το πρόβλημα. Το επώδυνο σεξ μπορεί να έχει διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό, όχι μόνο την ενδομητρίωση.

Πυελικός πόνος

Συνήθως, ο πυελικός πόνος είναι μεγαλύτερος λίγο πριν από την έμμηνο ρύση και στη συνέχεια μειώνεται μετά την έμμηνο ρύση.

Οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ποσότητας του πόνου που έχετε και της έκτασης της νόσου. Μπορεί να έχετε σοβαρό πόνο με πολύ μικρές μόνο αυξήσεις και ήπιο έως καθόλου πόνο με ακραίες ή σοβαρές αυξήσεις που αλλάζουν το σχήμα της κοιλιάς σας.

Τα υγιή ζευγάρια που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποκλείσουν την ενδομητρίωση. Είναι σύνηθες να βρεθούν αναπτύξεις σε άτομα που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα (εκτός από υπογονιμότητα).

Η ενδομητρίωση μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει στην ανάπτυξη ουλώδους ιστού που μπορεί να βλάψει τα αναπαραγωγικά όργανα. Γι’ αυτό οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να πηγαίνουν για εξετάσεις για να προσδιορίσουν την αιτία των συμπτωμάτων τους. Άλλες συχνές καταστάσεις που σχετίζονται με την ενδομητρίωση περιλαμβάνουν πόνο κατά την ούρηση, πόνο στη μέση, δυσκοιλιότητα, βαριές περιόδους και χρόνια κόπωση.