10 Συμπληρώματα κατά των ιών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Home ΥΓΕΙΑ 10 Συμπληρώματα κατά των ιών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
herbs

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από μια ομάδα χημικών ουσιών, κυττάρων, πρωτεϊνών και ιστών που συνεργάζονται για να καταστρέψουν οτιδήποτε αντιλαμβάνονται ως απειλή για την ευημερία μας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Gilbert Lab.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του σώματός μας από τις πολλές ξένες ουσίες, παθογόνους μικροοργανισμούς και ιούς με τους οποίους έρχεται σε επαφή καθημερινά. Εργάζονται διαρκώς για να μας κρατούν ζωντανούς.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C (ή η χημική της μορφή L-ασκορβικό οξύ) είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιιική της δράση. Μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα, όπως η γλυκοπατάτα, οι πιπεριές, το λάχανο, το μπρόκολο και τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και άλλα.

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να ενεργοποιήσει την ανοσολογική απόκριση κατά ορισμένων ιών της γρίπης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική χορήγηση L-ασκορβικού οξέος μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση στους παθογόνους μικροοργανισμούς ρυθμίζοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων φυσικών φονέων (NK) και των Τ-λεμφοκυττάρων – ανοσολογικών κυττάρων που σκοτώνουν μη ειδικά παθογόνα (NK) και ειδικά αντιγόνα (Τ-κύτταρα) καθώς και παράγουν ανοσολογική μνήμη. Η αύξηση της δραστηριότητας αυτών των ανοσοποιητικών κυττάρων εξασφαλίζει ότι ο οργανισμός είναι εξοπλισμένος για να καταπολεμήσει ένα ευρύ φάσμα παθογόνων μικροβίων.

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Ένα άλλο σπουδαίο αντι-ιικό φυτό είναι το Πράσινο Τσάι (Camelia sinensis). Το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια για τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία, ιδιαίτερα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιμικροβιακός παράγοντας. Η κύρια ένωση που ευθύνεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου είναι μια κατεχίνη που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη-3-Ο-γαλλική (EGCG).

Πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η EGCG μπορεί να διαθέτει αντιιικές ικανότητες έναντι ενός ευρέος φάσματος ιών RNA και DNA. Αυτό συνδέεται με την ικανότητα της ένωσης να εμποδίζει τα πρωταρχικά στάδια μιας ιογενούς λοίμωξης, δηλαδή τη δέσμευση και την είσοδο των ιών στα κύτταρα μέσω της παρεμβολής των πρωτεϊνών της ιικής μεμβράνης. Το πράσινο τσάι μπορεί να απολαμβάνεται ως τσάι ή να λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής για μια επιπλέον ώθηση στην υγεία.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο και θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για πολλές διεργασίες στο σώμα. Μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών, ο ψευδάργυρος υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, απαιτείται για την ανάπτυξη των οστών, βοηθά στην επούλωση πληγών, στην όραση, καθώς και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Δείτε πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα στα παιδιά και τα βρέφη!

Πολλά δημοσιευμένα άρθρα έχουν υποδείξει ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος λόγω της ιονοφορικής δράσης του ψευδαργύρου που έχει αντιιικές επιδράσεις κατά των ρινοϊών (δηλαδή του κοινού κρυολογήματος). Το κοινό κρυολόγημα εμφανίζεται μέσω μιας ρινοϊικής μόλυνσης των ρινικών επιθηλιακών κυττάρων. Ο ρινοϊός είναι ένας μονόκλωνος ιός RNA που ευθύνεται για τις περισσότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Ο ιός προσδένεται σε έναν τύπο μορίου υποδοχέα που βρίσκεται στο ρινικό επιθήλιο και ονομάζεται ενδοκυτταρικό μόριο προσκόλλησης-1 (ICAM-1).

Ο ιοντικός ψευδάργυρος έχει επίσης συγγένεια με τον υποδοχέα ICAM-1 λόγω του ηλεκτρικού φορτίου του. Προσκολλώντας σε αυτούς τους υποδοχείς, ο ψευδάργυρος εμποδίζει τον ιό να μολύνει τα επιθηλιακά κύτταρα. Αρκετές άλλες μελέτες έχουν συμφωνήσει με αυτά τα αποτελέσματα. Μια μελέτη έδειξε σημαντική μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το κρυολόγημα, εφόσον ο ψευδάργυρος λαμβάνεται εντός 24 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Κερκετίνη

Η κερκετίνη και η ρουτίνη (Quercetin-3-O-rutinoside) είναι μια φυσική πολυφαινόλη και φλαβονοειδές, γνωστότερη για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και ανοσοενισχυτικές ικανότητές της. Πολλές τροφές όπως το κόκκινο κρεμμύδι, τα μούρα, το elderberry και το πράσινο τσάι περιέχουν αυτό το σημαντικό αντιοξειδωτικό.

Η κερκετίνη έχει εδώ και πολύ καιρό εκτιμηθεί για το αντιοξειδωτικό της δυναμικό. Οι φαινολικές της ιδιότητες της επιτρέπουν να εξουδετερώνει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες μέσω της δωρεάς ενός ατόμου υδρογόνου.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση κερκετίνης μπορεί να έχει αντι-ιικά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, διάφορα πειράματα in-vitro διαπίστωσαν ότι η κερκετίνη θα μπορούσε να εμποδίσει την είσοδο ορισμένων ιών μπλοκάροντας τους υποδοχείς στα κύτταρα στα οποία εισέρχονται οι ιοί, και ενδεχομένως να αποτρέψει ορισμένες λοιμώξεις.

Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε κερκετίνη, όπως το κόκκινο κρεμμύδι, δρουν επίσης ως βλεννολυτικός παράγοντας, ο οποίος βοηθά στην αποβολή των κολλημένων βλεννογόνων και στην ανακούφιση από τη συμφόρηση στους πνεύμονες.

Ζαμπούκος

Ο ζαμπούκος  είναι ισχυρά βιοφλαβονοειδή – φυσικές ενώσεις που είναι πασίγνωστες για τις αντι-ιικές και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Μελέτες διερεύνησαν τις επιδράσεις των ζαμπούκων  στην ανοσία και έδειξαν ότι αυτά τα μούρα βελτιώνουν την ανοσολογική λειτουργία μέσω της ικανότητάς τους να αυξάνουν τη δραστηριότητα των κυτοκινών – μόρια σηματοδότησης που ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις και τη φλεγμονή.

Επιπλέον, οι επιστήμονες έδειξαν ότι αυτά τα φρούτα μπορεί να προσφέρουν σημαντικές προστατευτικές ιδιότητες για το αναπνευστικό σύστημα, βοηθώντας στην αποβολή της κολλημένης βλέννας/φλέγματος από τους πνεύμονες.

Οι καρποί του φυτού ζαμπούκος  πωλούνται συνήθως ως σιρόπι ή σε αποξηραμένους καρπούς (που μπορούν να γίνουν σιρόπι στο σπίτι προσθέτοντας αποξηραμένοι ζαμπούκοι, ακατέργαστο μέλι και βραστό νερό). Το ίδιο το λουλούδι μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως υγιεινό τσάι.

Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC)

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) είναι η συμπληρωματική μορφή της κυστεΐνης, ενός ημι-βασικού αμινοξέος που παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνευστική και ανοσολογική λειτουργία. Μία από τις πιο δημοφιλείς ιδιότητες της NAC είναι ότι βοηθά τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη, το σημαντικότερο αντιοξειδωτικό του σώματος, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και να προωθήσει τη μακροζωία.

Βιταμίνη D

Όλοι γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη παίζει θεμελιώδη ρόλο στην καλή λειτουργία του σώματός μας και ιδιαίτερα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τα δεδομένα σχετικά με τη σημασία της βιταμίνης D για την υγεία μας είναι εκτεταμένα. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D έχουν ενισχυμένες ανοσολογικές αντιδράσεις, μειωμένη φλεγμονή και είναι λιγότερο επιρρεπή σε λοιμώξεις.

Η βιταμίνη D απορροφάται καλύτερα μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Είκοσι λεπτά την ημέρα ηλιακής ακτινοβολίας είναι ιδανικά. Ωστόσο, λόγω της γεωγραφικής θέσης, πολλοί λαμβάνουν τη βιταμίνη D μέσω της καθημερινής πρόσληψης συμπληρωμάτων, για να αποφύγουν την έλλειψη αυτής της απαραίτητης βιταμίνης.

Βαϊκαλίνη

Η βαϊκαλίνη είναι ένα φυτοθρεπτικό συστατικό με μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του και τις θετικές επιδράσεις στην ανοσοποιητική και κυκλοφορική λειτουργία.

Η βαϊκαλίνη έχει βρεθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με την ικανότητά της να εξουδετερώνει τα παθογόνα. Μελέτες in vivo που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι η από του στόματος χορήγηση βαϊκαλίνης ήταν αποτελεσματική στην αναστολή του πολλαπλασιασμού ορισμένων ιών, αποδεικνύοντας την αντιιική δράση της βαϊκαλίνης.

Προσαρμογόνα

Τα προσαρμογόνα βοηθούν το σώμα σας να αντιμετωπίσει το στρες – είτε πρόκειται για σωματικό, περιβαλλοντικό ή συναισθηματικό στρες. Προσαρμόζονται στις ανάγκες του οργανισμού σε μια δεδομένη στιγμή – π.χ. αν είστε κουρασμένοι, σας δίνουν ενέργεια και σας βοηθούν να συγκεντρωθείτε (Cordyceps) και αν είστε πολύ νευρικοί από το άγχος, σας ηρεμούν (Rhodiola rosea, Reishi).

Άλλα βότανα

Υπάρχει ένας κατάλογος βοτάνων που έχουν αναφερθεί στη φυτική ιατρική βιβλιογραφία για τις ανοσοενισχυτικές τους ικανότητες. Μερικά από αυτά είναι τα εξής: Τα βότανα που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ανθρώπων, όπως

Τζίντζερ – βλεννολυτικό, ενισχύει την πέψη, σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κουρκουμίνη – ισχυρό αντιφλεγμονώδες και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Θυμάρι – αντιμικροβιακό βότανο, ιδανικό για το λαιμό και το αναστατωμένο στομάχι.
Echinacea – περιέχει αντι-ιικές ιδιότητες, βελτιώνει ιδιαίτερα την υγεία του αναπνευστικού συστήματος