avocado 0

Το φρούτο που προλαμβάνει την γήρανση

Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί, έστω και μια φορά στην ζωή σου, αν υπάρχει “μαγικός” τρόπος να παγώσεις τον χρόνο, αποτρέποντας έτσι την γήρανση.

Αν και το ζήτημα της ηλικία αποτελεί ένα ξεπερασμένο κλισέ που σχετίζεται απλώς με αριθμούς, οι περισσότεροι επιδιώκουν να μεγαλώνουν κάτω από υγιείς συνθήκες, μειώνοντας τον κίνδυνο αποκτήσεις μελλοντικών προβλημάτων. Για αυτό και αξίζει να προσέχεις λίγο περισσότερο τις διατροφικές σου συνήθειες, ενώ μπορείς επίσης να προσθέτεις στα γεύματα σου συστατικά που προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση μυαλού και σώματος.

Ένα καλό παράδειγμα αυτών είναι το αβοκάντο, αφού όπως έχει αποδειχτεί διαθέτει σημαντικά οφέλη για τη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου. Έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nutrients κατέγραψε τα αποτελέσματα μιας δοκιμής, όπου οι ορισμένοι συμμετέχοντες έτρωγαν ένα αβοκάντο κάθε μέρα για έξι μήνες, ενώ άλλοι έτρωγαν είτε μία πατάτα είτε ένα φλιτζάνι ρεβίθια.

Το πείραμα απέδειξε στο τέλος ότι όσοι έτρωγαν αβοκάντο είχαν αυξημένα επίπεδα λουτεΐνης, ουσία που σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. “Η έρευνα είναι συναρπαστική και αποτελεί σημαντική υπόσχεση για υγιή γήρανση. Αυτή η απλή διατροφική προσθήκη μπορεί να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την διατροφή σε όλες τις ηλικίες”, λέει η Courtney Bliss, MS RDN, και ιδιοκτήτρια του Feeding Bliss.

Γιατί το αβοκάντο προλαμβάνει τη γήρανση;

Ο κύριος λόγος που το συγκεκριμένο φρούτο συμβάλλει στην μείωση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ηλικία είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε μαγνήσιο. Ένα αβοκάντο περιέχει σχεδόν 60 mg μαγνησίου, την ημερήσια ποσότητα που απαιτεί ο οργανισμός. Το μαγνήσιο διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση της ενέργειας του σώματος, στην ισορροπία του νευρικού και μυϊκού συστήματοςενώ διαστέλλει τα αγγεία, τα οποία αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Εκτός από μαγνήσιο, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή νευρικών κυττάρων, που διατηρούν υγιή τη μνήμη και προλαμβάνουν γνωστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, ενώ επιβραδύνουν την πνευματική παρακμή.