wifi

Κανόνες προστασίας για Wi-Fi, κινητά και ασύρµατα

Χρησιμοποιούμε καθημερινά wi-fi, κινητά και ασύρματα, δεν γνωρίζουμε όμως πώς επιδρά στο οργανισμό μας η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Πώς θα προστατευθούμε από αυτή;

Με τον όρο ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ονομάζουμε την εκπομπή στο χώρο ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας υπό μορφή κυμάτων που ονομάζονται ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ) υπάρχουν παντού στο περιβάλλον μας και προέρχονται από φυσικές ή τεχνητές πηγές. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα προβλήματα, μπορεί, όμως, έμμεσα και σε βάθος χρόνου και απαιτείται επιπλέον έρευνα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και των εφαρμογών της, με απώτερο σκοπό την κάλυψη επικοινωνιακών αναγκών, ο σύγχρονος άνθρωπος περιβάλλεται από πληθώρα συσκευών. Έτσι η έκθεσή του σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι καθημερινή και αδιάκοπη.

Οι κυριότερες πηγές εκπομπής ηλεκτρο­μαγνητικής ακτινοβολίας που σχετίζονται με τον άνθρωπο είναι:

  •  Οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές (φούρνος μικροκυμάτων, τηλεόραση κ.λπ.)
  •  Οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος
  •  Οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας
  •  Τα κινητά τηλέφωνα
  •  Τα ασύρματα δίκτυα
  •  Οι επαγωγικές εστίες
  •  Τα ασύρματα τηλέφωνα.

Πώς θα προστατευθούμε;

  •   Αποφεύγοντας τη φόρτιση του κινητού τηλεφώνου δίπλα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου
  •   Αποφεύγοντας τη διεξαγωγή κλήσεων όταν το σήμα είναι χαμηλό
  •   Κάνοντας συνετή χρήση του  κινητού (σύντομες κλήσεις) και χρησιμοποιώντας handsfree ή ανοιχτή ακρόαση

Mε την αποφυγή της χρήσης κινητού τηλεφώνου από γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και  παιδιά κάτω των 14 ετών. Οι δύο αυτές ομάδες θα πρέπει να προσπαθούν να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου , όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη συσκευή.

Όσον αφορά τις συσκευές Wi-Fi εκπέμπουν και αυτές ακτινοβολία πολύ μικρότερης έντασης όμως, από τα κινητά. Το ασύρματο μόντεμ-ρούτερ που χρησιμοποιούμε για να συνδεθούμε στο ίντερνετ ακτινοβολεί διαρκώς, ανεξαρτήτως αν έχουμε ενεργοποιήσει τον υπολογιστή ή το κινητό μας. Θα πρέπει να κλείνουμε το Wi-Fi κατά τη διάρκεια νύχτας ή  να το τοποθετούμε όσο το δυνατόν πιο μακριά από χώρους όπου περνάμε πολύ χρόνο όσο βρισκόμαστε στο σπίτι. Αναφορικά με τα ασύρματα, θα μπορούσαμε να τα αντικαταστήσουμε με ενσύρματα.

Κλείνοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι αθροιστικές. Γι’ αυτό θα πρέπει τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην αφορούν μια μεμονωμένη πηγή εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αλλά όσο γίνεται το σύνολό τους. Η χρήση τους χρειάζεται σύνεση και ορθή χρήση, ώστε μακροπρόθεσμα να μην είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Βασίλειος Καράμπελας , Ιατρός-Ε.Ακτινολόγος Νοσοκομείου ΓΝΝΘ ’’ΣΩΤΗΡΙΑ’’, Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης & Επεμβατικής Ακτινολογίας