Τι πρέπει να γνωρίζετε για την όραση σας μετά την ηλικία των 40!

Home ΥΓΕΙΑ Τι πρέπει να γνωρίζετε για την όραση σας μετά την ηλικία των 40!
glasses

Εάν είστε στα 40 ή και πάνω, μπορεί να έχετε θέσει στον εαυτό σας αυτήν την ερώτηση καθώς δυσκολευόσασταν να διαβάσετε κάτι που κάποτε μπορούσατε να δείτε καθαρά χωρίς πρόβλημα. Tα προβλήματα των ματιών μπορεί να επηρεάσουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ορισμένες καταστάσεις γίνονται πιο συχνές μετά την ηλικία των 40 ετών, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας  Harvard Health Publishing.

Τρεις κοινές παθήσεις των ματιών

Πρεσβυωπία. Ο φακός του ματιού γίνεται πιο άκαμπτος με την ηλικία, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την εστίαση σε αντικείμενα κοντά – εξ ου και η δυσκολία στην ανάγνωση κειμένων σε έντυπα ή στον υπολογιστή και το κινητό. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ικανοποίηση με τα φθηνά γυαλιά ανάγνωσης, αλλά μόλις τα χρειάζεστε, είναι καιρός για έναν έλεγχο της όρασης σας.

Καταρράκτης. Μια άλλη κοινή πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί καθώς μεγαλώνετε είναι ο καταρράκτης, μια θόλωση του φακού του ματιού σας που μπορεί να βλάψει την όραση. Ο καταρράκτης επηρεάζει περίπου τους μισούς ανθρώπους ηλικίας 65 έως 74 ετών. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση εξωτερικών ασθενών για την αντικατάσταση του θολωτού φακού.

Σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει περισσότερους από 15 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες και συμβαίνει λόγω της μείωσης της παραγωγής δακρύων. Με λιγότερη φυσική λίπανση τα μάτια σας μπορεί να ερεθιστούν,  να γίνουν κολλώδη ή να αισθανθείτε αίσθημα καψίματος ή γρατσουνιές στο μάτι. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας οφθαλμικές σταγόνες που προσομοιώνουν τα φυσικά δάκρυά σας, ένα τοπικό συνταγογραφούμενο φάρμακο που θα συστήσει ο οφθαλμίατρος ή μια συσκευή για την αύξηση της παραγωγής δακρύων.

Πρόσθετες παθήσεις των ματιών που μπορεί να εμφανιστούν με την ηλικία ή κάποια  ασθένεια

Unrecognizable ophthalmologist putting eyeglasses on crop patient

Αποσύνδεση οπίσθιου υαλώδους (PVD). Τα σημάδια αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν διαταραχές της όρασης, όπως η εμφάνιση φωτεινών ραβδώσεων, πλωτήρων ή θολότητας σαν ιστός αράχνης. Αυτά συμβαίνουν επειδή η ζελατινώδης ουσία που ονομάζεται υαλώδες στο μάτι αρχίζει να υγροποιείται και να συρρικνώνεται, προκαλώντας την έλξη στον αμφιβληστροειδή.

Γλαυκώμα. Μια άλλη πάθηση που γίνεται πιο συχνή μετά την ηλικία των 40 είναι το γλαύκωμα. Αυτή η ανώδυνη, συχνά χωρίς συμπτώματα κατάσταση βλάπτει το οπτικό νεύρο που μεταδίδει πληροφορίες από τα μάτια σας στον εγκέφαλό σας. Όταν δεν αντιμετωπιστεί, το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια περιφερικής ή κεντρικής όρασης. Τις περισσότερες φορές, το γλαύκωμα αντιμετωπίζεται με συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν την πίεση στο μάτι σας. Λιγότερο συχνά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαδικασία λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση.

Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD). Αυτή η κατάσταση προκαλεί εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς, ένα λεπτό στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του ματιού. Τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς συλλαμβάνουν εικόνες και τις μεταδίδουν στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου. Το AMD επηρεάζει ένα κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα. Μπορεί να οδηγήσει σε θολή ή παραμορφωμένη όραση και πιθανώς σε ένα τυφλό σημείο στο οπτικό πεδίο ενός ατόμου. Η θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία με λέιζερ, μπορεί συχνά να βοηθήσει στην πρόληψη ή τουλάχιστον στην καθυστέρηση της απώλειας όρασης.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτή η κατάσταση προκαλεί επίσης βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Για άτομα με διαβήτη, η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο βοηθά στην πρόληψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Εάν εντοπιστεί, ο ειδικός των ματιών σας θα συστήσει θεραπεία, συνήθως ενέσεις ματιών ή θεραπεία με λέιζερ.

Εύκολοι τρόποι για τη διατήρηση της υγείας των ματιών!

Πολλές παθήσεις των ματιών μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά για να προστατεύσουν την όρασή σας εάν εκφραστούν νωρίς. Γι ‘αυτό είναι συνετό να πραγματοποιείτε τακτικές εξετάσεις ματιών, να εντοπίζετε πιθανά προβλήματα και να τα αντιμετωπίζετε πριν επηρεάσουν την όρασή σας.

Μπορείτε επίσης να λάβετε άλλα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι τα μάτια σας παραμένουν υγιή, όπως άσκηση, κατανάλωση υγιεινής διατροφής, διακοπή του καπνίσματος και προστασία των ματιών σας από υπεριώδεις ακτίνες φορώντας γυαλιά ηλίου.