sleeping

Τρέφομαι σωστά για να κοιμάμαι καλά

Ο ύπνος είναι ευεργετικός και απαραίτητος για τον οργανισμό μας. Πως βοηθάνε οι τροφές στην ποιότητα του ύπνου;

Τα DO για έναν καλό ύπνο

  • Θρεπτικά συστατικά, όπως οι υδατάνθρακες, η τρυπτοφάνη και οι ελαφριές πρωτεΐνες που βρίσκουμε στο ψάρι, στο κοτόπουλο, στο άπαχο τυρί και στα βραστά αβγά, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αϋπνιών.
  • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν ρόλο στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Καλές πηγές της Β6, είναι ο φρέσκος σολομός, οι πατάτες, τα καρύδια, η σόγια, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί. Ικανοποιητική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου και βρωμίου συνιστά και το βερίκοκο, που θεωρείται το κατεξοχήν ηρεμιστικό φρούτο.
  • Με ισορροπημένη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, μεταλλικά άλατα, μηλικό και κιτρικό οξύ, και δράση αντιοξειδωτική, διουρητική, αντιδιαρροϊκή και ηρεμιστική, το μήλο θεωρείται το ιδανικό φρούτο για το βράδυ. Είναι κατάλληλο για αγχώδη άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν και άτομα με  δυσπεψίες.
  • Αν αισθάνεστε υπερένταση, δοκιμάστε να πιείτε λίγο χαμομήλι για να χαλαρώσετε και να μπορέσετε να κοιμηθείτε.
  • Στην καλή ποιότητα του ύπνου φαίνεται πως συμβάλλουν και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το μαρούλι και το σπανάκι, αλλά και διάφορα μυρωδικά, όπως ο άνηθος και ο βασιλικός.
  • Το ελαιόλαδο, αλλά και οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, κάνουν τον ύπνο ευκολότερο και πιο ξεκούραστο.
  • Μην κοιμάστε με εντελώς άδειο στομάχι. Αν η πείνα δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε, πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, μισή με μία ώρα πριν τη νυκτερινή κατάκλιση.

 

Τα DONT για έναν καλό ύπνο

  • Αποφύγετε να καταναλώσετε, λίγες ώρες πριν από τον ύπνο, τροφές και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη ή άλλες διεγερτικές ουσίες.
  • Αποφύγετε επίσης την κατανάλωση φρούτων που περιέχουν βιταμίνη C (πορτοκάλια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ).
  • Διεγερτικές τροφές που θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται, λίγες ώρες πριν την κατάκλιση, είναι οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα φουντούκια, η μουστάρδα, το κάρυ και γενικά τα πικάντικα φαγητά, και η σοκολάτα.
  • Tο αλκοόλ μπορεί σε πρώτη φάση να φέρνει νύστα, η υπερκατανάλωσή του όμως προκαλεί έκκριση ινσουλίνης, επιφέρει επομένως διαταραχές στον ύπνο και αίσθημα κόπωσης την επόμενη μέρα.
  • Το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη, η οποία προκαλεί αρχικά υπνηλία, αργότερα όμως διαταράσσει και διακόπτει τον ύπνο.
  • «Εχθρός» του καλού και ποιοτικού ύπνου είναι και το αλάτι, καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών, και παρεμποδίζει τη χαλάρωση των μυών.

Σημαντικό tip:

Φροντίστε να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 3 ώρες από το δείπνο σας, πριν πέσετε στο κρεβάτι. Ένα παραγεμισμένο στομάχι θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας, πολύ περισσότερο δε, αν έχουν καταναλωθεί λιπαρές τροφές. Αν παρ΄ όλα αυτά το κάνετε, το πιθανότερο είναι ότι την επομένη θα ξυπνήσετε  κουρασμένη, γιατί ο ύπνος σας θα έχει διαταραχθεί από αλλεπάλληλες αφυπνίσεις, που δεν θα θυμάστε.

Ο ύπνος με γεμάτο στομάχι σας βλάπτει και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί ο οργανισμός δαπανά τεράστια ποσά ενέργειας για να χωνέψει την τροφή, ενέργεια την οποία στερεί από τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης και αναπλήρωσης των κυτταρικών φθορών του οργανισμού.