Υπέρταση: Ένας σιωπηλός…εχθρός

Home ΥΓΕΙΑ Υπέρταση: Ένας σιωπηλός…εχθρός
salt

Η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση  ή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα εσωτερικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς σας. Σήμερα επηρεάζει σχεδόν τους μισούς ενήλικε. Η υπέρταση έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλή απειλή, επειδή η ίδια η πάθηση δεν έχει συμπτώματα. Ωστόσο, η επίδρασή της στο σώμα σας μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή σας με την πάροδο του χρόνου. Η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών στον τρόπο ζωής σε όλα τα στάδια της ζωής σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Eat Right.

Τι μπορείτε να κάνετε για την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκέπτεστε το γιατρό σας για τακτικές εξετάσεις. Παρόλο που η υψηλή αρτηριακή πίεση σπάνια εμφανίζει συμπτώματα, η μη φυσιολογική δύναμη του αίματος μέσω των αρτηριών, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανά σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και των νεφρών σας. Έτσι, η χρόνια υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Να γνωρίζετε την αρτηριακή σας πίεση και να την παρακολουθείτε. Οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις θα καθορίσουν αν η αρτηριακή σας πίεση είναι εντός των υγιών ορίων. Μια αρτηριακή πίεση μικρότερη από 120 και  πάνω από 80 θεωρείται υγιής. Ο ανώτερος αριθμός, γνωστός ως συστολική πίεση, λαμβάνει συχνά μεγαλύτερη προσοχή όταν συζητείται η σοβαρότητα της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρούνται και οι δύο αριθμοί σε υγιή επίπεδα. Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός σας θα συζητήσει τις θεραπευτικές επιλογές και την υποστηρικτική φροντίδα υγείας. Εν τω μεταξύ, ένας διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί να σας παράσχει καθοδήγηση σχετικά με έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Υγιείς επιλογές τρόπου ζωής για τη μείωση του κινδύνου υπέρτασης

Η εστίαση σε αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, η αποφυγή του καπνού και η εστίαση σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής είναι όλοι τρόποι για να βοηθήσετε στη μείωση του κινδύνου.

Στα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να συνιστάται να ακολουθήσουν τη δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης) για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση. Η δίαιτα DASH είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο (ελαφρά αλατισμένα ή ανάλατα φαγητά). Μελέτες δείχνουν ότι η δίαιτα DASH μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί παίρνουν υπερβολικά πολύ νάτριο από το αλάτι των   τρόφιμων που καταναλώνουν, είναι σημαντικό να μάθετε τρόπους για να το μειώσετε. Η απλή μείωση της πρόσληψης νατρίου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση και έτσι να βελτιώσει τη συνολική υγεία.

Η τήρηση των τακτικών ραντεβού για την υγεία είναι επίσης σημαντική, ειδικά αν έχετε μια χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης. Να θυμάστε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση σπάνια εμφανίζει συμπτώματα, οπότε η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σας.