Βιταμίνες κατά της γήρανσης: Ποιες είναι και τι προσφέρουν στην επιδερμίδα σας;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Βιταμίνες κατά της γήρανσης: Ποιες είναι και τι προσφέρουν στην επιδερμίδα σας;
happy woman applying face cream

Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, καφέ κηλίδες, κόκκινες φλέβες αράχνης, τραχιά υφή, θαμπό χρώμα, όλα είναι σημάδια γήρανσης. Δεδομένου ότι όλοι θα θέλαμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας νεανικό όσο γίνεται περισσότερο, ένα συμπλήρωμα ή ένα εμπλουτισμένο με βιταμίνες προϊόν που υπόσχεται να κάνει το γερασμένο δέρμα να φαίνεται νέο και πάλι, είναι μια καλή πρόταση, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Sharecare.

Πως λειτουργούν;

Μέχρι στιγμής, οι θεραπείες με βάση τις βιταμίνες έχουν το μερίδιο του λέοντος  δηλαδή περίπου το 65% της τεράστιας κοσμετικής αγοράς.

Γιατί οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι τα σούπερ αστέρια του κοσμετολογικού κόσμου για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι πολλά  είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που καλύπτουν τα καταστρεπτικά μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Δεύτερον, ορισμένες βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της βλάβης στις δομές του δέρματος που έχουν γίνει από τις ελεύθερες ρίζες.

Εάν έχετε αρκετά από αυτά τα επικίνδυνα μόρια, μπορείτε να αποτρέψετε σημάδια γήρανσης στο πρόσωπό σας; Και μπορείτε να επιδιορθώσετε τυχόν ηλιακή βλάβη που έχετε συσσωρεύσει πλημμυρίζοντας το δέρμα με θεραπευτικές βιταμίνες;

Χάρη σε μια ομάδα ερευνητών της UCLA που πραγματοποίησαν μια επίπονη ανασκόπηση βασικών μελετών βιταμινών, δέρματος και φωτογήρανσης, εμείς – και εσείς – έχουμε τώρα μερικές απαντήσεις.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης δηλαδή των ινών που κάνουν το δέρμα δυνατό και ελαστικό. Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να εξουδετερώσει τις προβληματικές ελεύθερες ρίζες. Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η μη λήψη αρκετής C κάθε μέρα συμβάλλει στις ρυτίδες και την ξηρότητα.

Η τοποθέτηση βιταμίνης C απευθείας στο δέρμα σας μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο τις ρυτίδες και την ξηρότητα, αλλά και την τραχύτητα, τα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία και τον αχνό τόνο του δέρματος. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Η βιταμίνη C είναι τόσο ασταθής που λίγο φως του ήλιου, αέρας, θερμότητα ή νερό την καθιστά αναποτελεσματική. Ανάλογα με τη σύνθεση, ορισμένα προϊόντα μπορεί να παραμείνουν ενεργά αρκετά και να κάνουν πολύ καλό. Προσοχή λοιπόν στην επιλογή κατάλληλων προϊόντων.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε μπορεί να ονομαστεί ο μεγάλος αμυντικός, καθώς προστατεύει τα τοιχώματα των κυττάρων και ρυθμίζει τη διάσπαση του κολλαγόνου. Η Ε λειτουργεί καλύτερα με βοηθητικά αντιοξειδωτικά όπως η C. Μικρές μελέτες δείχνουν ότι η κατάποση συμπληρωμάτων C και E αυξάνει σημαντικά την ικανότητα του δέρματος να αντέχει στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Η εφαρμογή προϊόντων που περιέχουν συνδυασμό C και E βοηθά επίσης στην αποφυγή ζημιών όταν χρησιμοποιούνται πριν από την έκθεση στον ήλιο. Δεδομένου ότι ο ήλιος είναι η νούμερο ένα αιτία που κάνει το δέρμα μας να γερνάει, είναι καλό να το γνωρίζουμε.

Βιταμίνη Α

Τα παράγωγα της βιταμίνης Α, που ονομάζονται ρετινοειδή, έχουν ένα από τα καλύτερα ιστορικά για την αντιστροφή πολλών σημαδιών γήρανσης και βλάβης από τον ήλιο.

Εφαρμόζοντας ένα λεπτό στρώμα ρετινοειδών αντοχής Rx, όπως τρετινοΐνη (Renova) ή ταζαροτένιο (Avage), θα πυκνώσει το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας, θα δημιουργήσει περισσότερο υποστηρικτικό κολλαγόνο, θα μαλακώσει το δέρμα σας, θα ελαφρύνει τις σκοτεινές κηλίδες, θα μειώσει τις λεπτές ρυτίδες και θα βοηθήσει το δέρμα σας να κρατήσει την υγρασία.

Δυστυχώς, ενδέχεται να χρειαστούν 3 ή 4 μήνες καθημερινής χρήσης για να δείτε όλες αυτές τις βελτιώσεις στον καθρέφτη. Επίσης, τα ρετινοειδή στεγνώνουν και ερεθίζουν το δέρμα ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα έτσι μπορεί να επιδεινωθεί η όψη του δέρματος προτού να δείτε το τελικό αποτέλεσμα.

Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος με μη συνταγογραφούμενες μορφές βιταμίνης Α (όπως η ρετινόλη) είναι λιγότερο ακριβά από τις κρέμες Rx, αλλά έχουν επίσης λιγότερη έρευνα για να τα υποστηρίξουν. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ρετινόλη αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, αν και μελέτες για άλλες ήπιες μορφές Α, όπως οι εστέρες του ρετινυλίου, ήταν απογοητευτικές.

Photo Freepik

Ένα χάπι που καταπολεμά τις ρυτίδες

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη ενός χαπιού που συνδυάζει καροτενοειδή που στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α  με βιταμίνες C και E συν μισή ντουζίνα άλλα συστατικά, βελτίωσε την ελαστικότητα του δέρματος. Άλλες μελέτες για ένα χάπι που συνδυάζει βιταμίνες Β3, Β5, Γ, Ε και οκτώ μη βιταμίνες είχαν παρόμοια αποτελέσματα. Αλλά αυτές είναι μικρές, πρώιμες μελέτες. Λείπει έρευνα που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Βιταμίνη Β3

Η νιασιναμίδη διατίθεται σε διάφορα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Μια μελέτη στην οποία οι γυναίκες εφάρμοζαν 5% νιασιναμίδη στο ήμισυ του προσώπου τους και ένα φίλτρο εικονικού φαρμάκου στο άλλο μισό διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση στις σκοτεινές κηλίδες, τις ρυτίδες και την ελαστικότητα στην πλευρά της θεραπείας. Αν και τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο εντυπωσιακά από τα αποτελέσματα των συνταγογραφούμενων ρετινοειδών, η νιασιναμίδη δεν προκάλεσε ερεθισμό – ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εκείνους που δεν ανέχονται τα ισχυρότερα προϊόντα.