chili

Τα οφέλη των πικάντικων τροφίμων για την υγεία

Η μαγεία πίσω από τo κάψιμο είναι η καψαϊκίνη, ένα συστατικό που περιέχεται σε ένα από τα μπαχαρικά που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο: το πιπέρι τσίλι. Πριν από περίπου έναν αιώνα, οι επιστήμονες άρχισαν να ερευνούν την καψαϊκίνη από τις πιπεριές τσίλι και διαπίστωσαν ότι έχει πολλά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Penn Medicine.

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να διατηρήσουν την καρδιά σας υγιή.

Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που τρώνε κόκκινες πιπεριές τσίλι έχουν χαμηλότερα επίπεδα LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), η οποία μερικές φορές αποκαλείται “κακή” χοληστερόλη επειδή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυτών των πιπεριών συνδέεται με 13% χαμηλότερη συχνότητα θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

 Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να προωθήσουν την απώλεια βάρους και να εκκινήσουν το μεταβολισμό σας.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ενηλίκων των ΗΠΑ είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία με τη σειρά της, μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη άλλων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η σκλήρυνση ή στένωση των αρτηριών σας (αθηροσκλήρωση), εξήγησε ο Jeffrey Millstein, MD, γιατρός στο Penn Internal Medicine Woodbury Heights.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η αδράνεια, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, η γενετική, η ηλικία ή ορισμένα φάρμακα μπορούν να παίξουν ρόλο, δήλωσε ο Dr. Millstein. Η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης – πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μπορέσετε να χάσετε βάρος πιο εύκολα.

Tα πικάντικα φαγητά μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό παυσίπονο.

Αν έχετε δαγκώσει ποτέ μια πιπεριά τσίλι, πιθανώς γνωρίζετε την αίσθηση καψίματος που ακολουθεί. Όταν εφαρμόζετε την ίδια αίσθηση στα νεύρα των χεριών και των ποδιών σας, μπορεί να κάνει αυτά τα νεύρα να χάσουν την αίσθησή τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καταπολεμώντας τον πόνο.

Όταν χρησιμοποιείται ως λοσιόν ή άλλη τοπική κρέμα, η καψαϊκίνη προκαλεί ένα ελαφρύ αίσθημα θερμότητας, τσούξιμο και κνησμό. Με την πάροδο του χρόνου, τα νεύρα στα χέρια και τα πόδια σας θα συνηθίσουν στη λοσιόν και θα έχουν χαμηλότερη ικανότητα να επεξεργάζονται τον πόνο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και οι τραυματισμοί, εξηγεί ο Dr. Millstein.

Οι πικάντικες τροφές μπορεί να ηρεμήσουν το έντερό σας και να το διατηρήσουν υγιές.

Οι γευστικοί σας κάλυκες και το έντερό σας μπορεί να συνδέονται περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε. Όταν δαγκώνετε μια πιπεριά, η καψαϊκίνη προσκολλάται σε έναν υποδοχέα που επικοινωνεί με άλλα κύτταρα. Αυτή η επικοινωνία προκαλεί ένα νεύρο στη γλώσσα σας να πει αμέσως στον εγκέφαλό σας ότι είναι καυτερό.

Ο ίδιος υποδοχέας βρίσκεται και στο πεπτικό σας σύστημα. Όταν η καψαϊκίνη εισέρχεται στο πεπτικό σας σύστημα και προσκολλάται στον υποδοχέα, δημιουργεί μια χημική ουσία που ονομάζεται ανδαμίδη. Έχει αποδειχθεί ότι η ανανδαμίδη οδηγεί σε λιγότερη φλεγμονή στο έντερο, η οποία μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Η ίδια αντίδραση που ηρεμεί τον γαστρεντερικό σας σωλήνα μπορεί επίσης να τον κρατήσει ελεύθερο από όγκους. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης εντερικών όγκων – όπως άτομα με οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό όγκων.