Υδροξυοξέα: τι χρειάζεται να ξέρουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Υδροξυοξέα: τι χρειάζεται να ξέρουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε
woman face

Τα βρίσκουμε πλέον να εμπλουτίζουν πολλά και διαφορετικά προϊόντα της καθημερινής περιποίησης προσδίδοντας έτσι ενισχυμένη δράση στη ρουτίνα ομορφιάς της επιδερμίδας. Φιλικά προς την επιδερμίδα τα άλφα και βήτα υδροξυοξέα, τα γνωστά μας ΑΗΑ και ΒΗΑ, διεκδικούν σημαντικό μερίδιο στη φωτεινή, λεία, ομοιόμορφη, υγιή όψη του δέρματος. Ας δούμε λοιπόν τα 4 βασικά χαρακτηριστικά που αξίζει να γνωρίζουμε για να αποκομίσουμε το μάξιμουμ της δύναμής τους κάθε φορά που τα εφαρμόζουμε.

  • Προσφέρονται για την ήπια απολέπιση της επιδερμίδας. Υπάρχουν, όπως ξέρουμε, δύο τρόποι απολέπισης. Η μηχανική και η χημική. Στην πρώτη οι κόκκοι, που συνήθως περιέχονται στη σύνθεση των εξειδικευμένων προϊόντων, αποκολλούν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια με την τριβή. Όμως πολλές φορές το μέγεθός τους, η συχνότητα αλλά και ο τρόπος εφαρμογής τους – ιδιαίτερα αν οι κινήσεις είναι έντονες- ενδέχεται να «τραυματίσουν» την επιδερμίδα,. Στη δεύτερη μέθοδο, τα υδροξυοξέα ( ΑΗΑ και ΒΗΑ) , τα πιο γνωστά συστατικά χημικής απολέπισης συμβάλλουν σε έναν έμμεσο, θα λέγαμε, τρόπο ενίσχυσης της φυσικής διαδικασίας ανανέωσης και γι’ αυτό πιο φιλικό προς το δέρμα. Κάποια από αυτά διεγείρουν τον κυτταρικό μεταβολισμό που φθίνει με το πέρασμα του χρόνου κι έτσι τα νέα και υγιή κύτταρα ανέρχονται στην επιφάνεια και απωθούν τα παλαιότερα και νεκρά ενώ άλλα διαλύουν τους δεσμούς μεταξύ των κερατινοκυττάρων διευκολύνοντας έτσι την απόπτωσή τους.
  • Είναι πολλαπλά ωφέλιμα. Τόσο τα άλφα (ΑΗΑ) όσο και τα βήτα-υδροξυοξέα (BHA) έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στη λείανση των ατελειών, απαλύνουν τις λεπτές γραμμές, βελτιώνουν την υφή και τον τόνο της επιδερμίδας. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι, με γνώμονα πάντα τις εξειδικευμένες ανάγκες του δέρματός μας, να επιλέγουμε το κατάλληλο συστατικό. Το σαλικυλικό οξύ, για παράδειγμα, χάρη στη λιποδιαλυτή σύστασή του διαπερνά ευκολότερα τους πόρους και εξυγιαίνει εκ βάθους την επιδερμίδα. Γι’ αυτό και κρίνεται ιδανική επιλογή για όσες/ους αντιμετωπίζουν πρόβλημα έντονης λιπαρότητας. Όμως, ταυτόχρονα, με την ήπια απολέπιση, βελτιώνει άμεσα τη θαμπή όψη, την τραχιά υφή και λειαίνει το ανάγλυφο και του ξηρού, ώριμου δέρματος. Από την άλλη το γλυκολικό οξύ, το πιο «διάσημο» και ίσως το πιο δραστικό από την ομάδα των ΑΗΑ, λόγω του μικρού μοριακού βάρους του εισχωρεί ευκολότερα και σε μεγαλύτερο βάθος. Έτσι, με τη συστηματική του χρήση διατηρεί καθαρούς τους πόρους και αποτρέπει τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων στο μικτό με τάση λιπαρότητας δέρμα αλλά και ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνει το χρωματικό τόνο και λειαίνει το ανάγλυφο στις πιο ώριμες, ξηρές επιδερμίδες. Το μανδελικό οξύ, από την άλλη, έχει μεγαλύτερο μοριακό βάρος και γι’ αυτό συστήνεται στις ευαίσθητες επιδερμίδες. Ταυτόχρονα όμως ξεχωρίζει για τις ενισχυμένες αντιμικροβιακές του ιδιότητες με αποτέλεσμα να είναι εξίσου ωφέλιμο και στα δέρματα με ακμή.
  • Μέτρον άριστον. Όταν οι φυσικοί μηχανισμοί αρχίζουν να υπολειτουργούν η απολέπιση είναι, χωρίς αμφιβολία, η πιο αποτελεσματική μέθοδος ανανέωσης της επιδερμίδας. Δίκαια θεωρείται ως βασικό «όπλο» αντιγήρανσης της σύγχρονης κοσμητολογίας. Όμως ακόμη και το πιο ήπιο απολεπιστικό, όταν εφαρμόζεται πολύ συχνά, απειλεί σοβαρά τη συνοχή του δερματικού φραγμού. Επιταχύνοντας τεχνητά το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων απογυμνώνουμε και αποδυναμώνουμε τον επιδερμικό φραγμό. Το επόμενο στάδιο είναι η ξαφνική ευαισθητοποίηση που εύκολα, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, οδηγεί στην πρόωρη φθορά/ γήρανση του δέρματος. Με μέτρο επίσης και η περιεκτικότητα των υδροξυοξέων στα προϊόντα για χρήση στο σπίτι. Το γλυκολικό οξύ, για παράδειγμα, δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% ενώ για το σαλικυλικό οξύ οι ιδανικές συγκεντρώσεις κυμαίνονται από το 0,5 έως το 2%.
  • «Συνοδεύονται» πάντα από υψηλή αντηλιακή προστασία. Τόσο τα ΑΗΑ όσο και τα ΒΗΑ μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία, όπως ονομάζουμε τη φλεγμονή από τη συνδυαστική επίδραση στο δέρμα του ηλιακού φωτός και την τοπική χρήση χημικών ουσιών ή φαρμάκων. Η φωτοευαισθησία εμφανίζεται στα σημεία που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο, στο πρόσωπο αλλά και στα χέρια ή στην περιοχή του αυχένα και εκδηλώνεται με έντονη ερυθρότητα, εξάνθημα, κνησμό ή φυσαλίδες και απολέπιση. Ο μοναδικός τρόπος λοιπόν για να την αποτρέψουμε είναι η καθημερινή εφαρμογή του εξειδικευμένου αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας μετά την κρέμα ημέρας και πριν από το μακιγιάζ.

Πηγή: www.skingurus.gr