Copy of www.dyomagazine.gr 1

Πώς τα χέρια προδίδουν την ηλικία μας;

Αρκετοί, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν ένα νεανικό look, εστιάζουν στο πρόσωπο, χωρίς να κατανοούν ότι το πρώτο που προδίδει την ηλικία τους είναι τα χέρια τους!

Ωστόσο, ο δερματολόγος έχει τα «όπλα» για να σβήσει τα σημάδια του χρόνου από τα χέρια μας! Ανακαλύψτε τα στις γραμμές που ακολουθούν.

Χέρια ηλικίαΜε το πέρασμα του χρόνου, ο λιπώδης ιστός κάτω από την επιδερμίδα γίνεται πιο λεπτός και το δέρμα των χεριών χάνει τον όγκο του. Έτσι το δέρμα δίνει την εντύπωση τσιγαρόχαρτου και μοιάζει διαφανές, καθώς διαγράφονται οι φλέβες κάτω από αυτό.

Πέρα όμως από τη φυσιολογική φθορά που φέρνει ο χρόνος, τα χέρια μας βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο, στο κρύο, στο νερό και τα απορρυπαντικά. Αν τα χέρια σας μείνουν χωρίς φροντίδα, είναι βέβαιο ότι μπορεί να σας φορτώσουν με μερικά χρόνια παραπάνω από την πραγματική σας ηλικία.

 

Η εικόνα των γερασμένων χεριών γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν έχουν γίνει αισθητικές παρεμβάσεις στο πρόσωπο, οπότε το όλο αποτέλεσμα είναι εντελώς παράταιρο.

Η επιστήμη, όμως, είναι στην υπηρεσία της ομορφιάς και μας έχει προμηθεύσει υλικά, μεθόδους και μηχανήματα με τα οποία μπορούμε περήφανα να δείχνουμε τα χέρια μας!

Μερικές γενικές οδηγίες για τη φροντίδα των χεριών που θα πρέπει να γίνουν καθημερινές συνήθειες από μικρή ηλικία είναι:

  1. Φροντίστε στο μπάνιο σας δίπλα από το σαπούνι να έχετε ενυδατική κρέμα για χρήση μετά από κάθε πλύσιμο των χεριών. Να έχετε και στην τσάντα σας μια κρέμα χεριών, ώστε να κάνετε χρήση όλη μέρα.
  1. Φοράτε γάντια όταν ασχολείστε με την καθαριότητα του σπιτιού σας – κατά προτίμηση με βαμβακερή επένδυση, ώστε να απορροφούν τον ιδρώτα.
  1. Όταν βάζετε αντιηλιακό, μην ξεχνάτε τα χέρια σας. Και μη βάζετε αντιηλιακό μόνο στην παραλία, αλλά και στην πόλη, ειδικά όταν οδηγείτε. Υπάρχουν αντιηλιακά με εξαιρετική καλλυντική υφή. Κάποια mist μάλιστα δεν χρειάζεται καν να τα απλώνετε – απλώς ψεκάζετε με αυτά τα χέρια σας.
  1. Όταν έχετε εκτεθεί για πολλές ώρες στον ήλιο, φροντίστε για τις επόμενες ώρες να βάζετε όσο το δυνατόν πιο συχνά ενυδατική κρέμα, ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Αν παρ’ όλα αυτά αρχίσετε να βλέπετε «πανάδες» στα χέρια, μην αγχώνεστε! Μία ή το πολύ δύο συνεδρίες με Laser Alexandrite θα εξαφανίσουν τις πανάδες χωρίς πόνο.

Αν είστε μεγαλύτερης ηλικίας και βλέπετε στα χέρια σας πανάδες που αρχίζουν να αποκτούν τραχιά επιφάνεια, πρόκειται για «σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις», οι οποίες καυτηριάζονται σε μία συνεδρία χωρίς να αφήσουν σημάδια.

Αν βλέπετε στα αντιβράχια και τους βραχίονες μικρές στρογγυλές άσπρες κηλίδες, έχετε αποκτήσει «καλοήθεις σταγονοειδείς ατροφίες», για τις οποίες δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα. Αν όμως βλέπετε ασύμμετρες καφετιές κηλίδες, σαν μουντζούρες, τότε ανήκετε στις σπάνιες περιπτώσεις με «μέλασμα» των χεριών. Λέμε σπάνιες περιπτώσεις επειδή το μέλασμα είναι συχνότερο στο πρόσωπο. Αν και υπάρχουν θεραπείες για το μέλασμα, όπως ειδικά peelings, τοπικά λευκαντικά, καθώς και φαρμακευτική αγωγή, δυστυχώς αρκετά συχνά το μέλασμα υποτροπιάζει. Γι’ αυτό και εδώ ταιριάζει η αρχή «καλύτερα πρόληψη παρά θεραπεία».

Χέρια κουρασμένα και γερασμένα; 

Τι γίνεται όμως με τις αλλαγές που παρατηρούνται με τα χρόνια στην ποιότητα του δέρματος και κάνουν τα χέρια να φαίνονται κουρασμένα και γερασμένα;

Εδώ η χρήση του υαλουρονικού οξέος κάνει θαύματα! Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λεπτόρρευστο booster ή ως filler. Το υαλουρονικό θα ενυδατώσει το δέρμα των χεριών σε βάθος, θα δώσει όγκο ώστε να φαίνεται νεανικό, θα εξαφανίσει τις ενοχλητικές φλέβες που διαγράφονται στα γερασμένα χέρια και θα κινητοποιήσει παράγοντες ανάπλασης ώστε να φρενάρει τη γήρανση.

 

Τελευταία γίνεται εφαρμογή της θεραπείας Bionutrilift, που συνδυάζει το filler υαλουρονικού οξέος με τη μεσοθεραπεία NCTF για ακόμη πιο δυναμικό αποτέλεσμα.

Η εφαρμογή του υαλουρονικού στα χέρια, είτε μόνο του είτε μαζί με μεσοθεραπεία, γίνεται με ατραυματικές κάνουλες, χωρίς πόνο και μελανιές. Το αποτέλεσμα είναι ορατό αμέσως μετά τη θεραπεία, αλλά στο μήνα γίνεται ακόμη καλύτερο. Ανάλογα με το πρόβλημα, το υλικό και τη μέθοδο που έχει χρησιμοποιηθεί, η θεραπεία επαναλαμβάνεται περίπου στους 8 μήνες.

Μην ξεχνάτε ότι ο δερματολόγος είναι πάντα δίπλα σας για να βρει τις ανάγκες σας και να προτείνει αυτό που χρειάζεστε ώστε τα χέρια σας να μην προδώσουν ποτέ την ηλικία σας!

Δέσποινα Αρναούτογλου, Δερματολόγος