face

Τα do και τα don’t της σωστής χρήσης της ρετινόλης

Η ρετινόλη δεν θα πάψει ποτέ να είναι το συστατικό στο οποίο ποντάρει σταθερά η κοσμετολογία. Καταλαβαίνουμε τους δισταγμούς σου επειδή στην αρχή της χρήσης της μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, ερεθισμό αλλά και εξάρσεις ακμής, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα αν ακολουθείς κάποιους συγκεκριμένους κανόνες.

Κι αν το κάνεις προσεκτικά και συστηματικά, τότε δεν θα θέλεις να αποχωριστείς αυτήν τη σούπερ αντιγηραντική μορφή της βιταμίνης Α.

Για να ξεκινήσεις μια ρουτίνα περιποίησης με ρετινόλη, το πρώτο που πρέπει να προσέξεις είναι η συχνότητα της χρήσης: κοινώς, μην το παρακάνεις! Επίσης, μην παραμελείς την ενυδατική κρέμα, που θα βοηθήσει το δέρμα σου να απορροφήσει το πρώτο… σοκ, αλλά και το αντηλιακό, μιας και η ρετινόλη αυξάνει την ευαισθησία του στον ήλιο. Γενικά, δείξε υπομονή και η ρετινόλη θα σου το ανταποδώσει!

5 βασικοί κανόνες για σωστή χρήση της ρετινόλης

– Η εφαρμογή της 2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι η ιδανική συχνότητα όταν χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά ρετινόλη ή όταν έχεις ξηρό ή ερεθισμένο δέρμα. Όταν τη συνηθίσεις, προχωράς σε καθημερινή χρήση.

– Εφάρμοζε ποσότητα ίση με ένα μπιζέλι σε καθαρό δέρμα, και μόνο το βράδυ μιας και η ρετινόλη είναι φωτοευαίσθητη.

– Συνδύαζέ τη με νιασιναμίδη, που έχει κι αυτή αποδεδειγμένες αντιγηραντικές ιδιότητες, αλλά και καλμάρει το δέρμα από ερεθισμούς.

– Για να τη συνηθίσεις, μπορείς να εφαρμόσεις το skin cycling. Πρόκειται για μια ρουτίνα περιποίησης τεσσάρων βραδιών, σε καθένα από τα οποία χρησιμοποιείς μόνο ένα συστατικό. Το πρώτο βράδυ είναι «αφιερωμένο» στην απολέπιση, το δεύτερο στη ρετινόλη και το τρίτο και το τέταρτο στην ενυδάτωση για ανάρρωση.

– Απόφυγέ την αν έχεις ενεργό έκζεμα, ροδόχρου νόσο και δέρμα με βλάβες από οποιαδήποτε διαδικασία