positive-style

Θετική στάση: η ψυχική «βιταμίνη»

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά – και μαζί του φέρνει μπόλικες ιώσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν κολλήσει κάποια ίωση και οι συζητήσεις στις παρέες συχνά περιστρέφονται γύρω από φάρμακα και βιταμίνες που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό.

Ξέρετε όμως ποια είναι η «βιταμίνη» που τονώνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Η θετική στάση – και το μειωμένο άγχος που αυτή συνεπάγεται.

Πράγματι,  πολλές έρευνες δείχνουν ότι σε σύγκριση με άτομα που έχουν αρνητική στάση, τα άτομα που έχουν θετική στάση έχουν μια πολύ καλύτερη ζωή: έχουν καλύτερη διάθεση, ξεπερνάνε πιο εύκολα τις αναποδιές, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σωματικά ή ψυχικά, κάνουν καλύτερες σχέσεις, έχουν καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη – με δύο λόγια, ζουν πολύ καλύτερα.

Τι είναι λοιπόν αυτή η θετική στάση – και πώς θα την πετύχουμε;

Η θετική στάση είναι η απόφαση να βλέπουμε τον κόσμο θετικά και να λειτουργούμε ενεργητικά. Να βλέπουμε βέβαια και το αρνητικό και το θετικό, αλλά να εστιάζουμε περισσότερο στο θετικό. Να βλέπουμε αυτό που δεν πηγαίνει καλά αλλά να εστιάζουμε περισσότερο σε αυτό που πηγαίνει. Αντί να κολλάμε σε ό,τι βρίσκουμε άσχημο, άδικο, προβληματικό, να εστιάζουμε στο όμορφο, στο καλό, στο δημιουργικό.

«Πώς μπορώ να το κάνω αυτό;» Θα αναρωτιέστε. «Αφού το μυαλό μου από μόνο του πάει συνέχεια στους κινδύνους, στις απογοητεύσεις, στο ‘κακό’;»

Ναι, είναι αλήθεια ότι το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων πηγαίνει περισσότερο στο αρνητικό. Και βέβαια η κοινωνία μας το ενισχύει αυτό δεδομένου ότι καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από όλων των ειδών τις αρνητικές ειδήσεις και πληροφορίες. Ωστόσο, η εστίαση στο αρνητικό δεν είναι αναπόφευκτη. Έχουμε επιλογή.

Circle-of-People

Δείτε τι συμβαίνει. Επειδή η πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και υπάρχουν υπερβολικά πολλά ερεθίσματα γύρω μας, δεν είναι βέβαια δυνατόν να τα επεξεργαστούμε και να τα αποθηκεύσουμε όλα στη μνήμη μας. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαν να υπάρχει ένα «φίλτρο» μέσα στο μυαλό μας που επιλέγει κατά κάποιο τρόπο σε ποιο ερέθισμα θα στρέψουμε περισσότερο την προσοχή μας. Τα υπόλοιπα ερεθίσματα τα αγνοούμε, ή δεν τους δίνουμε τόση σημασία και τα ξεχνάμε.

Το φίλτρο αυτό είναι λίγο όπως τα γυαλιά ηλίου, τα οποία φιλτράρουν την ηλιακή ακτινοβολία για να προστατεύσουν τα μάτια μας. Προφανώς, τα γυαλιά που φοράμε τελικά καθορίζουν πώς βλέπουμε τον κόσμο.  Έτσι, αν φοράμε  πολύ σκούρα γυαλιά, θα βλέπουμε τον κόσμο σκοτεινό –  αν φοράμε πιο ανοιχτόχρωμα γυαλιά,  θα τον βλέπουμε πιο φωτεινό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν μέσα τους σκούρα γυαλιά και έτσι βλέπουν τα πράγματα «μαύρα»: εστιάζουν περισσότερο ή αποκλειστικά σε ό,τι τους φαίνεται άσχημο, άδικο, δυσλειτουργικό. Παράδειγμα κατάμαυρων γυαλιών είναι οι διάφορες θεωρίες συνομωσίας, όπως επίσης και πολλά από τα κείμενα που βλέπουμε σε εφημερίδες και ειδησεογραφικές σελίδες.

Ωστόσο, όταν βλέπεις τα πάντα μαύρα, νιώθεις πολύ άσχημα και ταυτόχρονα δεν έχεις το κουράγιο να βελτιώσεις τίποτα – απλώς βουλιάζεις μέσα στη μιζέρια. Αντίθετα, όταν βλέπεις περισσότερο τη θετική πλευρά, έχεις καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία, καλύτερη διάθεση, αλλά ταυτόχρονα έχεις και το κουράγιο για να βελτιώσεις τα πράγματα που δεν πάνε καλά.

Από τη στιγμή που το συνειδητοποιούμε αυτό, μπορούμε και να το αλλάξουμε. Μπορούμε να αποφασίσουμε να φορέσουμε ανοιχτόχρωμα γυαλιά στη σκέψη μας. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον εαυτό μας μια θετική στάση απέναντι στη ζωή, να γίνουμε θετικοί άνθρωποι.

Τι σημαίνει «είμαι θετικός άνθρωπος»; Σημαίνει:

  • Εστιάζω στο εδώ και τώρα (και όχι στο παρελθόν με νοσταλγία ή στο μέλλον με φόβο).
  • Εστιάζω σε αυτό που έχω και που μπορώ (και όχι σε αυτό που δεν έχω και δεν μπορώ).
  • Εστιάζω στη δράση (και όχι στη γκρίνια, την κριτική ή τα αρνητικά συναισθήματα).
  • Εστιάζω στο θετικό και αξιοποιώ το αρνητικό (για να μάθω και να δυναμώσω).
  • Εστιάζω στη χαρά – και την καλλιεργώ.

Ο θετικός άνθρωπος δεν είναι βολεμένος «στο ροζ συννεφάκι» του, δεν είναι κλεισμένος στον μικρόκοσμό του, δεν βαυκαλίζεται με την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι τέλεια. Ξέρει πολύ καλά πόσα άσχημα, παράλογα, άδικα, οδυνηρά πράγματα συμβαίνουν καθημερινά. Απλώς, επιλέγει είτε να κάνει ενεργητικά κάτι για να τα βελτιώσει, είτε να πάψει να δίνει έμφαση σε αυτά. Και ακριβώς επειδή είναι θετικός, έχει την ψυχική ενέργεια, το κουράγιο να επιδιώξει αλλαγές, να παλέψει για να βελτιώσει τα πράγματα, να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Γιατί ο θετικός άνθρωπος δεν σπαταλάει ενέργεια στην γκρίνια και τη μιζέρια. Λέει στον εαυτό του: «βελτίωσε ό,τι μπορείς να βελτιώσεις, και αποδέξου ό,τι δεν μπορείς να βελτιώσεις». 

Ας αποφασίσουμε σήμερα λοιπόν να γίνουμε «θετικοί άνθρωποι»: να δίνουμε λιγότερη προσοχή στις αρνητικές πληροφορίες και περισσότερη στις θετικές. Να βλέπουμε λιγότερο τα άσχημα που κάνουν οι άλλοι άνθρωποι και περισσότερο τα καλά. Να θυμίζουμε στον εαυτό μας πόσοι καλοί άνθρωποι υπάρχουν, πόσα σπουδαία πράγματα γίνονται στον πλανήτη, πόση ομορφιά και αγάπη υπάρχει γύρω μας. Παρά τις δυσκολίες και τις αδικίες, ο πλανήτης αυτός είναι υπέροχος και η ζωή είναι συναρπαστική. Ας την απολαύσουμε!