3 σημάδια που δείχνουν ότι η ψυχολογία σας επηρεάζει τον ύπνο σας

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 3 σημάδια που δείχνουν ότι η ψυχολογία σας επηρεάζει τον ύπνο σας
bad sleep

Αν και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν όταν  δεν είναι συναισθηματικά καλά, η σχέση μεταξύ διαταραχών της διάθεσης και ποιοτικού ύπνου είναι ένας πολύπλοκος, αμφίδρομος δρόμος. Oι αρνητικές καταστάσεις διάθεσης μπορούν να κάνουν δύσκολο τον ύπνο. Συχνά ο ανεπαρκής ύπνος ή το να μην κοιμόμαστε καθόλου μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις κατάθλιψης ή άγχους. Ανεξάρτητα από το τι έρχεται πρώτο, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η κακή διάθεση και ο κακός ύπνος συμβαδίζουν, σύμφωνα με τον Εθνικό Σύνδεσμο Ύπνου των ΗΠΑ (ιστοσελίδα National Sleep Foundation of USA).

1.Αρνητικές σκέψεις

Αν οι αρνητικές σκέψεις και οι ανησυχίες σας ταλαιπωρούν την στιγμή που ξαπλώνετε και δεν σας αφήνουν να κλείσετε τα μάτια σας κατά την διάρκεια τον νυχτερινών ωρών τότε είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο σας. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος αϋπνίας είναι πολύ υψηλότερος στα άτομα με σοβαρές καταθλιπτικές διαταραχές.

2.Δεν έχετε ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας

Τα συναισθήματα της κατάθλιψης και του άγχους μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο σας. Με αποτέλεσμα  την επόμενη μέρα να αισθάνεστε κουρασμένοι παρόλο που μπορεί να έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες. Φυσικά, η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να συνοδεύεται από μειωμένη ενέργεια,  οπότε είναι δύσκολο να καταλάβουμε εάν η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αποτέλεσμα του κακού ύπνου που σχετίζεται με τη διάθεση ή της ίδιας της αδιαθεσίας.

3.Βλέπετε εφιάλτες

Όλοι έχουμε δει σε κάποια περίοδο της ζωής μας τρομαχτικά όνειρα αλλά οι συχνοί εφιάλτες σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και με την κακή ποιότητα ύπνου και τη κακή  ποιότητα ζωής. Τα ενοχλητικά ή αρνητικά φορτισμένα όνειρα μπορεί να σας κάνουν να ξυπνήσετε από τον ύπνο.

Τα καλά νέα είναι ότι η κατάθλιψη, το άγχος και η χαμηλή διάθεση είναι καταστάσεις που θεραπεύονται.  Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, εκτός από την αύξηση του επιπέδου ενέργειας σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συζητήστε με το γιατρό σας για τα προβλήματα ύπνου και τις ανησυχίες της διάθεσής σας για να καταλήξετε σε ένα σχέδιο σήμερα που θα σας βοηθήσει…