Τα "πρέπει" και τα "μη" για άτομα με διαβήτη

Home ΥΓΕΙΑ Τα "πρέπει" και τα "μη" για άτομα με διαβήτη
diabetes beach

Υπάρχουν απορίες, ή αν δεν υπάρχουν τώρα θα δημιουργηθούν αργότερα, όταν το καλοκαίρι θα είναι παρόν για τα καλά ή θα ετοιμάζουμε τις βαλίτσες για τις διακοπές. Πώς πρέπει να προετοιμαστεί για τις διακοπές του το άτομο με Διαβήτη; Τι πρέπει να προσέξει σε σχέση με τη θεραπεία του, τη διατροφή, αλλά και τους μικροτραυματισμούς στη θάλασσα και στην άμμο;
Συμβουλές. Τι άχαρος τίτλος για μια περίοδο χαλάρωσης και ξεκούρασης, όπως το Ελληνικό καλοκαίρι!
Ας είναι το καλοκαίρι μας ήσυχο,  ήρεμο. Τα παραπάνω λόγια θα  μπορούσαν να αποτελούν μια σκέψη  ή μια αντίδραση ατόμου με Διαβήτη για τον τίτλο του άρθρου που διαβάζει ή του το μεταφέρουν οι φίλοι.
Ετοιμάζουμε τη βαλίτσα. Θα βάλουμε μέσα ελαφριά ρούχα, σαγι-ονάρες, μαγιό, πετσέτες, καπέλο, αντιηλιακό κ.λπ. Σε μια γωνιά θα βάλουμε και τα είδη που μας βοηθούν στην καθημερινή διαχείριση του Διαβήτη. Τις πένες με την ινσουλίνη μας,  τα χάπια  μας,  το μετρητή του σακχάρου, τις ταινίες μέτρησης και πιθανόν την αμπούλα με την ένεση γλυκαγόνης ή ό,τι άλλο έχουμε για την αντιμετώπιση μιας πιθανής υπογλυκαιμίας.
Φροντίζουμε επίσης να έχουμε περισσότερες προμήθειες από ό,τι συνήθως χρειαζόμαστε και όταν φτάσουμε στον τόπο προορισμού μας να εντοπίζουμε πού υπάρχει φαρμακείο ή κάποιο ιατρείο για μια συμβουλή.
Πού φυλάσσεται το βαλιτσάκι με τα προσωπικά μας είδη;  Είτε είναι χάπια  είτε είναι ινσουλίνη η αγωγή μας για το Διαβήτη, είναι καλό να αποφεύγουμε την έκθεση των φαρμάκων σε υψηλές θερμοκρασίες. Δεν τα αφήνουμε ποτέ μέσα  στο  αυτοκίνητο, στα  καθί- σματα όπου  πέφτει ο ήλιος. Γνωρίζετε καλά οι περισσότεροι πόσο καυτό είναι το εσωτερικό του αυ- τοκινήτου όταν  είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
Στο αεροπλάνο παίρνουμε μαζί μας το βαλιτσάκι για το Διαβήτη μας. Θα χρειασθούμε πιθανώς μια βεβαίωση από το γιατρό ότι η ιν- σουλίνη και οι βελόνες είναι μέρος της θεραπείας μας.
Φτάνοντας στον  προορισμό μας,  βάζουμε το βαλιτσάκι του Διαβήτη σε δροσερό μέρος. Οι πένες ινσουλίνης που δεν  χρησιμοποιούνται, φυλάσσονται στο ψυγείο, μακριά από την κατάψυξη. Τα σάκχαρα κατά την περίοδο του καλοκαιριού συνήθως είναι χαμηλότερα σε σχέση με την άνοιξη και το χειμώνα. Πιθανές αιτίες είναι η αυξημένη κινητικότητα, το ελαφρύτερο (;) φαγητό κ.λπ. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντι- κό να συνεννοηθούμε με το γιατρό μας για να αναπροσαρμόσουμε τη δοσολογία της ινσουλίνης ή των χαπιών.
Θα πρέπει επίσης να  είμαστε πάντα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την πτώση των  τιμών  του σακχάρου. Ας ετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση υπογλυκαιμιών. Χυμοί, ορισμένα είδη ζελέ κ.λπ. θα είναι καλό να βρίσκονται στη διάθεσή  μας οποιαδήποτε στιγμή. Ας έχουμε αρκετά!
Χρειάζονται περισσότερες μετρήσεις το καλοκαίρι; Φαίνεται λογικό, μιας και έχουμε «πτώση» στα σάκχαρα. Ας μην ξεχνάμε πριν από το μπάνιο να μετρήσουμε σάκχαρο ή ακόμα και όταν πάμε για σπορ κ.λπ. Αν είναι χαμηλό, μπορούμε να φάμε κάτι ή να πιούμε λίγο χυμό.
Στην ακρογιαλιά θα ήταν σωστό να φοράμε σαγιονάρες ή πέδιλα; Η απάντηση είναι  ναι. Αν έχουμε εμφανίσει νευροπάθεια και δεν καταλαβαίνουμε τον πόνο, είναι απαραίτητο να φοράμε και μέσα στη θάλασσα ειδικά πέδιλα. Ο σκοπός είναι να αποφύγουμε οποιον- δήποτε μικροτραυματισμό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Ακόμη κι αν δεν έχουμε διαγνωστεί με νευροπάθεια, καλό είναι να φοράμε συνέχεια σαγιονάρες. Τα άτομα με Διαβήτη πολλές φορές βαδίζουν στην καυτή άμμο και δεν αισθάνονται τίποτα. Είναι κάτι που αμέσως μας βάζει σε σκέψη.  Γιατί άλλοι «καίγονται» κι εγώ όχι;
Μία αδιάγνωστη νευροπάθεια και το βάδισμα στην καυτή άμμο μπορεί να μας φέρουν αντιμέτω- πους  με σοβαρές καταστάσεις, π.χ. εγκαύματα στα  πέλματα. Αν πάσχουμε επομένως από Διαβήτη και περπατήσουμε ξυπόλητοι στην άμμο, είναι σημαντικό να ελέγξουμε τα πέλματά μας και αν διαπιστώσουμε ερυθρότητα ή φουσκάλες να ζητήσουμε τη βοήθεια του γιατρού.
Υγρά
Πόσες φορές δεν ζητάμε κάτι να πιούμε  αμέσως μετά  το μπάνιο; Είναι χρήσιμο να καταναλώσουμε υγρά μετά  το  μπάνιο, διότι ο οργανισμός έχει  ανάγκη από αυτά.  Το είδος των  υγρών είναι γνωστό στα άτομα με Διαβήτη δεν  πρέπει να περιέχουν ζάχαρη ή υδατάνθρακες.
Συλλογίζομαι πως  θα  ήταν χρήσιμο να  έχουμε επίσης πάντα  μαζί  μας μια  λίστα  με  τα φάρμακα που παίρνουμε και τη δοσολογία τους.  Θα ήταν  μεγάλη βοήθεια για  κάποιο γιατρό ή νοσηλευτή, σε περίπτωση που ζητήσουμε εκτάκτως ιατρική βοήθεια.
Η επικοινωνία με το γιατρό μας δεν  θα  πρέπει να  σταματά στη διάρκεια των διακοπών, αλλά  να είναι συνεχής.
Το βραδάκι συνήθως κάνουμε ένα μπάνιο πριν να κοιμηθούμε. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε το νερό να μην είναι πολύ ζεστό, δοκιμάζοντάς το με τον αγκώνα ή με το θερμόμετρο (αν χρησι- μοποιούμε μπανιέρα). Το βράδυ είναι  επίσης μια ευκαιρία για να ρίξουμε μια ματιά  στα  πέλματα των  ποδιών, μη τυχόν  και τραυματιστήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε. Aν τυχόν  εντοπίσουμε οποιαδήποτε αλλαγή χρώματος, σχισμή, φουσκάλα κ.λπ., απευθυνόμαστε στο γιατρό!
Συνεχίζεται λοιπόν η ζωή  στις πολυπόθητες διακοπές, χωρίς καταναγκασμούς, απλά  με λίγο περισσότερη προσοχή στα σάκχαρα και στα  πόδια μας.  Καλές διακοπές!