melisses

Βασιλικός πολτός: Τι τον κάνει τόσο ξεχωριστό για την υγεία μας;

Ιστορικά, μία από τις πιο αξιόλογες ομάδες φυσικών φαρμάκων είναι αυτή της γύρης μελισσών, της πρόπολης και του βασιλικού πολτού. Ο βασιλικός πολτός είναι μια μοναδική, παχιά, γαλακτώδης ουσία που οι εργάτριες μέλισσες κατασκευάζουν και τροφοδοτούν τη βασίλισσα. Είναι η μοναδική πηγή διατροφής της βασίλισσας μέλισσας και βοηθά την καθημερινότητά της. Οι εργάτριες μέλισσες αναμιγνύουν μέλι και γύρη μελισσών με ένζυμα στους αδένες του λαιμού τους για να παράγουν βασιλικό πολτό, σύμφωνα μα το άρθρο της ιστοσελίδας Nutrition Resource.

O βασιλικός πολτός πιστεύεται ότι είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα διατροφής λόγω του ανώτερου μεγέθους, της αντοχής, των ποσοστών γονιμότητας και της μακροζωίας της βασίλισσας σε σύγκριση με άλλες μέλισσες.

Η σύνθεσή του είναι παρόμοια με αυτή της γύρης. Περιέχει θερμίδες καθώς είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά, και τα 8 απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ορμονικές ουσίες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), τη βιταμίνη κατά του στρες και έχει αποδειχθεί σε ορισμένες μελέτες ότι αυξάνει την αντοχή ενώ βρίσκεται υπό πίεση. Περιέχει περίπου 12% πρωτεΐνες, 5-6% λιπίδια και 12-15% υδατάνθρακες.

Ο βασιλικός πολτός, που ιστορικά συνδέεται με τη γονιμότητα είναι μια φυσικά πλούσια πηγή αμινοξέων, βιταμινών Α, Γ, Δ, Ε και Β συμπλόκων βιταμινών. Ο φρέσκος βασιλικός πολτός περιέχει ευεργετικά προβιοτικά για την υγεία του εντέρου (πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο για να διατηρούνται οι βιοδραστικές ενώσεις του) και διαθέτει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης ασθενειών και της καταπολέμησης του στρες στο σώμα που προκαλείται από εμβόλια.

Θεραπευτικές ιδιότητες

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, γενικά, και θεραπεύει ειδικότερα τη βλεννογονίτιδα. Ακριβώς όπως το μέλι, βελτιώνει επίσης τα ποσοστά άσθματος.
  2.  Μελέτες έχουν δείξει την επίδραση του βασιλικού πολτού στη μείωση της χοληστερόλης και των λιποπρωτεϊνών, καθώς και στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση της HDL, προσφέροντας όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία.
  3.  Βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθώς και τα έλκη που σχετίζονται με τον διαβήτη.
  4.  Βελτιώνει τα ποσοστά αναιμίας αυξάνοντας ελαφρώς τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  5. Αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες που την καταναλώνουν τακτικά, καθώς και βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος. Ο βασιλικός πολτός έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην αναλογία FSH / LH, ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο μετά τη διακοπή των συμπληρωμάτων και αυξάνει επίσης τη λίμπιντο.
  6.  Η κατανάλωση 3000mg βασιλικού πολτού καθημερινά έχει συνδεθεί με αυξημένη γνώση στη μέση και μεγαλύτερη ηλικία και προστατεύει από τη νόσο του Alzheimer.
  7.  Αυξάνει το κολλαγόνο και βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται επίσης για την επούλωση πληγών: αυξάνει τη μετανάστευση ινοβλαστών, κύτταρα σε συνδετικό ιστό που παράγουν κολλαγόνο. Το Royal Jelly έχει προταθεί για την καταστολή της χρώσης του δέρματος, και ως εκ τούτου προτείνεται ως υποψήφιος για την αναστολή της μελανογένεσης, επομένως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικά προϊόντα περιποίησης δέρματος. Η μείωση της σύνθεσης μελανίνης συμβαίνει μέσω της έκφρασης της τυροσινάσης.
  8. Λόγω του συνδυασμού θρεπτικών συστατικών του, έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει δυσάρεστα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα, διακυμάνσεις βάρους και κατακράτηση νερού.
  9.  Διευκολύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι ο βασιλικός πολτός προστατεύει από την οστεοπόρωση μειώνοντας την απορρόφηση των οστών (αντι-οστεοκλαστικό).
  10. Αποδίδει αντιπολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στα κύτταρα του νευροβλαστώματος, καθιστώντας τον πιθανή αντικαρκινική υπερτροφή.