ponos_stomaxi-

5 περίεργα πράγματα που σας προκαλούν καούρα

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πάθει καούρα κάποια στιγμή – και μπορεί να είναι ιδιαίτερα συχνή κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, όταν τείνουμε να απολαμβάνουμε πλούσιο φαγητό και ποτό λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο, οδηγώντας σε αυτή τη γνωστή αίσθηση καψίματος στο στήθος ή το λαιμό σας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Good Housekeeping.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο γενικά θεωρούνται υγιεινά επειδή είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και θρεπτικά συστατικά, τα αβοκάντο είναι στην πραγματικότητα τόσο πιθανό να σας προκαλέσουν καούρα όσο και ένα λιπαρό μπιφτέκι. Για να καταλάβετε γιατί, πρέπει να γνωρίζετε λίγα πράγματα για το τι πραγματικά προκαλεί καούρα, ένα κοινό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Στο κάτω μέρος του οισοφάγου σας και στην κορυφή του στομάχου υπάρχει μια βαλβίδα ή ένας μυς που ανοίγει για να επιτρέψει την είσοδο της τροφής στο στομάχι, αλλά στη συνέχεια κλείνει για να σταματήσει την τροφή να πηγαίνει προς τα πάνω. Η καούρα είναι το αποτέλεσμα του ότι αυτή η βαλβίδα δεν κλείνει σωστά, επιτρέποντας στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου να ανεβαίνει στον οισοφάγο και να ερεθίζει την επένδυση. Ένα από τα πράγματα που μπορεί να επιδεινώσουν την καούρα είναι αν αυξηθούν τα επίπεδα του στομαχικού οξέος. Οι λιπαρές τροφές, είτε πρόκειται για λιπαρά μπιφτέκια είτε για τροφές που θεωρούμε υγιεινές, όπως το αβοκάντο ή οι ξηροί καρποί, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν και έτσι παραμένουν στο στομάχι για περισσότερο χρόνο, προκαλώντας την παραγωγή περισσότερου οξέος. Όσο περισσότερο οξύ παράγεται, τόσο πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε καούρα.

Γάλα

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται αυτομάτως σε ένα ποτήρι γάλα ως θεραπεία για τις καούρες, αλλά αν αυτό είναι το συνηθισμένο σας μέτρο, ίσως να θέλετε να το ξανασκεφτείτε ή τουλάχιστον να βεβαιωθείτε ότι ανταλλάσσετε το πλήρες με το ημιαποβουτυρωμένο ή το αποβουτυρωμένο. Λόγω της περιεκτικότητας σε λιπαρά, το πλήρες γάλα μπορεί να ενεργήσει όπως κάθε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και να καθίσει στο στομάχι για αρκετή ώρα, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή οξέων.

Αντί να δοκιμάζετε σπιτικές θεραπείες, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό της περιοχής σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλέψει για φάρμακα που θα βοηθήσουν στα συμπτώματα της καούρας. Τα αντιόξινα, όπως το Rennie, είναι αλκαλικές ενώσεις που λειτουργούν εξουδετερώνοντας το οξύ στο στομάχι, προκαλώντας ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσφορία. Το Rennie μπορεί να λαμβάνεται ημέρα ή νύχτα – σε μορφή δισκίων ή υγρού – για να βοηθήσει στην εξάλειψη του καψίματος.

Στενά ρούχα

Μπορεί να μη νομίζετε ότι μπορεί να είναι πραγματικά έναυσμα, αλλά τα στενά ρούχα που πιέζουν το στομάχι σας μπορούν να προκαλέσουν καούρα, επειδή η πίεση προκαλεί το άνοιγμα της βαλβίδας και την απελευθέρωση οξέος στο στομάχι.

Στρες

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό άγχος αναφέρουν αυξημένα συμπτώματα καούρας, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα επειδή το στομάχι τους παράγει περισσότερο οξύ.  Είναι πιθανό ότι όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται υπό άγχος, συμβαίνουν αλλαγές που μας κάνουν πιο ευαίσθητους στον πόνο, οπότε κάτι που κανονικά θα καταγραφόταν ως λίγο άβολο γίνεται επώδυνο. Φαίνεται όμως ότι πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιλαμβάνεται τον πόνο, παρά για σωματικές αλλαγές.

Σοκολάτα

Υπάρχουν ενώσεις στη σοκολάτα – όπως η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη – που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χαλάρωση της βαλβίδας στο τέλος του οισοφάγου. Η σοκολάτα αποτελείται επίσης από κακάο, το οποίο περιέχει σεροτονίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη χαλάρωση, η οποία θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει χαλάρωση του μυός στην κορυφή του στομάχου. Εάν αυτός ο μυς είναι χαλαρός, τα οξέα μπορούν πιο εύκολα να ρέουν με λάθος τρόπο στο λαιμό, προκαλώντας πόνο.