10 βασικά στοιχεία για τη ζέστη, τον ιδρώτα και την υγεία σας που πρέπει να γνωρίζετε!

Home ΥΓΕΙΑ 10 βασικά στοιχεία για τη ζέστη, τον ιδρώτα και την υγεία σας που πρέπει να γνωρίζετε!
sweat2

Όταν κάνει ζέστη, το σώμα σας ιδρώνει για να σας κρατήσει δροσερούς. Ο ιδρώτας βγαίνει στην επιφάνεια του δέρματός σας. Καθώς εξατμίζεται, αρχίζετε να αισθάνεστε πιο δροσεροί, σύμφωνα με το Houston Methodist. Όταν έχει υγρασία έξω, είναι πιο δύσκολο για τον ιδρώτα στην επιφάνεια του δέρματός σας να εξατμιστεί, επειδή ο αέρας είναι ήδη κορεσμένος με υγρασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συχνά λένε ότι δεν είναι η ζέστη αλλά η υγρασία που κάνει ανυπόφορο το να βρίσκεστε έξω μια ζεστή μέρα – αν και τα δύο παίζουν ρόλο στην υπερθέρμανση του σώματός σας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Everyday Health.

Η ακραία ζέστη είναι επικίνδυνη – και μερικές φορές θανατηφόρα

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με ψυχικές ασθένειες και χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, αναφέρει το Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ οι αθλητές, οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους και τα άτομα των κοινοτήτων των μαύρων, των ιθαγενών και των έγχρωμων είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Οι άνδρες ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες

Ενώ οι γυναίκες έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες από τους άνδρες, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, οι ιδρωτοποιοί αδένες των ανδρών είναι πιο ενεργοί, με αποτέλεσμα να ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες. Όσο περισσότερο ιδρώνετε, τόσο πιο εύκολα μπορεί να αφυδατωθείτε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας.

Έχετε έως και 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα σας

Αυτό είναι σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Υπερίδρωσης. Υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων: οι εκκρινείς και οι αποκρινείς. Και οι δύο παράγουν υγρά. Η περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως υποθάλαμος ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματός σας ρυθμίζοντας την παραγωγή ιδρώτα και τη ροή του αίματος στο δέρμα. Η οσμή που σχετίζεται με τον ιδρώτα προέρχεται από τους αποκρινείς αδένες που βρίσκονται στις μασχάλες και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων- ο ιδρώτας από αυτούς τους αδένες παράγει οσμή όταν έρχεται σε επαφή με βακτήρια στο δέρμα

Η θερμική εξάντληση συμβαίνει όταν το σώμα σας υπερθερμαίνεται

Τα προειδοποιητικά σημάδια της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν: ζάλη, ναυτία, έμετο, κόπωση, έντονη εφίδρωση και πονοκέφαλο, σημειώνει το Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.  Για την αντιμετώπιση της θερμικής εξάντλησης, μετακινηθείτε σε δροσερό μέρος, πιείτε πολύ νερό και απολαύστε ένα δροσερό μπάνιο ή χρησιμοποιήστε δροσερές κομπρέσες.

Η υπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση

Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί όταν η θερμοκρασία του σώματός σας φτάσει τουλάχιστον τους 40 βαθμούς σε αυτό το σημείο, το σώμα σας χάνει την ικανότητα να ρυθμίζει μόνο του τη θερμοκρασία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών. Τα σημάδια της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν μυϊκές κράμπες, γρήγορο καρδιακό παλμό, έμετο, έξαψη του δέρματος, πονοκέφαλο, διανοητική σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις, σύμφωνα με το Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Όπως και με τη θερμική εξάντληση, κάποιος που βιώνει θερμοπληξία θα πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερότερο μέρος και να του δοθεί ένα μπάνιο με δροσερό νερό ή κομπρέσες.

Μπορείτε να προστατευτείτε από θερμοπληξία παραμένοντας ενυδατωμένοι

Σε ακραία ζέστη, είναι καλύτερο να αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, συμβουλεύει η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών. Φορέστε φαρδιά ρούχα που επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί γύρω σας καθώς γυμνάζεστε και αποφύγετε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού μέρους της ημέρας, που είναι συχνά από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Αντ’ αυτού, προγραμματίστε την προπόνησή σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ανατολή ή τη δύση του ήλιου.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη

Δεν μπορούν να ελέγξουν το περιβάλλον τους (αν αφεθούν σε ένα δωμάτιο που κάνει ζέστη, για παράδειγμα), έχουν υψηλό μεταβολικό ρυθμό, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα τους παράγει συνεχώς θερμότητα, και δεν είναι σε θέση να ιδρώνουν τόσο πολύ όσο οι ενήλικες. Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ακόμη και με ανοιχτά παράθυρα.

Ορισμένες ομάδες ενηλίκων διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ασθένειας από την ακραία ζέστη

Αυτό περιλαμβάνει όσους είναι νοσηρά παχύσαρκοι, τους ηλικιωμένους και τα άτομα που είναι ακίνητα. Τα άτομα με διαβήτη μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητα στη ζέστη, λέει ο Matthew Corcoran, MD, CDCES, ο οποίος είναι ο ιατρικός διευθυντής της θυγατρικής του Joslin Diabetes Center στο Atlanticare στο Egg Harbor Township του New Jersey. Εάν έχετε διαβήτη και αφυδατωθείτε από τη ζέστη, αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, λέει ο Δρ Corcoran. Φροντίστε να κρατάτε την ινσουλίνη και άλλα φάρμακα για τον διαβήτη μακριά από τη ζέστη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να τα καταστρέψουν, προσθέτει. Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται όταν κάνει ζέστη. Όταν η ζέστη ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος ενός ατόμου, γίνεται πιο δύσκολο για το κεντρικό νευρικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να σας θέσουν σε αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας

Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα είδη φαρμάκων για αλλεργίες και αντιισταμινικά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και την καρδιά, διουρητικά, καθαρτικά, αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για επιληπτικές κρίσεις. Μιλήστε με το γιατρό σας για το ποιες προφυλάξεις είναι σημαντικές εάν παίρνετε κάποιο από αυτά.

Περίπου το 3 % του πληθυσμού έχει μια κατάσταση υγείας που προκαλεί υπερβολική εφίδρωση

Ονομάζεται υπεριδρωσία, η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από υπερδραστήριους ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι προκαλούν άφθονη εφίδρωση, σύμφωνα με το Κέντρο Διαταραχών Ιδρώτα στο Johns Hopkins Medicine. Αυτή η πάθηση υγείας μπορεί να είναι κληρονομική ή να προκαλείται από άλλες παθήσεις ή φάρμακα και μπορεί να εμφανιστεί χωρίς να υπάρχει έναυσμα από τη ζέστη. Οι θεραπείες για την υπεριδρωσία περιλαμβάνουν φάρμακα από το στόμα και τοπικά φάρμακα, ενέσεις Botox και μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να απενεργοποιήσει τους ιδρωτοποιούς αδένες. Εάν αυτές οι θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας χειρουργικές επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση σημαντικής εφίδρωσης φροντίστε την ενυδάτωση του οργανισμού και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Ρωτήστε τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας.