Βιταμίνη Α: Για γερά κόκκαλα, λαμπερό δέρμα και υγιή όραση!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Βιταμίνη Α: Για γερά κόκκαλα, λαμπερό δέρμα και υγιή όραση!
vitamin a diatorfi

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι καλή για την υγιή όραση, το δέρμα, τα οστά και άλλους ιστούς στο σώμα. Η βιταμίνη Α λειτουργεί συχνά ως αντιοξειδωτικό, καταπολεμώντας την καταστροφή των κυττάρων, αλλά έχει επίσης πολλές άλλες χρήσεις.

«Μέσω του ρόλου της με την ανάπτυξη και τη διαίρεση των κυττάρων, η βιταμίνη Α διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον φυσιολογικό σχηματισμό και τη συντήρηση της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και άλλων ζωτικών οργάνων», δήλωσε η Dr. Sherry Ross, women’s health expert at Providence Saint John’s Health Center in Santa Monica, California. Σύμφωνα με το άρθρο της  ιστοσελίδας,  Live Science.

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Α. Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α, που ονομάζεται επίσης ρετινόλη, βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα. Καλές πηγές είναι το εμπλουτισμένο γάλα, τα αυγά, το κρέας, το τυρί, το συκώτι, το ιχθυέλαιο ιππόγλωσσας, η κρέμα και τα νεφρά. Η προ-βιταμίνη Α βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (NLM). Ο πιο κοινός τύπος προ-βιταμίνης Α είναι το β-καροτένιο, ένα καροτενοειδές που παράγει σκούρες χρωστικές σε φυτικές τροφές. Το βήτα-καροτένιο μπορεί να βρεθεί σε αυτά τα φρούτα και λαχανικά

  • Πεπόνι
  • Ροζ γκρέιπφρουτ
  • Βερίκοκα
  • Καρότα
  • Κολοκύθι
  • Γλυκοπατάτες
  • Σκούρο πράσινο, φυλλώδη λαχανικά
  • Μπρόκολο

Ποια είναι τα οφέλη;

 

Η βιταμίνη Α έχει πολλές ποικίλες λειτουργίες. Η ρετινόλη όχι μόνο δημιουργεί τις χρωστικές στον αμφιβληστροειδή του οφθαλμού, σύμφωνα με το NLM (Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ), αλλά είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος της καλής όρασης, ειδικά της νυχτερινής όρασης και της συνολικής υγείας των ματιών. Μια μελέτη που σχετίζεται με την ηλικία των οφθαλμικών παθήσεων από το Εθνικό Ινστιτούτο Ματιών της Αμερικής διαπίστωσε ότι η λήψη υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Α, μαζί με τον ψευδάργυρο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης προχωρημένου εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία κατά περίπου 25%. Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία είναι η πιο κοινή αιτία απώλειας όρασης στον ηλικιωμένο πληθυσμό, ανέφερε ο Ross.

Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης στην ανάπτυξη και στην επιδιόρθωση του δέρματος . «Σε αυτήν την περίπτωση, είναι το ενεργό συστατικό στα περισσότερα προϊόντα τύπου Retin-A που κυκλοφορούν σήμερα», δήλωσε ο  Dr. David Greuner, Διευθυντής της NYC Surgical Associates  (Σύνδεσμος Χειρούργων της Ν. Υόρκης)

Το Retin-A είναι ένα εμπορικό σήμα για την τρετινοΐνη η, ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που θεραπεύει την ακμή και άλλες παθήσεις του δέρματος. «Λειτουργεί σηματοδοτώντας τα κύτταρα να αναπτυχθούν με ταχύτερο ρυθμό, φέρνοντας πιο φρέσκο, πιο νεανικό δέρμα στην επιφάνεια πιο γρήγορα. Χρησιμοποιείται σε περίσσεια, ωστόσο μπορεί να είναι αρκετά ερεθιστικό».

Άλλες λειτουργίες της βιταμίνης Α περιλαμβάνουν το σχηματισμό και τη συντήρηση των δοντιών, των οστών, του μαλακού ιστού, των λευκών αιμοσφαιρίων, του ανοσοποιητικού συστήματος και των βλεννογόνων. Το βήτα-καροτένιο δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Αν και πολλά αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν τον καρκίνο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα βήτα-καροτίνης βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Από την άλλη πλευρά, το παν-φυσικό β-καροτένιο που μπορεί να καταναλωθεί μέσω λαχανικών και φρούτων έχει βρεθεί ότι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου σε πολλές μελέτες.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α λόγω της χρήσης μητρικού αλκοόλ θεωρείται ότι αποτελεί παράγοντα στο σύνδρομο εμβρυϊκής αλκοόλης Μια μελέτη από το Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι διαπίστωσε ότι η θεραπεία μητέρων με βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του  εμβρυϊκού αλκοολικού συνδρόμου.