Σύμφωνα με ερεύνα που έγινε από το περιοδικό Neurology απεδείχθη ότι η χορτοφαγική δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού .  Στην μελέτη συμμετείχαν  από δύο ομάδες ανθρώπων από την Ταϊβάν όπου μεγάλος πληθυσμός χρησιμοποιεί την χορτοφαγική δίαιτα . Το 30% από τους 130.000 συμμετέχοντες  ήταν χορτοφάγοι, δηλαδή δεν έτρωγαν καθόλου ψάρι ή κρέας και το μέσο όρο της ηλικίας τους ήταν 50 χρόνων . Η έρευνα αυτή διήρκησε 6  με 9 χρόνια έδειξε δε, ότι οι χορτοφάγοι  είχαν την μισή πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό από αυτούς που δεν ήταν χορτοφάγοι .Η έρευνα στηρίχθηκε στους γνωστούς δείκτες επικινδυνότητας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ,αυξημένα επίπεδα  χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και διαβήτη. Επίσης οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν δείξει ότι βοηθάνε γενικότερα κατά των καρδιαγγειακών νόσων.