Πως η εσωτερική υγρασία και θερμοκρασία επηρεάζει την υγεία σας;

Home ΥΓΕΙΑ Πως η εσωτερική υγρασία και θερμοκρασία επηρεάζει την υγεία σας;
ugrasia

Ενώ μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα αφού προσθέσετε υγρασία στο σπίτι σας, ίσως να μην γνωρίζετε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπερβολική υγρασία – ή η πολύ λίγη – στην υγεία σας. Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα σχετίζεται άμεσα με την υγεία και την ευεξία των ατόμων, οπότε η σωστή υγρασία και θερμοκρασία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Παρακάτω, μπορείτε να μάθετε πώς η υγρασία και η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων επηρεάζουν την υγεία σας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Art of Healthy Living.

Υγρασία και θερμοκρασία

Όταν ακούτε τη λέξη «υγρασία» θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιλαμβάνεται την θερμοκρασία.  Όσο πιο υγρός είναι ο αέρας, τόσο πιο ενοχλητικός γίνεται. Μπορεί επίσης να κάνει τις υπαίθριες προπονήσεις πιο δύσκολες επειδή ο πυκνός, υγρός αέρας δυσκολεύει την αναπνοή.

Με απλά λόγια, η υγρασία είναι η ποσότητα νερού που υπάρχει στον αέρα και επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που «αισθάνεσαι» τη θερμοκρασία. Μια καλοκαιρινή μέρα με τα επίπεδα υγρασίας να  είναι υψηλά, θα κάνει το σώμα σας να το αισθάνεστε πιο ζεστό. Η απόκριση του σώματός σας είναι να κρυώσει, προκαλώντας τον ιδρώτα σας, αλλά εάν υπάρχει υπερβολική υγρασία στον αέρα, ο ιδρώτας δεν θα εξατμιστεί, προκαλώντας σας να αισθάνεστε ακόμη πιο ζεστοί.

Πώς μπορεί να υποφέρει η υγεία σας;

Τα χειρότερα συμπτώματα από τα ξηρά χείλη ή τα φριχτά μαλλιά μπορεί να προκύψουν από την υγρασία και τη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας:

Μπορεί να αρρωστήσετε πιο γρήγορα

Όσο περισσότερη υγρασία έχει το σπίτι σας, τόσο περισσότεροι ιοί και άλλα μικρόβια μπορούν να ευδοκιμήσουν. Τα μικρόβια μπορούν να μείνουν αερομεταφερόμενα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε παρόλο που κάποιος στο σπίτι σας μπορεί να ήταν άρρωστος πριν από μια εβδομάδα, θα μπορούσατε να αρρωστήσετε. Ένα σπίτι που είναι πολύ κρύο μπορεί επίσης να σας κάνει να αρρωστήσετε επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια.

Προβλήματα με τον ύπνο

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να λειτουργεί σωστά το ανθρώπινο σώμα. Φαίνεται ότι όλοι έχουν μια προτιμώμενη θερμοκρασία ύπνου. Ωστόσο, εάν είστε πολύ ζεστός ή πολύ κρύος κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα σας θα ανταποκριθεί ξυπνώντας. Οι διακεκομμένοι κύκλοι ύπνου μπορούν να επηρεάσουν το υπόλοιπο της ημέρας σας και μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε περίεργα.

Επιδείνωση προηγούμενων ασθενειών

Εάν ενεργοποιείτε τον υγραντήρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κρύα θερμοκρασία που αναμιγνύεται με υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα αλλεργιογόνων και ανάπτυξη μούχλας στο σπίτι σας. Όσοι έχουν αλλεργίες στη μούχλα ή αναπνευστική ασθένεια, όπως το άσθμα, θα παρουσιάσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ο αέρας που είναι πολύ ξηρός μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολικό βήχα.

 Αύξηση των μολυσματικών ουσιών στο σπίτι σας

Όταν καθαρίζετε το σπίτι σας με χημικά, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πού πιστεύετε ότι πηγαίνουν τα σωματίδια; Πιθανότατα μένουν στο σπίτι σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Επιπλέον, τα οικοδομικά υλικά όπως το χαλί ή το ξύλο μπορούν να απελευθερώσουν ρύπους στον αέρα όταν είναι πολύ υγρό, προκαλώντας ερεθισμούς και αναπνευστικά προβλήματα.

Πώς να ελέγξετε την ποιότητα του αέρα σε  εσωτερικό χώρο

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ελέγχετε και τη θερμοκρασία και την υγρασία στο σπίτι σας. Στην ιδανική περίπτωση, η υγρασία στο σπίτι σας πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% και οι θερμοκρασίες μεταξύ 18ο C και 21ο C βαθμών.

Oι υγραντήρες, οι αφυγραντήρες, τα οικιακά φυτά και τα συστήματα καθαρισμού αέρα συμβάλλουν στον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας στο σπίτι σας. Εφόσον συντηρούνται σωστά, μπορείτε να ζήσετε μια πιο υγιεινή ζωή με καθαρότερο αέρα.