Έλενα Κουντουρά : Όραμά μας ο τουρισμός 365 μέρες το χρόνο

Home NEWS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Έλενα Κουντουρά : Όραμά μας ο τουρισμός 365 μέρες το χρόνο
elena kountoura

Με πολλή δουλειά, με σχέδιο και στρατηγική, μη αφήνοντας καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, το υπουργείο Τουρισμού εργάζεται σκληρά για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Το 2017 ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε ρεκόρ 30 εκατομμυρίων στις διεθνείς αφίξεις, ενώ το 2018 ξεκίνησε ήδη με αύξηση 15-30% στις προκρατήσεις.
Η Ελλάδα ξεχωρίζει για τον ήλιο, τη θάλασσα και το υπέροχο ελληνικό φως, το υπουργείο δημιουργεί όμως τις προϋποθέσεις και για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού (πολιτιστικού, προσκυνηματικού και γαμήλιου τουρισμού, τουρισμού υγείας). Όσον αφορά στον τουρισμό υγείας, η υπουργός Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά, τόνισε μιλώντας στο «ΔΥΟ» πως η χώρα μας συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα που την καθιστούν κορυφαία επιλογή για τουρισμό υγείας και ευεξίας. «Λίγες χώρες όπως η Ελλάδα μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένες εμπειρίες, συνδυάζοντας τους ιατρικούς λόγους με τις διακοπές», σημείωσε, ενώ εκτιμά πως ο τουρισμός υγείας και ευεξίας «αναδεικνύει νέους ελληνικούς προορισμούς, δημιουργεί πρόσθετα έσοδα στις τοπικές κοινωνίες και τονώνει την εθνική μας οικονομία».
 
Συνέντευξη στη Νεκταρία Καρακώστα
Κυρία υπουργέ, πού οφείλονται τα διαδοχικά ρεκόρ που πετυχαίνει ο ελληνικός τουρισµός µετά το 2015;
Ο τουρισµός είναι κυβερνητική προτεραιότητα. Όραµά µας για την Ελλάδα είναι να καθιερωθεί στους πιο δηµοφιλείς προορισµούς για 365 ηµέρες το χρόνο τουρισµό. Για να πετύχουµε το στόχο µας, εργαστήκαµε σκληρά και εντατικά. Σχεδιάσαµε και εφαρµόζουµε από το 2015 την εθνική περιφερειακή τουριστική πολιτική µας, µε συγκεκριµένο αναπτυξιακό σχέδιο και στοχευµένες δράσεις, που έφερε άµεσα αποτελέσµατα. Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία µε τις περιφέρειες και τον ιδιωτικό τοµέα και µέσα από το συλλογικό έργο της κυβέρνησης, εξασφαλίσαµε διαδοχικά ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά µεγέθη την τελευταία τριετία και πετύχαµε τους στρατηγικούς αναπτυξιακούς στόχους που θέσαµε.
Το 2017 ο ελληνικός τουρισµός κατέγραψε νέο ρεκόρ όλων των εποχών στις διεθνείς αφίξεις, που ξεπέρασαν τα 30 εκατοµµύρια, και στα τουριστικά έσοδα. Εξασφαλίσαµε µε διαπραγµατεύσεις και στρατηγικές συµφωνίες µας µε τους µεγαλύτερους διεθνείς τουριστικούς οργανισµούς και τις αεροπορικές εταιρίες την αύξηση του διεθνούς τουριστικού µας µεριδίου για τρίτη συνεχή χρονιά και την ενίσχυση της συνδεσιµότητας.
Μεγάλη επιτυχία είναι η επιµήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, που επιδιώξαµε και κάναµε πράξη. Οι µήνες Σεπτέµβριος, Οκτώβριος και Νοέµβριος τα δύο τελευταία χρόνια ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών σε αφίξεις, διανυκτερεύσεις και πληρότητες, ενώ η αύξηση συνεχίστηκε και το χειµώνα. Ανοίξαµε νέες ξένες αγορές υψηλής αγοραστικής δύναµης, προωθήσαµε νέους ελληνικούς προορισµούς και αναπτύξαµε νέα προϊόντα θεµατικού τουρισµού. Έχοντας δηµιουργήσει το ελκυστικό περιβάλλον για τη συνεχή ενίσχυση όλων των τουριστικών µεγεθών, προσελκύσαµε νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέµενης αξίας, µε περισσότερα από 300 τουριστικά σχέδια την τελευταία διετία που είτε έχουν αδειοδοτηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης. Μέσω του ΕΟΤ, ως εθνικού φορέα υλοποίησης της πολιτικής µας στην παγκόσµια προώθηση και προβολή, εφαρµόζουµε ένα πολύ δυναµικό πρόγραµµα µέσα από το οποίο η Ελλάδα διαρκώς ενισχύει τη θέση και απήχησή της στο παγκόσµιο ταξιδιωτικό κοινό ως ελκυστικού προορισµού που προσφέρει αυθεντικές εµπειρίες όλο το χρόνο.
 
Πώς αναµένεται να διαµορφωθούν τα µεγέθη του τουρισµού για το 2018;
To 2018 ξεκίνησε ήδη µε αύξηση 15-30% στις προκρατήσεις από όλες τις παραδοσιακές και νέες αγορές. Στο πλαίσιο των διεθνών τουριστικών εκθέσεων και στις επαφές µας µε τους παράγοντες της παγκόσµιας ταξιδιωτικής αγοράς, διεκδικήσαµε συµφωνίες µε µεγάλους τουριστικούς οµίλους, αεροπορικές εταιρίες, µε στόχο να συνεχιστεί η ισχυρή ζήτηση για την Ελλάδα. Ενισχύσαµε τα πτητικά προγράµµατα και εγκαινιάζονται νέες συνδέσεις προς περισσότερους ελληνικούς προορισµούς από περισσότερα ξένα αεροδρόµια. Ταυτόχρονα, επιδιώξαµε και ισχυροποιήσαµε τον θεσµικό ρόλο της Ελλάδας στα παγκόσµια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισµό και ενισχύσαµε τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Διεκδικήσαµε για πρώτη φορά και εκλεγήκαµε µέλος στο εκτελεστικό συµβούλιο του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού για την περίοδο 2018-2021. Ενδυναµώσαµε τη συνεργασία µας µε τον ΟΟΣΑ και στην κορυφαία διάσκεψή του για τον τουρισµό, όπου προεδρεύσαµε και οι ελληνικές θέσεις υιοθετήθηκαν στη Δήλωση Πολιτικής του Οργανισµού για τη βιώσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη.
Εγκαινιάσαµε το Έτος Τουρισµού Ελλάδας-Ρωσίας 2017-2018 και µέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίσαµε, η διαρκής αύξηση των τουριστικών ροών τα επόµενα χρόνια είναι δεδοµένη.
Το 2018 η Ελλάδα θα φιλοξενήσει, επίσης, κορυφαία συνέδρια, όπως το Διεθνές Τουριστικό Φόρουµ της Λουκέρνης -µε τη συµµετοχή των επικεφαλής των διεθνών θεσµικών φορέων του τουρισµού, υπουργών και παραγόντων της παγκόσµιας ταξιδιωτικής αγοράς-, τον Τουρισµό του Δρόµου του Μεταξιού του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού και το ASTA Destination Expo της Αµερικανικής Ένωσης Τουριστικών Γραφείων, που δηµιουργούν σηµαντικές ευκαιρίες στη διεθνή προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως κορυφαίου παγκόσµιου ελκυστικού προορισµού, καθώς και στην προσέλκυση νέου τουριστικού ρεύµατος το 2018 και όλα τα επόµενα χρόνια. Δεν αφήνουµε καµία ευκαιρία χαµένη. Διεκδικούµε και υποστηρίζουµε τη διοργάνωση στη χώρα µας µεγάλων σηµαντικών συνεδρίων, όπου, εκτός από την τεράστια προβολή, ενισχύσουν τη θέση της στον παγκόσµιο χάρτη ως κορυφαίας επιλογής για φιλοξενία υψηλού επιπέδου διοργανώσεων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι για τα επόµενα χρόνια έχουµε εξασφαλίσει συνέδρια όπως το Παγκόσµιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης IFLA µε ρεκόρ 4.500 συνέδρων το 2019 στην Αθήνα και την ίδια χρονιά το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Σχολικού Μπάσκετ στην Κρήτη, το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων το 2020 και το συνέδριο των ΑΧΕΠΑΝΣ το 2021.
 
Πόσο σηµαντικός είναι ο τουρισµός για την ελληνική οικονοµία;
Ο τουρισµός αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναµη για την οικονοµική ανάπτυξη και την κοινωνική ευηµερία της πατρίδας µας. Αντιπροσωπεύει περισσότερο από 20% του ΑΕΠ και δηµιουργεί 1 εκατ. άµεσες και έµµεσες θέσεις εργασίας. Είναι ταυτόχρονα η γέφυρα που ωθεί στην ανάπτυξη και όλους τους υπόλοιπους παραγωγικούς τοµείς, όπως η βιοµηχανία, το λιανικό εµπόριο, οι µεταφορές, οι κατασκευές και το real estate, οι νέες τεχνολογίες. Ενισχύει τα έσοδα στους αρχαιολογικούς χώρους και τα µουσεία, στους τοµείς της εστίασης και της ψυχαγωγίας, στις µεταφορές, στις τοπικές αγορές, στο tax free. Κυριαρχεί στις ενάρξεις νέων επιχειρήσεων, προσελκύει νέες επενδύσεις και δηµιουργεί νέες πηγές εσόδων. Εργαζόµαστε µε όλες µας τις δυνάµεις, ώστε µέσα από τη βιώσιµη τουριστική ανάπτυξη να διαχυθούν ισόρροπα τα νέα οικονοµικά και αναπτυξιακά οφέλη σε όλους τους προορισµούς και σε όλες τις περιοχές. Στόχος σηµαντικός είναι να δηµιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα µέσα από την εγχώρια τουριστική βιοµηχανία που αναπτύσσεται µε ρυθµούς διπλάσιους του µέσου όρου του παγκόσµιου τουρισµού.
Κάποιοι θεωρούν συγκυριακό το success story του τουρισµού. Τι απαντάτε σε αυτές τις απόψεις;
Η διαρκής και συνεχώς ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισµού την τελευταία τριετία µόνο συγκυριακή δεν είναι. Η επιτυχία οφείλεται σε συγκεκριµένη στρατηγική και σχέδιο που εφαρµόσαµε, ξεπερνώντας όλες τις αντιξοότητες και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες µε µετρήσιµα αποτελέσµατα στους πέντε άξονες για την επιµήκυνση της θερινής περιόδου, το άνοιγµα νέων ξένων αγορών, την προώθηση νέων ελληνικών προορισµών, την ανάπτυξη του θεµατικού τουρισµού και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Επίσης, µε µεγάλη υπευθυνότητα αναλάβαµε ενέργειες σε πολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό επίπεδο και αντιµετωπίσαµε σειρά εξωγενών και αστάθµητων παραγόντων, γεγονός που αναγνώρισε ο Παγκόσµιος Οργανισµός Τουρισµού των Ηνωµένων Εθνών και ανέδειξε την Ελλάδα ως χώρα-πρότυπο στη διαχείριση κρίσεων στον τουρισµό. Η χώρα µας όχι µόνο διατήρησε, αλλά ενίσχυσε το τουριστικό της µερίδιο, παρόλο που το 2017 ήταν χρονιά τουριστικής ανάκαµψης για τους προορισµούς της Αν. Μεσογείου που αντιµετώπισαν προβλήµατα τα προηγούµενα χρόνια. Αυτή η θετική δυναµική για τη χώρα µας διατηρείται το 2018, που έχουν σχεδόν πλήρως ανακάµψει όλοι οι γειτονικοί προορισµοί. Η απάντηση σε αυτές τις απόψεις είναι ότι όσο µεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα υπάρχει στη γειτονιά µας τόσο µεγαλύτερα οφέλη θα έχουµε στην ανάπτυξη του τουρισµού.
Η µεγάλη και συνεχόµενη επιτυχία των τελευταίων ετών έχει καταστήσει το τουριστικό µας προϊόν ιδιαίτερα ελκυστικό και η Ελλάδα αποτελεί πλέον στρατηγική επιλογή διεθνών τουριστικών και επενδυτικών οµίλων, που πλέον δροµολογούν µεγάλης κλίµακας επενδύσεις και ενισχύουν µακροπρόθεσµα την παρουσία τους στην ελληνική ξενοδοχειακή και τουριστική αγορά.
Ποιες είναι οι επόµενες αγορές-στόχοι σας και ποιοι τουριστικοί τοµείς δεν έχουν ακόµη την αναµενόµενη ανάπτυξη;
Αποτέλεσε στρατηγική µας επιλογή το άνοιγµα νέων και δυναµικών ξένων αγορών, που απέδωσε άµεσα. Οι αφίξεις από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, τον Λίβανο, την Κίνα, τη Ν. Κορέα και την Ινδία, που ανοίξαµε, κατέγραψαν αύξηση στα επίπεδα του 30% και πλέον δηµιουργείται ένα ισχυρό ρεύµα επισκεπτών για τα επόµενα χρόνια. Υποστηρίξαµε πολύ δυναµικά την Αµερική, τον Καναδά και τη Ρωσία, αγορές οι οποίες είχαν στο παρελθόν ατονήσει και µε στοχευµένες ενέργειες πετύχαµε πλέον να έχουν διψήφια αύξηση ετησίως, µε προσθήκες νέων απευθείας πτήσεων και σηµαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Στόχος µας είναι να επεκταθούµε και σε νέες δυναµικές αγορές της Ασίας και στην Αυστραλία. Προετοιµαζόµαστε, επίσης, για το άνοιγµα των αγορών της Λατινικής Αµερικής και σε αυτό το πλαίσιο, σε πρόσφατες συναντήσεις µου µε τους οµολόγους µου της Κούβας και της Αργεντινής, υπήρξε κοινή βούληση για την ανάπτυξη της τουριστικής συνεργασίας.
Όσον αφορά τον θεµατικό τουρισµό, είναι ένα κεφάλαιο µε τεράστια δυναµική που παρέµενε αναξιοποίητο στο παρελθόν. Αποτέλεσε στρατηγικό µας στόχο η ανάπτυξη νέων θεµατικών προϊόντων και εµπειριών, στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων του κάθε προορισµού, ώστε να πετύχουµε το στόχο µας για τουρισµό 365 ηµέρες το χρόνο. Είµαστε σε στενή συνεργασία µε όλα τα συναρµόδια υπουργεία και τους φορείς, µε τις περιφέρειες και µε τον ιδιωτικό τοµέα, ώστε να αναδείξουµε και να προβάλουµε τις µοναδικές αυθεντικές εµπειρίες που η Ελλάδα προσφέρει. Ήδη υπάρχει πολύ µεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των θεµατικών µορφών τουρισµού, κατ’ αρχάς στον πολιτιστικό, που αποτελεί ισχυρό µας ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα και πρωταγωνιστεί. Αλλά και στον θρησκευτικό και προσκυνηµατικό, στον τουρισµό υγείας και ευεξίας όπου δηµιουργούµε τις προϋποθέσεις για τη ραγδαία ανάπτυξή του τα επόµενα χρόνια, στον αθλητικό και προπονητικό, στον συνεδριακό, στα ταξίδια πόλεως, στον γαµήλιο τουρισµό, στις εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση και τη µοναδική µας ελληνική γαστρονοµία. Βασικός µας στόχος είναι η ενίσχυση της κρουαζιέρας, του γιότινγκ και του καταδυτικού τουρισµού, όπως και η αξιοποίηση των µαρινών. Φυσικά, η Ελλάδα µας ξεχωρίζει για τις υπέροχες παραλίες, τη φυσική της οµορφιά, τις άπειρες επιλογές που προσφέρει στην ενδοχώρα και στα νησιά µας. Ο ήλιος, η θάλασσα και το υπέροχο ελληνικό φως καθιστούν την Ελλάδα κορυφαία επιλογή διακοπών στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την αναπαραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επιχειρούµε, επίσης, τη διασύνδεση του τουρισµού µε την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τοµέα, ώστε να ενισχύσουµε τους τοπικούς παραγωγούς και παράλληλα να προωθήσουµε δυναµικά τα µοναδικά ελληνικά προϊόντα, που δίνουν προστιθέµενη αξία στο τουριστικό µας προϊόν.
Τι θέση έχει ο τουρισµός υγείας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου σας η Ελλάδα να αποτελέσει τουριστικό προορισµό 365 µέρες το χρόνο;
Ο τουρισµός υγείας και ευεξίας έχει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη και υποστηρίζει το στόχο µας για τουρισµό 365 ηµέρες το χρόνο. Συµβάλλει στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύµατος από τις παραδοσιακές αλλά και τις νέες αγορές που ανοίγουµε και ειδικότερα στην προσέλκυση επισκεπτών µε υψηλή κατά κεφαλήν δαπάνη. Αναδεικνύει νέους ελληνικούς προορισµούς, δηµιουργεί πρόσθετα έσοδα στις τοπικές κοινωνίες και τονώνει την εθνική µας οικονοµία. Δηµιουργεί ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας και δίνει κίνητρα στους νέους να παραµείνουν στην Ελλάδα και να δραστηριοποιηθούν επαγγελµατικά.
Στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, διαµορφώνουµε πλέον τις πολιτικές και το πλαίσιο µε οργανωµένο και επαγγελµατικό τρόπο, ώστε η Ελλάδα να ξεχωρίσει ως κορυφαία επιλογή για τουρισµό υγείας. Μην ξεχνάµε ότι η Ελλάδα έχει περισσότερους από 700 φυσικούς ιαµατικούς πόρους µε µοναδικές ευεργετικές στην υγεία ιδιότητες. Προχωρήσαµε ήδη σε µεγάλο αριθµό αναγνωρίσεων ιαµατικών πηγών σε όλη τη χώρα και θεσµοθετήσαµε προκειµένου να τις αξιοποιήσουµε επενδυτικά.
 
Πού βρισκόµαστε σε σχέση µε τη θέσπιση του σχετικού θεσµικού πλαισίου για τον τουρισµό υγείας και ευεξίας;
Είµαστε σε διαρκή συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία και προχωρούµε σταδιακά σε ουσιαστικές µεταρρυθµίσεις και παρεµβάσεις ώστε να εξαλείψουµε τις παθογένειες του παρελθόντος. Όσον αφορά τον ιαµατικό τουρισµό, επιλύσαµε οριστικά το χρόνιο πρόβληµα αδειοδότησης ιαµατικών εγκαταστάσεων, αποχαρακτηρίζοντας τα εκρέοντα ύδατα που θεωρούνταν λύµατα. Η αναγνώριση των ιαµατικών πόρων είναι ιδιαίτερα σηµαντική για την επενδυτική αξιοποίησή τους και τη δυνατότητα ένταξής τους σε χρηµατοδοτικά και αναπτυξιακά προγράµµατα. Η πρώτη στην Ελλάδα αδειοδότηση ειδικής τουριστικής υποδοµής και χορήγηση ειδικού σήµατος λειτουργίας δόθηκε τον Μάρτιο του 2017. Θεσπίσαµε σύγχρονες προδιαγραφές για τα κέντρα θαλασσοθεραπείας και τις µονάδες ιαµατικού τουρισµού. Ταυτόχρονα, διαβουλευτήκαµε µε όλους τους αρµόδιους φορείς και τον ιδιωτικό τοµέα και από κοινού µε τα συναρµόδια υπουργεία επεξεργαζόµαστε ένα πιο αποτελεσµατικό και ευέλικτο πλαίσιο για τον τουρισµό υγείας, που να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσµιας αγοράς.
Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της Ελλάδας σε αυτό τον τοµέα;
Στην Ελλάδα γεννήθηκε η σύγχρονη Ιατρική. Χιλιάδες απόφοιτοι Ιατρικής κάθε χρόνο σε όλον τον κόσµο δίνουν τον Όρκο του Ιπποκράτη. Λίγες χώρες όπως η Ελλάδα µπορούν να προσφέρουν ολοκληρωµένες εµπειρίες, συνδυάζοντας τους ιατρικούς λόγους µε τις διακοπές.
Το ιδανικό κλίµα, ο ήλιος µε τις µοναδικές ευεργετικές του ιδιότητες, ο φυσικός πλούτος µε τις αµέτρητες ιαµατικές πηγές, η ελληνική διατροφή, η ιατρική παράδοση και οι υψηλού επιπέδου ιατρικές και τουριστικές υπηρεσίες είναι τα συγκριτικά µας πλεονεκτήµατα.
Η κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είχε ως αποτέλεσµα η Ελλάδα να διαθέτει σήµερα υπερσύγχρονα κέντρα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, άριστους επιστήµονες και καταρτισµένο προσωπικό, προχωρηµένη τεχνογνωσία, υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες και παροχές, και σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος. Επιπλέον, η χώρα µας διακρίνεται για την εφαρµογή πρωτοπόρων µεθόδων σε συγκεκριµένους τοµείς. Η τεχνητή γονιµοποίηση, η αποκατάσταση ιδιαίτερα στους ασθενείς µε ορθοπαιδικά προβλήµατα, η Οδοντιατρική, η Οφθαλµολογία, οι αισθητικές επεµβάσεις είναι µερικοί µόνο τοµείς που αναπτύσσονται.
Όσον αφορά τον ιαµατικό τουρισµό, οι ιαµατικές πηγές, που πλέον αναγνωρίστηκαν και αδειοδοτήθηκαν, έχει αποδειχθεί ότι έχουν µοναδικές ευεργετικές ιδιότητες και εξαιρετικά αποτελέσµατα σε πολλά είδη παθήσεων.
Συγκεντρώνει, εποµένως, η Ελλάδα όλα τα πλεονεκτήµατα που την καθιστούν κορυφαία επιλογή για τουρισµό υγείας και ευεξίας και τα οποία προβάλλουµε δυναµικά και στοχευµένα στην παγκόσµια αγορά.
 
Υπάρχουν στοιχεία για τα έσοδα που θα µπορούσε να φέρει στη χώρα µας αυτή η µορφή τουρισµού;
Ο τουρισµός υγείας, λόγω της έλλειψης ενός θεσµικού και αποτελεσµατικού πλαισίου, δεν είχε τη δυνατότητα στο παρελθόν να αναπτυχθεί. Δεν υπήρχε νοµοθετική αντιµετώπιση, αλλά ούτε και η ισχυρή βούληση. Σήµερα έχουµε ξεπεράσει τα προβλήµατα, έχουµε θεσµοθετήσει και ενθαρρύνουµε τις προσπάθειες του ιδιωτικού τοµέα, γνωρίζοντας ότι µπορεί να αποφέρει πολύ µεγάλα έσοδα στην πατρίδα µας. Οι τελευταίες διεθνείς µελέτες και τα στοιχεία που έχουµε αποτυπώνουν τη δυναµική του κλάδου παγκοσµίως, µε ανάπτυξη µεγαλύτερη του 4% το 2017 και έσοδα έως 40 δισεκατοµµύρια. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 25% ετησίως µέσα στην επόµενη πενταετία. Είναι εµφανές ότι σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, µε τις κατάλληλες πολιτικές και συνέργειες, η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να ενισχύσει σηµαντικά τη διεθνή της θέση ως κορυφαίου προορισµού για τουρισµό υγείας και ευεξίας και να αποκοµίσει και τα αντίστοιχα οικονοµικά και αναπτυξιακά οφέλη.
Πώς βλέπετε τις προσπάθειες θεσµικών φορέων, όπως ο Ελληνικός Σύνδεσµος Τουρισµού Υγείας;
Ο ιδιωτικός τοµέας και το σύνολο των θεσµικών φορέων εκπροσώπησης του κλάδου έχει επιδείξει σηµαντικό έργο στην ανάπτυξη του τουρισµού υγείας και στην ενδυνάµωση της διεθνούς εικόνας της χώρας ως ιδιαίτερα ελκυστικού προορισµού για τουρισµό υγείας. Έχουµε διαρκή συνεργασία και κοινό στόχο, ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαιτούµενες ενέργειες και να αποδώσει το συντοµότερο δυνατό η συλλογική προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο µε την υποστήριξη της Πολιτείας και τη συµβολή των θεσµικών φορέων και του ιδιωτικού τοµέα. Ο τουρισµός µάς ενώνει. Είναι εθνικό κεφάλαιο, βασικός πυλώνας ανάπτυξης, είναι η µεγάλη επένδυση στο µέλλον.