Γιατί οι αλλεργίες μας προκαλούν έντονη κούραση;

Home ΥΓΕΙΑ Γιατί οι αλλεργίες μας προκαλούν έντονη κούραση;
allergies

Η περίοδος των αλλεργιών μπορεί να φέρει πλήθος δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως ρινική καταρροή, φτέρνισμα, φαγούρα, υγρά μάτια. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Prevention.

Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα, λέει η Catherine Monteleone, MD, αλλεργιολόγος-ανοσολόγος και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson.  Οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να σας κάνουν να έχετε λιγότερη ενέργεια. Μπορεί να αντιμετωπίσετε μια αίσθηση κόπωσης ή ακόμη και ομίχλη εγκεφάλου (αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να σκεφτείτε τόσο καθαρά).

Τι προκαλεί τις αλλεργίες;

Οι αλλεργικές αντιδράσεις συνδέονται έντονα με τα γονίδια σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας και Άσθματος.

Όταν έχετε αλλεργία σε κάτι (π.χ. γύρη ή γρασίδι) το ανοσοποιητικό σας σύστημα το αντιμετωπίζει ως εισβολέα. Στην συνέχεια αντιδρά υπερβολικά με τα αντισώματα που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη Ε, τα οποία ταξιδεύουν σε κύτταρα απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που ονομάζονται ισταμίνες.

Photo: Freepik

Γιατί οι αλλεργίες προκαλούν ένα είδος κούρασης;

Υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι αλλεργίες σας εξαντλούν. Και, όταν συνδυάζονται, μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια σοβαρή κόπωση.

  • Δεν αναπνέετε καλά

Όταν συμβαίνει αυτό, δεν παίρνετε οξυγόνο τόσο εύκολα και το σώμα σας πρέπει να δουλέψει λίγο πιο σκληρά για να λειτουργεί κανονικά, κάτι που μπορεί να σας κάνει να κουραστείτε λίγο, λέει ο Purvi Parikh, MD, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος με το Allergy & Asthma Network.

  • Η ανοσοαπόκριση είναι σκληρή στο σώμα σας

Οι αλλεργίες προκαλούν σωματική φλεγμονή και όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα φλεγμαίνει, το σώμα σας καταναλώνει αρκετή ενέργεια και πόρους για να κάνει μια ανοσοαπόκριση, λέει η Kara Wada, MD, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Ιατρικό Κέντρο The Ohio State Wexner. Επιπλέον, όταν έχετε αλλεργική αντίδραση και απελευθερώνονται ισταμίνες, αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι.

  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο

Οι εποχιακές αλλεργίες τείνουν να προκαλούν ρινική συμφόρηση και αυτό διαταράσσει την ικανότητά σας να ξεκουράζεστε καλά.

  • Τα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα αλλεργίας, συμπεριλαμβανομένων των αντιισταμινών πρώτης γενιάς όπως η διφαινυδραμίνη, μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι, λέει ο Stanley Schwartz, MD, Ph.D. διευθυντής τμήματος Αλλεργίας-Ανοσολογίας-Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Buffalo Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences.

Τα αντιισταμινικά εμποδίζουν τους υποδοχείς ισταμίνης στο σώμα και υπάρχει ένας υποδοχέας ισταμίνης στον εγκέφαλο που σας κρατά σε εγρήγορση. Όταν ορισμένα αντιισταμινικά φτάνουν στον εγκέφαλό σας, μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε υπνηλία.

Πώς να μειώσετε την αλλεργική κόπωση

Ένας αλλεργιολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε ακριβώς αυτό. Μπορεί να πραγματοποιήσει δοκιμές αλλεργίας με δερματικές εξετάσεις ή με αίμα για να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν αλλεργικών παραγόντων, λέει η Patricia Takach, MD, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος της Penn Medicine.

Μόλις μάθετε τι προκαλεί αλλεργική αντίδραση, κάντε το καλύτερο δυνατό για να αποφύγετε αυτές τις ουσίες, λέει ο David Corry, MD, καθηγητής ιατρικής ανοσολογίας, αλλεργίας και ρευματολογίας στο Baylor College of Medicine Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε βήματα όπως να μένετε σε εσωτερικούς χώρους με υψηλή μέτρηση γύρης και να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να κάνετε ντους όταν έρχεστε σε εσωτερικούς χώρους, να καθαρίζετε τα σεντόνια σας τακτικά και να κρατάτε τα κατοικίδια ζώα – που μπορούν να μεταφέρουν πράγματα όπως γύρη και γρασίδι – μακριά από το κρεβάτι σας. Η χρήση μάσκας προσώπου όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να βοηθήσει να φιλτράρετε τη γύρη και άλλα αλλεργιογόνα που μπορεί να είναι ερεθιστικά.

Είναι επίσης καλή ιδέα να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης αλλεργικών φαρμάκων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν αισθάνεστε αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα, συριγμό ή δύσπνοια) καθώς αυτό είναι επικίνδυνο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ένας αλλεργιολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το σωστό φάρμακο για εσάς.

Εάν παίρνετε ήδη  φάρμακά κατά της  αλλεργίας και η κόπωση είναι πιθανή παρενέργεια, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση ενός ρινικού στεροειδούς σπρέι. Βοηθά στη ρινική συμφόρηση και δεν προκαλεί κόπωση. Ένα ξέπλυμα με θαλασσινό νερό, το οποίο δεν είναι φαρμακευτικό, μπορεί επίσης να βοηθήσει με τα συμπτώματα.

Και εάν δεν  βοηθήσουν όλα τα παραπάνω  τις αλλεργίες σας και την κούραση μια ανοσοθεραπεία μπορεί να είναι καλή για να εξετάσετε εάν παρατηρήσετε ότι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά. Αυτές οι ενέσεις σας βοηθούν με την πάροδο του χρόνου να καταστέλλετε τα συμπτώματά σας.