Ειδικές θρεπτικές ανάγκες που χρειάζονται όλοι οι ηλικιωμένοι!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ειδικές θρεπτικές ανάγκες που χρειάζονται όλοι οι ηλικιωμένοι!
threptikes anagkes

Η σωστή διατροφή και η διατήρηση της δραστηριότητας είναι σημαντικά ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας έχει διαφορετικές ανάγκες, έτσι ορισμένα θρεπτικά συστατικά γίνονται ιδιαίτερα σημαντικά για την καλή υγεία, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Eat, right.

Ασβέστιο και βιταμίνη D

Οι ενήλικες ηλικίας άνω των 70 χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D για να διατηρήσουν την υγεία των οστών από ό, τι τα νεότερα χρόνια. Για να καλύψετε αυτές τις ανάγκες, επιλέξτε τρόφιμα και ποτά πλούσια σε ασβέστιο και στοχεύστε σε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά κάθε μέρα. Άλλες πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν εμπλουτισμένα δημητριακά και χυμούς φρούτων, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κονσερβοποιημένα ψάρια με μαλακά οστά και εμπλουτισμένα φυτικά ποτά. Οι πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, αυγά και εμπλουτισμένα τρόφιμα και ποτά. Εάν παίρνετε συμπλήρωμα ασβεστίου ή πολυβιταμίνη, επιλέξτε ένα που περιέχει βιταμίνη D.

Βιταμίνη Β12

Μερικοί ενήλικες άνω των 50 ετών ενδέχεται να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν αρκετή βιταμίνη Β12. Τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το άπαχο κρέας και τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πηγές βιταμίνης Β12. Ρωτήστε το γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο διατροφολόγο εάν χρειάζεστε συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.

Φυτικές ίνες

Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες για να μείνετε υγιής. Οι διαιτητικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Φάτε ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά, καθώς και περισσότερα φασόλια μπιζέλια και φακές – μαζί με φρούτα και λαχανικά που παρέχουν επίσης φυτικές ίνες.

Κάλιο

Η κατανάλωση επαρκούς καλίου, μαζί με τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου (αλάτι), μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά αποτελούν όλες πηγές καλίου. Επίσης, επιλέξτε και ετοιμάστε τρόφιμα με λίγο ή καθόλου αλάτι. Προσθέστε γεύση στα τρόφιμα με βότανα και μπαχαρικά.

Προσοχή με τα λίπη

Τα περισσότερα από τα λίπη που τρώτε πρέπει να είναι πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη, βρίσκονται κυρίως σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, φυτικά έλαια και ψάρια. Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.