Tροφές και θρεπτικά συστατικά για την υγεία του θυρεοειδούς

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Tροφές και θρεπτικά συστατικά για την υγεία του θυρεοειδούς
THREPTIKA TROFIMA

Ο θυρεοειδής σας επηρεάζει τόσες πολλές σωματικές διεργασίες, άλλωστε, και η δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε ένα σωρό δυσμενή συμπτώματα, όπως κόπωση, αύξηση βάρους, απώλεια μαλλιών, εγκεφαλική ομίχλη και πολλά, πολλά άλλα, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Mind Body Green.

Και ενώ η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς συνδέεται με γενετικούς παράγοντες, το μεγαλύτερο πράγμα που ξεπερνά τα πάντα είναι ο τρόπος ζωής, λέει η ενδοκρινολόγος Brittany Henderson, M.D. Αυτό σημαίνει ότι συχνά είναι δυνατόν να βελτιστοποιήσετε την υγεία του θυρεοειδούς και να ανακουφίσετε ορισμένα συμπτώματα μέσω της διατροφής σας.

Το γενικό θέμα εδώ είναι να εντοπίζετε και να αποφεύγετε τα τρόφιμα που είναι φλεγμονώδη για το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να ανακαλύψετε τι λειτουργεί για το σώμα σας.

Σελήνιο

Tο σελήνιο είναι μια βιταμίνη που είναι καλή για την περιφερική μετατροπή της θυρεοειδικής ορμόνης, οπότε είναι καλή για να βοηθήσει με τον άξονα του θυρεοειδούς, λέει η Henderson. Συγκεκριμένα, το σελήνιο είναι το κύριο συστατικό των σεληνοπρωτεϊνών, τις οποίες χρειάζεται το σώμα σας για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Αν τα επίπεδά σας είναι χαμηλά, είναι πιο δύσκολο για τον θυρεοειδή σας να παράγει αυτές τις ορμόνες.

Επιπλέον, λέει η Henderson, το σελήνιο είναι αντιοξειδωτικό, οπότε βοηθάει στο οξειδωτικό στρες στο επίπεδο του θυρεοειδούς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι θέλετε να μειώσετε τη φλεγμονή για να διατηρήσετε τη βέλτιστη υγεία του θυρεοειδούς, τα θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες είναι το κλειδί.

Ιώδιο (με μέτρο)

Το ιώδιο είναι σημαντικό για την υγεία του θυρεοειδούς, αλλά και πάλι, δεν πρέπει να το παρακάνετε. Βλέπετε, ενώ θέλετε να καταναλώσετε λίγο ιώδιο γενικά, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αυξημένη πρόσληψη ιωδίου σχετίζεται με την έξαρση της νόσου Hashimoto.

Η Henderson σημειώνει ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 150 μικρογραμμάρια για έναν ενήλικα και ίσως 220 μικρογραμμάρια για μια ενήλικη που θηλάζει. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι το σωστό για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Σκεφτείτε πόση ποσότητα ιωδίου λαμβάνετε ήδη από τη διατροφή σας.

Ψευδάργυρος

Όταν πρόκειται για τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ο ψευδάργυρος είναι πραγματικά σημαντικός, λέει η Henderson, καθώς απαιτείται για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη ψευδαργύρου συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό (ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς). Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου είναι 11 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες και 8 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες, και μπορείτε να τον βρείτε σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως στρείδια, κολοκυθόσπορους και άλλα.

Σίδηρος

Το επόμενο στη λίστα της Henderson είναι ο σίδηρος: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης, του ενζύμου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών σας και οι έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό.

Κουρκουμάς

Με την υγεία του θυρεοειδούς, θα πρέπει να μειώσετε τη φλεγμονή όσο το δυνατόν περισσότερο, λέει η Henderson, έτσι ώστε να μπορέσετε να κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία να ηρεμήσει και να διατηρήσετε ό,τι έχει απομείνει από τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Ο κουρκουμάς είναι κορυφαίος για την καταστολή της φλεγμονής: Το χρυσό μπαχαρικό αναστέλλει την παραγωγή προ-φλεγμονωδών γονιδίων, γεγονός που μπλοκάρει το μονοπάτι της φλεγμονώδους αντίδρασης, και αυξάνει τη φυσική αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος να αμύνεται κατά της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Είναι μια περίπτωση για να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά στα γεύματά σας, σίγουρα, καθώς και για να φτιάξετε μια κούπα με χρυσό γάλα.

Ωμέγα-3

Η σχέση μεταξύ των ωμέγα-3 και της φλεγμονής είναι καλά τεκμηριωμένη και η έρευνα δείχνει ότι τα λιπαρά οξέα (ιδίως το DHA) μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Η υγεία του εντέρου και η υγεία του θυρεοειδούς είναι επίσης στενά συνδεδεμένες (γνωστές ως άξονας εντέρου-θυρεοειδούς) και τα ωμέγα-3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου – τόσο πολύ, ώστε οι ερευνητές τα θεωρούν πρεβιοτικά που τροφοδοτούν την υγιή χλωρίδα του εντέρου σας.


 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: