Η σχέση των γονέων σας επηρεάζει τη δική σας σχέση; Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο!

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Η σχέση των γονέων σας επηρεάζει τη δική σας σχέση; Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο!
kavgas gonewn cover

Δεν θα έλεγα ότι οι γονείς μου είναι το ιδανικό μοντέλο του γάμου. Αλλά τότε, ο γάμος ήταν δύσκολος και περίπλοκος, και ξέρω ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό. Έχω μάθει μερικά καλά μαθήματα από αυτά, όπως η αξία του να τα βγάζω πέρα σε δύσκολους καιρούς, αλλά επίσης, μερικά όχι τόσο σπουδαία που δεν χρειάζεται να τα αναφέρω. Το θέμα είναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μαρτυρία της σχέσης τους είχε επιπτώσεις στη δική μου τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτός είναι ο κανόνας; Είναι αναπόφευκτο; Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ, “Η σχέση των γονιών σας επηρεάζει τη δική σας;” ΟDr. Gary Brown, διακεκριμένος σύμβουλος ζευγαριών στο Λος Άντζελες, εξηγεί στην ιστοσελίδα Elite Daily ότι στην πραγματικότητα την επηρεάζει πολύ.

«Το πώς αλληλεπίδρασαν οι γονείς σου μεταξύ τους μπορεί και έχει αντίκτυπο στη δική σου σχέση – συνειδητά και ασυνείδητα», λέει ο Δρ Μπράουν. Αυτό,   γίνεται πρότυπο για το πώς νομίζετε ότι μοιάζουν οι σχέσεις.  «Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεσμεύεστε μόνιμα να έχετε τις ίδιες εμπειρίες που έχουν οι γονείς σας», προσθέτει. «Είστε υπεύθυνοι για τη ζωή σας και μπορείτε να αποφασίσετε ποιες καλές ιδιότητες από το γάμο των γονιών σας θα θέλατε να μιμηθείτε και ποιες αρνητικές πτυχές του γάμου τους δεν θέλετε να επαναλάβετε στη δική σας σχέση.»

Προτού μπορέσετε να αποφασίσετε τι πρέπει να κρατήσετε και τι να αφήσετε, είναι σημαντικό να έχετε μια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την τρέχουσα σχέση σας. Δείτε πώς οι ειδικοί περιγράφουν μερικούς από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η δυναμική της σχέσης των γονιών σας θα μπορούσε να εμφανίζεται στη δική σας.

  1. Πως αντιμετωπίζετε τους τσακωμούς

Όλα τα ζευγάρια πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποιο επίπεδο σύγκρουσης, αλλά πώς το αντιμετωπίζετε, λέει ο Δρ Μπράουν, θα μπορούσε να επηρεαστεί από αυτό που είδατε μεταξύ των γονέων σας κατά τη διάρκεια της ανατροφής σας, ειδικά εάν είχαν μια ταραχώδη σχέση. “Μερικοί μεγαλώνουν με γονείς που βρίσκονται σε γάμους με πολλούς τσακωμούς”, αναφέρει. “Αυτό μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση στη δική σας σχέση, εάν δεν μάθατε πώς να απομακρύνετε τον θυμό.”

  1. Ο τρόπος που επικοινωνείτε με τον σύντροφο σας

Η καλή επικοινωνία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας υγιούς σχέσης, οπότε βλέποντας ένα θετικό παράδειγμα για το πώς τα ζευγάρια επικοινωνούν στο σπίτι σας, ή αντίστροφα, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις μελλοντικές σας σχέσεις. Ω «Αν οι γονείς σου είχαν ή έχουν  καλές δεξιότητες επικοινωνίας όπως να ήταν σίγουροι ότι ο σύντροφός τους ένιωθε ότι ακούστηκε, ότι ήταν σε θέση να αναγνωρίσει και να κοινοποιήσει τις βασικές τους ανάγκες, τότε αυτό θα ήταν το καλύτερο πράγμα που είχαν υποδείξει στα παιδιά τους », λέει ο Δρ Μπράουν.

  1. Το πρότυπο συντρόφου που θέλετε

Υπάρχει ένα παλιό ρητό ότι τείνουμε να χρονολογούμε ανθρώπους που μας θυμίζουν τους γονείς μας, αλλά σύμφωνα με τη Lisa Concepcion,  πιστοποιημένη σύμβουλος σχέσεων, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αλήθεια από μια άποψη. «Αν οι γονείς σου είναι ευτυχισμένοι μαζί, θα σε οδηγήσει να έχεις υψηλά πρότυπα και θα θέλεις να παντρευτείς και να αναδημιουργήσεις την υπέροχη ζωή που είχαν», λέει στην Elite Daily.

  1. Το βίωμα της γονεϊκής σχέσης προβάλλεται στη δική σας 

Εάν η σχέση των γονέων σας δεν καταλήξει να δουλέψει και επηρεαστήκατε σοβαρά από τον χωρισμό τους,  η Lisa  Concepcion λέει ότι μπορεί να αισθανθείτε άβολα με την οικειότητα και ανθεκτικός όταν ξεκινήσετε μια δεσμευμένη σχέση.  Ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι το είδος της σχέσης που είχαν οι γονείς σας μπορεί να επηρεάσει τις τρέχουσες και τις μελλοντικές σας σχέσεις, δεν είναι πάντα κακό. «Το να βλέπεις γονείς που είναι γενικά στοργικοί, ευγενικοί και ευγνώμονες ο ένας για τον άλλον και ξέρουν ο ένας τον άλλον όπως και τις γλώσσες αγάπης, είναι σίγουρα το ιδανικό, καθώς αυτός ο τύπος γάμου μπορεί να προσφέρει πολλές θετικές ιδιότητες για να μιμηθείς τη δική τους σχέση», λέει ο Δρ Μπράουν. “Μου αρέσει ή όχι, ορισμένες από τις αρνητικές τους ιδιότητες μπορεί να έχουν μεταδοθεί και σε εσάς”, προσθέτει. “Μπορεί να βρεθείτε να ενεργείτε και να συμπεριφέρεστε με μερικούς από τους τρόπους που λειτουργούσαν. Γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ευτυχία σας να καταλάβετε ότι αυτό συμβαίνει, να γνωρίζετε ότι δεν είναι απολύτως δικό σας λάθος και ότι μπορείτε να επιλέξετε να μην είστε αιχμάλωτος της παιδικής σας κατάστασης. ”

Photos by: Freepik