5 απλά κόλπα για να σταματήσετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας

Home ΥΓΕΙΑ 5 απλά κόλπα για να σταματήσετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας
touch face

Tο να κόψετε τη συνήθεια του συνεχούς αγγίγματος του προσώπου είναι λίγο πιο εύκολο να το πείτε παρά να το κάνετε είναι μια συνήθεια που είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Τα καλά νέα όμως είναι ότι δεν είναι αδύνατο. Ακολουθούν μερικές εύκολες συμβουλές και τακτικές από ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε αυτή την συνήθεια, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Real Simple.

Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να διακόψετε τη συνήθεια να αγγίζετε το πρόσωπο είναι να κρατάτε τα χέρια σας απασχολημένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπαλάκι αντιστρες ή ένα λαστιχάκι γύρω από τον καρπό σας για να το κουμπώνετε κάθε φορά που θέλετε να αγγίξετε το πρόσωπό σας. Ψάχνετε για κάτι πιο παραγωγικό; Προτείνεται να ασχοληθείτε με ένα χόμπι όπως το πλέξιμο με βελονάκι για να κρατήσετε τα χέρια σας απασχολημένα.

Οραματιστείτε αυτό που περνάτε

Μια άλλη μέθοδος που εγκρίνει για να αποβάλλετε οριστικά αυτή τη συμπεριφορά είναι να οραματιστείτε όλα τα αηδιαστικά πράγματα που μπορεί να απλώνετε στο πρόσωπό σας εξαιτίας της. Χρησιμοποιήστε τεχνικές οπτικοποίησης και φανταστείτε τα χέρια σας ως «βρώμικα όργανα» και σκεφτείτε όλα τα αηδιαστικά πράγματα και μέρη που έχουν αγγίξει όλη μέρα. Βάλτε αυτή την εικόνα στο μυαλό σας ακόμα και αν τα χέρια σας είναι καθαρά. Αν σας ακούγεται ελαφρώς ενοχλητικό, αυτή μπορεί να είναι η τέλεια λύση.

Μετρήστε πόσες φορές αγγίζεται το πρόσωπο σας

Ο Steven Hayes, ερευνητής και ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρίνο, μοιράστηκε στο Nevada Today ότι πριν από περίπου 40 χρόνια, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του μελέτησαν πόσο συχνά ακριβώς οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους. Διαπίστωσε ότι τα υποκείμενά του άγγιζαν το πρόσωπό τους περίπου 0,5 έως 3 φορές το λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι αν είμαστε ξύπνιοι για 16 ώρες, αγγίζουμε το πρόσωπό μας εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές την ημέρα.

Ποια είναι λοιπόν η συμβουλή του για να σταματήσετε; Είναι απλό: Μετρήστε κάθε φορά που πιάνετε το πρόσωπό σας.

Μετρήστε τα αγγίγματα. Δεν έχει σημασία ποια είναι η [μέθοδος μέτρησης], αρκεί να είναι εύκολα ορατή, να μπορείτε να την έχετε μαζί σας και να είστε πρόθυμοι να τη χρησιμοποιήσετε. Θα μπορούσε να είναι το χρονόμετρο γύρου στο smartphone σας. Καταγράψτε με θρησκευτική ευλάβεια κάθε φορά που αγγίζετε το πρόσωπό σας και μέσα σε λίγα λεπτά θα πέσει σε ένα ποσοστό αρκετά χαμηλό ώστε να μπορείτε να το παρακολουθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς διακοπή. Απλό και συνάμα πανέξυπνο.

Βγάλτε τους μαρκαδόρους

Αν η καταμέτρηση είναι υπερβολική, προτείνεται  να δοκιμάσετε μια πιο φυσική υπενθύμιση. Χρησιμοποιήστε έναν μαύρο μαρκαδόρο για να σχεδιάσετε μια κουκκίδα σε κάθε παλάμη και στο πίσω μέρος κάθε χεριού. Κάθε φορά που σηκώνετε το χέρι σας για να αγγίξετε το πρόσωπό σας, θα βλέπετε τη μεγάλη κηλίδα με μελάνι και θα θυμάστε να κρατάτε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας. Και, ως μπόνους, μπορεί να καταλήξετε να τρίψετε λίγο από το μαρκαδόρο ακριβώς στο πρόσωπό σας, πράγμα που θα σας θυμίσει πραγματικά να σταματήσετε να το αγγίζετε αργότερα.

Ζητήστε τη βοήθεια ενός φίλου

Αν η καταμέτρηση, ο οραματισμός ή η απασχόληση δεν αποδίδουν, ήρθε η ώρα να επιστρατεύσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο για να σας βοηθήσει. Όπως προτείνει το Cape Cod Healthcare, ζητώντας από ένα αγαπημένο πρόσωπο ή φίλο να πει κάτι όταν μας βλέπει να αγγίζουμε το πρόσωπό μας ασυνείδητα. Πρέπει να σκεφτούμε τι προκάλεσε το άγγιγμα για να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση.

Απλά θα πρέπει να περάσουμε από 10 επιπλέον βήματα τώρα, μοιράζεται η Joycelyn A. Datu, MD, από το Mashpee Primary Care at Cape Cod Healthcare’s Rogers Outpatient Center, σε μια ανάρτηση στο blog. Ο καλύτερος τρόπος είναι να είστε εξαιρετικά επιμελείς, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας. Αυτό θα είναι ένα μάθημα από το οποίο θα μάθουμε, ακόμη και όταν ο COVID έχει τελειώσει.