Τροφική δηλητηρίαση: Συμπτώματα, αίτια, πρόληψη και επικίνδυνοι παράγοντες!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τροφική δηλητηρίαση: Συμπτώματα, αίτια, πρόληψη και επικίνδυνοι παράγοντες!
trofiki dilitiriasi 1

Η τροφική δηλητηρίαση,  είναι  μια ασθένεια που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Μολυσματικοί οργανισμοί – συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, ιών και παρασίτων – ή οι τοξίνες τους είναι οι πιο συχνές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης. Οι μολυσματικοί οργανισμοί ή οι τοξίνες τους μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα σε οποιοδήποτε σημείο επεξεργασίας ή παραγωγής. Η μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί στο σπίτι εάν ο χειρισμός ή το μαγείρεμα του φαγητού δεν είναι σωστό.  Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, τα οποία μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, συχνά περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο ή διάρροια. Τις περισσότερες φορές, η τροφική δηλητηρίαση είναι ήπια και υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Αλλά μερικοί άνθρωποι πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Mayo Clinic.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Υδατώδη ή αιματηρά κόπρανα
  • Κοιλιακός πόνος και κράμπες
  • Πυρετός

Τα σημάδια και τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής ή μπορεί να ξεκινούν ημέρες ή και εβδομάδες αργότερα. Η ασθένεια που προκαλείται από τροφική δηλητηρίαση διαρκεί γενικά από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας;

  • Συχνά επεισόδια εμέτου και αδυναμία συγκράτησης υγρών
  • Αιματηρά κόπρανα ή έμετο
  • Διάρροια για περισσότερες από τρεις ημέρες
  • Ακραίος πόνος ή  δυνατές κοιλιακές  κράμπες
  • Πυρετός από  38 βαθμούς κελσίου και πάνω
  • Σημάδια ή συμπτώματα αφυδάτωσης, υπερβολική δίψα, ξηροστομία, λίγη ή καθόλου ούρηση, σοβαρή αδυναμία, ζαλάδα
  • Νευρολογικά συμπτώματα όπως θολή όραση, μυϊκή αδυναμία και μυρμήγκιασμα στα χέρια

Ποια είναι τα αίτια;

Η μόλυνση των τροφίμων μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο παραγωγής: καλλιέργεια, συγκομιδή, επεξεργασία, αποθήκευση, αποστολή ή προετοιμασία. Στα  τρόφιμα που δεν είναι μαγειρεμένα, οι επιβλαβείς οργανισμοί δεν καταστρέφονται κατά το μαγείρεμα  πριν φαγωθούν και μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση τέτοια τρόφιμα είναι : σαλάτες, ωμά και έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα.

Παράγοντες κινδύνου

Το αν αρρωστήσετε μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφών εξαρτάται από τον οργανισμό, την ηλικία και την υγεία σας. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν:

Ηλικιωμένους.  Καθώς μεγαλώνετε, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να μην ανταποκρίνεται τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά στους μολυσματικούς οργανισμούς.

Έγκυες γυναίκες.  Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αλλαγές στο μεταβολισμό και την κυκλοφορία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Η αντίδρασή σας μπορεί να είναι πιο σοβαρή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σπάνια όμως, μπορεί να πάθει κάτι το μωρό σας.

Βρέφη και μικρά παιδιά. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Άτομα με χρόνια ασθένεια. Η χρόνια πάθηση – όπως ο διαβήτης, ηπατική νόσος, AIDS,  η λήψη χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας για  τον καρκίνο μειώνει την ανοσολογική σας ανταπόκριση.

Τι να προσέχετε όταν μαγειρεύετε:

  • Πλένετε συχνά τα χέρια, τα σκεύη και τις επιφάνειες που βάζετε πάνω τα τρόφιμα. Πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό, σαπουνόνερο πριν και μετά το χειρισμό ή την προετοιμασία φαγητού. Χρησιμοποιήστε ζεστό, σαπουνόνερο για να πλύνετε τα σκεύη, τις σανίδες κοπής και άλλες επιφάνειες που χρησιμοποιείτε.
  • Διατηρείτε τα ωμά τρόφιμα ξεχωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Όταν ψωνίζετε, προετοιμάζετε φαγητό ή αποθηκεύετε τρόφιμα, κρατήστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή μακριά από άλλα τρόφιμα. Αυτό αποτρέπει τη διασταυρούμενη μόλυνση.

  • Μαγειρέψτε τα τρόφιμα σε ασφαλή θερμοκρασία. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν τα τρόφιμα μαγειρεύονται σε ασφαλή θερμοκρασία είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο τροφίμων. Μπορείτε να σκοτώσετε επιβλαβείς οργανισμούς στα περισσότερα τρόφιμα μαγειρεύοντας τα στη σωστή θερμοκρασία.
  • Ψύξτε ή καταψύξτε τα τρόφιμα αμέσως – εντός δύο ωρών από την αγορά ή την προετοιμασία τους.
  • Ξεπαγώστε τα τρόφιμα με ασφάλεια. Μην ξεπαγώνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Ο ασφαλέστερος τρόπος απόψυξης των τροφίμων είναι η απόψυξη στο ψυγείο.
  • Πετάξτε το σε περίπτωση που έχετε αμφιβολία για το προϊόν. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν ένα φαγητό έχει παρασκευαστεί, σερβιριστεί ή αποθηκευτεί με ασφάλεια, απορρίψτε το. Τα τρόφιμα που αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να περιέχουν βακτήρια ή τοξίνες που δεν μπορούν να καταστραφούν με το μαγείρεμα. Μην δοκιμάζετε φαγητό που δεν είστε σίγουροι – απλώς πετάξτε το. Ακόμα κι αν φαίνεται και μυρίζει ωραία, μπορεί να μην είναι ασφαλές.